CAAC

CAAC Sevilla

A CAAC egy mozaikszó, az Andalúziai Kortárs Művészeti Központ rövidítése, amelyet azzal a szándékkal hoztak létre 1990 februárjában Sevillában, hogy az autonóm régió számára megfelelő intézményül szolgáljon egyrészt a kortárs művészet kutatására, megőrzésére, másrészt a népszerűsítésére és terjesztésére. Az alapítását követően megkezdődött a műtárgyak összegyűjtése abból az elgondolásból, hogy a központban a kortárs művészet állandó gyűjteményét hozzák létre.

CAAC alapítása

1997-ben az alapszabályzat módosítása által a La Cartuja kolostor lett a központ székhelye, amely döntő lépés volt a Művészeti Központ további fejlődésében. Érdekesség, hogy a kolostorban őrizték 30 éven keresztül Kolombusz Kristóf hamvait. A CAAC egy a Kulturális Minisztériumtól függő autonóm szervé vált, amely átvette az egykori Cartuja Műemlékközpont, valamint a Sevillai Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteményeinek, és személyi állománya feletti irányítást.

Kezdetben a CAAC-nak az volt a fő célja, hogy olyan projekteket valósítson meg, amelyek oktatási célokból elősegítik a nemzetközi kortárs művészeti alkotások tanulmányozását segíti. valamint elősegítik azok legkülönbözőbb kifejezési formákban való megvalósulását. Így a CAAC-ban főként időszakos kiállításokat, szemináriumokat, műhelyeket, előadásokat, konferenciákat szerveztek kiegészítve koncertekkel, és filmes programokkal.

Élő művészet a CAAC-ban

A múzeum áttekintést nyújt a Spanyolországban létrejött művészeti irányzatokról, a 20. század közepétől napjainkig. Külön hangsúlyt fektet a kortárs andalúz kreativitás történelmére, azok kapcsolatára a nemzetközi mozgalmakkal. Tematikus és állandó kiállítások tekinthetők meg, a kollekciban többek között olyan alkotók művei szerepelnek, mint Pablo Palazuelo, Rebecca Horn, Joseph Kosuth, vagy Luis Gordillo.

A Központ kulturális kínálata ezenkívül az értékes műemlékgyűjtemény megtekintését is tartalmazza, hiszen a CAAC a létrejötte óta jelentős művészeti és régészeti örökségnek is otthont ad.

Elérhetőség

A CAAC Sevillában az Isla de la Cartuja, c/ Américo Vespucio 2. szám alatt található.

Fotó: Wikipedia

Ez is érdekelhet