Bikaviadal Malagában

Bikaviadal Malagában

A malagai ”La Malagueta” az óváros keleti felében található a Gibralfaro kastély közelében, és gyalogosan is könnyen megközelíthető. Szezonális bikaviadal helyszín, ünnepi rendezvényei a húsvéti két bikaviadal, valamint az augusztusi Feria, és a szeptemberi malagai védőszentek ünnepség sorozat. A bikaviadal-arénában található az Antonio Ordóñez Bikaviadal Múzeum, amely hétköznapokon tart nyitva.

Andalúzia a bikaviadal hazája, több mint hetven nyilvántartott bikaviadal-arénával rendelkezik. A legjelentősebb a sevillai Real Maestranza. A nyolc andalúz tartomány több mint 70 hivatalos arénával rendelkezik. Az építészet egy speciális ága, és kifejezetten a bikaviadal-arénák fejlesztését és azok funkcióit fedi le. Malaga tartományban Rondában található Plaza de Ronda a legrégebbi, 1785-ben nyílt meg és 6000 fő befogadására alkalmas. A nagyobb városok mellett (Malaga, Huelva, Almeria, Granada, Sevilla, Cadiz, és Córdoba) mellett a kis falvakban is megtalálhatók a kis épületek, amelyek az évente megrendezett Feria alkalmával működnek.

Bikaviadal Malagában

A bikaviadal története röviden

Maga a bikaviadal nem újkori jelenség, valamilyen formában már az ókorban is rendeztek bikaviadalokat az ókori Rómában, de az Ibériai-félsziget volt az a terület, ahol a népszerű látványosság kifejlődött. Azonban a vizigótok által gyakorolt brutális látványosságot a mórok (i.e. 711-től uralkodtak) jelentősen megváltoztatták, és ünnepi eseménnyé alakították. A bikaviadal fejlődésével a gyalogos férfiak a köpenymunkájukkal segítették a gyalogosokat a bikák terelésében, és a tömeg figyelmét is egyre inkább magukkal ragadták. Ez vezetett a modern bikafuttatás kialakulásához, amely 1726 óta nagyjából ugyanolyan: a rondai Francisco Romero által bevezetett „estoque (acélkard) és a muletát jelenti, amely egy könnyebben kezelhető kis köpeny, és a küzdelem utolsó részében használták.

Bikaviadal Malagában

Corrida de toros

Spanyolországban a bikaviadalokat corrida de torosnak, vagy la fiestának hívják, amely magyarul a bikák futását jelentik. A hagyományos bikaviadalon 3 torreádor van, és két bikával kell megküzdeniük. A torreádoroknak 6 asszisztense van, 2 picadores (lóháton), 3 banderilleros (zászlós), 1 mozo de espadas, akik együttesen a cuadrilla-t (kíséret) alkotják. Ők segédkeznek a köpeny forgatásával a terelésben. A modern bikaviadalok 3 szakaszból (tercio) állnak:

Paseillo: a résztvevők bevonulnak, és tiszteletüket teszik a corrida elnök előtt. A bika ebben a szakaszban lép be a ringbe és a torreádor teszteli az agresszióját, majd számos bonyolultnak tűnő mozzanatot hajt végre, és végül nyakon szúrja a bikát, azért hogy elgyengítse.

Tercio de banderillas: a zászlósok a bika vállába próbálnak éles dárdákat (banderrilák) döfni.

Tercio de muerte: a halál szakasza, amikor a torreádor egy kisebb piros köpennyel és karddal lép a ringbe. Az állat feletti uralmát demonstrálja, és tovább gyengíti, fárasztja, majd végül az aortán vagy szíven szúrja.

Ha a jól teljesített a torreádor, akkor a közönség kérheti (fehér zsebkendő lengetéssel), hogy az egyik bika fület megkapja, de ha kivételesnek ítélik a teljesítményét, akkor mindkét fület megkaphatja.

”La Malagueta”

Bikaviadal-aréna Malaga – ”La Malagueta”

A híres malagai arénát (Plaza de Toros) 1876 nyarán avatták fel, a bikaviadalon a legendás Rafael Molina ”Lagartijo” torreádor is részt vett. Malaga óvárosának keleti felében található, a Gibralfaro kastély közelében. Az épület neo-mudejar stílusú, hatszög alakú. Legszebb panoráma a Gibralfaro nézőpontból nyílik az arénára. Átmérője 52 m, 4 karámmal, 10 óllal, istállóval, lótesztelő karámmal, torreádor szobával, gyengélkedővel, stb. rendelkezik. 2010-ben felújították, így több mint 9000 néző befogadására alkalmas.

Alapítása után száz évvel műemléki helyszínné, 1981-ben kulturális értékké nyilvánították. Jelenleg egy szezonálisan működő helyszín. Jelentős esemény az évente rendezett augusztusi La Feria Taurina, és a szeptemberi bikaviadal, amely egybeesik Malaga védőszentjeinek ünnepével, valamint a húsvéti két  Semana Santa Picassiana bikaviadal, amikor is a torreádorok a malagai stílusú öltözéket viselik. Belépőjegyek az aréna jegypénztárában és a malagai UniCaja bankokban vásárolhatók meg.

Megközelítés

Paseo Reding 8, 29016 Malaga

Bikaviadal Múzeum Antonio Ordóñez

Az Antonio Ordóñez Bikaviadal Múzeum  a Malagueta bikaviadal arénájában található (Plaza de Toros), amelyet a híres esteponai matador tiszteletére az unokája nyitott meg, aki maga is híres torreádor volt. A múzeumban bikaviadalokkal kapcsolatos tárgyak láthatók, például a megölt bikafejek, spanyol és portugál emblémák, valamint a bikaviadal plakátok teljes gyűjteménye és számos jelmez, amelyet Spanyolország legkiválóbb torreádorai ajándékoztak. A fotók nem csak a matadorokat örökítették meg, hanem a történelmi pillanatokat is. A múzeum hétfő-péntek: 09:00-14:00 tart nyitva, hétvégén, ünnepnapokon zárva.

Megközelítés

Museo Taurino de Málaga Antonio Ordóñez

Paseo de Reding, Plaza de Toros de Malagueta, Puerta 10, s/n, 29016

Ez is érdekelhet