Sevilla látnivalók

sevilla plaza-espana - Sevilla látnivalók

Sevilla Dél-Spanyolországban található, egyben Andalúzia fővárosa. A város atmoszféráját jelentősen meghatározza a több ezer éves különböző civilizáció, amelyek különleges építészeti emlékeket hagytak az utókorra. Sevilla egyike a legnagyobb spanyol városoknak, és gyakran emlegetik Andalúzia drágaköveként.

Sevilla környékét a középkorban a mórok lakták, és a vidék mai elnevezése az Andalucia (az al-Andalúsz) is tőlük eredeztethető. A régió két legnagyobb városa Córdoba és Sevilla, mindkettő Spanyolország ékkövei közé sorolható. Jelentős történelmi és építészeti remekkel rendelkezik: az arab, a zsidó és a keresztény kultúra és ezek egymásra épülése egy örömteli, ragyogó várost hozott létre.

Sevilla látnivalók, nevezetességek

Centro Historico – Óváros

Sevilla óvárosa a Guadalquivir folyó partján húzódik, itt találhatók a legjelentősebb látnivalók: a katedrális, a Giralda-torony, és az Alcázar.

Santa María de la Sede katedrális

Az óváros közepén áll a katedrális (La Catedral), amely egyike a legnagyobb keresztény templomoknak, és szinte a város bármely részéből látható. A Santa María de la Sede, egyben a világ legnagyobb gótikus székesegyháza, része az UNESCO Világörökségnek. A  monumentális épület több mint 100 éven át épült, 1401-1506. között. A nagy Almaja mecset helyén építették, amely még a 12. század végén az utolsó mór dinasztiához köthető.

katedrális Sevilla

Giralda- harangtorony

Jelentős műemlék a Giralda- torony (La Giralda), az egykori minaret, amelyet a mecset mellé építettek. A torony napjainkban a Sevillába látogatók körében az egyik legnépszerűbb attrakció, tetejéről csodálatos panoráma nyílik a városra.

La Giralda Sevilla

Alcázar

A közelben, a székesegyházzal szemközt található a királyi Mudéjar palota, amelyet Alcázar néven is ismert. Az Alcázar tulajdonképpen egy komplexum, amely különböző korszakok épületeiből áll, és egy erődített palotát jelent- jellegében az Alhambra-hoz hasonlatos. Pazar díszkertekkel, medencékkel rendelkezik, emellett a csempézett falai, a díszes homlokzata az építészet gyöngyszeme. Kedvelt filmforgatási helyszín, például a Trónok harca helyszínéül is szolgált. Szintén része az UNESCO Világörökségnek.

sevilla alcazar

Indiai Archívum épülete

Nevezetes épület Indiai Archívum az (Archivo de Indias), amely arról híres, hogy itt őrzik Amerika felfedezésének történelmi feljegyzéseit. A 16. századi épület korábban tőzsdeként működött szintén része az UNESCO Világörökségnek, a katedrális és az Alcázar között található.

Indiai Archívum Épülete Sevilla

Santa Cruz negyed

Az óvárostól keleti irányba haladva található a Santa Cruz negyed (Barrio Santa Cruz), ahol keskeny macskaköves utcácskákban gazdagon díszített homlokzatú, fehérre meszelt házakban, és rejtett teraszokban lehet gyönyörködni. A turisták kedvelt városrésze. A környéken számtalan tapas-bár, szabadtéri kávézók találhatók.

Sevilla Barrio Santa Cruz

Judéria- Zsidónegyed

A Barrio Santa Cruz szomszédságában található a zsidónegyed, amelyet korábban egy fallal vettek körül, és a templomok egy része is zsinagóga volt. Sok évszázaddal ezelőtt itt élt Spanyolország legnagyobb számú zsidó közössége. Az új Kulturális Központ (Centro de Interpretacion Judeira de Sevilla) bemutatja a város szefárd és spanyol zsidóinak történetét. Fedett folyosója a Patio az Alcázar Judería irányába vezet, érdemes felkeresni már csak a székesegyházra nyíló panoráma miatt.

Casa de Pilatos- Pilátus háza

Az óváros jelentős nevezetessége a Casa de Pilatos, amely egy 16. századi hatalmas kúria. Harmonikus keveréke az olasz reneszánsz és a spanyol mudéjar stílusnak- amely Andalúzia szerte megtalálható. Közvetlen a Plaza de Pilatos mellett található. Főudvara tipikus mudéjár stílusú, szabálytalan boltívekkel körbevett terasszal rendelkezik.

Casa los Pilatos Sevilla

Triana negyed

A Barrio Triana és a Santa Ana-templom környéke nevezetes az itt készülő kerámia csempékről (azujelos) és a flamencóról. Jellegében hasonló Santa Cruz negyedhez, de kevésbé felkapott a turisták által. Korábban itt kellett élnie a város korábbi tengerészeinek, torreádorainak, és flamenco művészeinek, mivel nem engedték be őket a falakon belülre. Napjainkban a szűk, macskaköves utcácskáiban tapas és flamenco bárok találhatók, és pezsgő éjszakai élet jellemző. Különösen júliusban a Santa Ana folyóparti fesztivál idején. Sevilla mélyen vallásos város, ezért számos Szűz Mária szobor csodálható meg. A negyed éke az Esperanza de Triana, és az 1276-ban épült Santa Ana-templom, amely mudéjar-gótikus stílusú.

Torre del Oro – Aranytorony és Haditengerészeti Múzeum

A torony Sevilla jelképe a Guadalquivir folyó partján fekszik az El Arenal negyedben. Itt található a város kikötője, ahonnan anno a hajók az Új világba indultak. A várost már a mórok idején, az 1135-ös években erődfalak védték, és a tornyot 1220-ban építették a dokkok védelmére. A felső minitornya pedig a 18. századból származik. A belsejében Haditengerészeti Múzeum is látogatható.

Torre del Oro Sevilla

A negyed nevezetessége még a bikaviadal-aréna a La Maestranza  de caballeria de Sevilla.

Metropol Parasol

A város északi részében található a Metropol Parasol, ez a modern Sevilla építészeti csodája. A világ legnagyobb faszerkezete, amely hat darab 20 méter magas építmény, amelynek tetején étterem, sétány és kilátó is található. De régészeti kiállításnak, éttermeknek és különböző élelmiszerpiacok helyszíne is.

Metropol Parasol

Plaza de España

A Santa Cruz negyed közelében található az emblematikus tér a Plaza de España, amely a világkiállításra épült. Az épületkomplexum a mudéjar stílus és a hagyományos andalúz építészeti stílus kombinációja. Napjainkban fontos a kormányzati hivataloknak az épülete.

Plaza de España Sevilla

Sevilla utazás

Sevilla autóbérlés

Sevilla reptéri transzfer

Sevilla szállás

Sevilla szervezett programok

Ez is érdekelhet