Alhambra

alhambra granada

Granada világhírű nevezetes látnivalója az Alhambra a városra néző dombon magasodik, egykor a mór uralkodók rezidenciájaként működött. Több részből áll, a pompás Naszrid palotákból, a Generalife kertekből, és az Alcazabából. A megvásárolt jeggyel az Alhambra egész nap látogatható, kivéve a Naszrid paloták, ahol a szigorú ellenőrzést követően csak a belépőjegyen látható időben lehet tartózkodni. Az Alhambra 1984 óta a Világörökség része.

alhambra

Alhamba látnivalók

Az Alhambra (vörös erőd, Al-Hamra) egy komplexum, amely magába foglalja az erődöt (Alcazaba), a palotát (alcázar) és a várost (medina). A területe kb. 140 ezer m2. Eredetileg katonai célokra épült, és az egyedülálló elhelyezkedéséből fakadóan lenyűgöző kilátás nyílik róla a Sierra Nevadára, valamint a városra és a híres Albaicín negyedre. A nevét az építéséhez használt vörös földről kapta, és a 9. században kezdték meg az építését.

Az Alhambrában különböző korszakokban épült paloták, öntözőcsatornák, kertek találhatók, amelyet magas falakból, őrtornyokból és fellegvárból álló védelmi rendszer vesz körül. Az Alhambra építészetén felismerhető a különböző korok és uralkodók tevékenysége, hiszen összességében 22 emír és szultán uralkodott az Alhambrában (1492-ig), és mindegyikük valamelyest módosított rajta és valamit hozzáadott.

A fénykora az 1330-as évektől az 1390-es évekig tartott, és ebből a jelentős időszakból maradt fenn a Comares-palota trónterme, az Oroszlános Palota és udvara, valamint az Igazságügyi kapu. 1492-ben adták át az Alhambrát a katolikus uralkodópárnak, akik bár beköltözésükkor jelentős módosításokat végezettek – késő gótikus és a reneszánsz stílusban – a lenyűgöző szépsége miatt sok területet változtatás nélkül hagytak.

alhambra spanyolország

Az Alhambra napjainkban

Az Alhambra Spanyolország leglátogatottabb műemléke, 1984 óta az UNESCO Világörökség része, évente legalább 3 millió látogató keresi fel. A városból számos pontról nyílik kilátás az Alhambrára, egyik legjobb hely a Plaza San Nicolas-ról nyílik, amely a híres Albaicín negyedben található.

alhambra andalúzia

Naszrid paloták – Palacios Nazaries

A Naszrid paloták (más néven Naszridák palotái) az Alhambra legszebb és leghíresebb része, ezen a területen összesen 10 különböző palota található. Néhány a mai napig is jól megőrzött, és például a III. Mohamed palota napjainkban luxus hotelként működik (Parador Hotel). A palotákba való belépés a korlátozott befogadóképesség miatt igen csak szabályozott, ezért csak a belépőjegyen lefoglalt dátumon és időpontban látogathatók. A monumentális komplexum leghíresebb részei (palotái) a Mexuar, a Comares-palota, valamint az Oroszlános Palota. A palotákban látható díszítőelemek sokasága, a káprázatos boltívek, és stukkók, kupolák mind-mind az arab építőművészet csodái.

Alhambra Palacios Nazaries

Mexuar

A legrégebbi rész a Mexuar a bíráskodás, törvénykezés helyszíne, és ez a rész az, amely a legtöbb átalakításon esett át a katolikus uralkodók idején. A Palacio Comares-szel a Patio del Cuarto Dorado köti össze, amely egyben a határ a közterület és a szultán magánrezidenciája között.

Alhambra Mexuar

Comares Palota

A Comares Palota az Alhambra egyik gyöngyszeme, látványos része a Patio de los Arrayanes, amely a nevét a hosszú medence oldalán lévő mirtuszokról kapta. A medencében pontosan a palota tükörképe látható. Nevezetes látnivaló a Comares-torony is, amely az Alhambra legmagasabb tornya. A Nagykövetek csarnoka a középkor legnagyobb fennmaradt trónterme, amely látványos kupolával rendelkezik és az iszlám hét mennyországát jelképezi.

Alhambra Patio de los Arrayanes

Oroszlánok palotája

A Naszridák remekműve (más néven Oroszlános Palota) 1362-1391 között épült, látványos része a Patio de Los Leones, ahol 124 db pálmafaként sorakozó márványoszlop látható. Az Oroszlánok udvara a Paradicsomot jelképezi. Az Alhambra szimbolikus központjában áll az Oroszlánok kútja. A déli oldalon található a lenyűgöző kupolával ellátott Sala de Abencerrajes, amely fölött volt egykor a hárem. Az ünnepségek helyszíne és a pihenés helyszíneként szolgált a 30 m hosszú Királyok Terme.

Alhambra Patio de Los Leones

Generalife kertek

Az Alhambra mellett egy dombon húzódik a Generalife kertek és paloták komplexuma, amely nyári rezidenciaként szolgált. A hatalmas kertek hálózatában mediterrán növények láthatók a szökőkutak, és medencék mellett. A Generalife kertekben egy nagy szabadtéri színpad is található, amely ma különböző komolyzenei eseményeknek ad otthont, színpadán világhírességek lépnek fel.

Alhambra Generalife kertek

Alcazaba

A Fellegvár az Alhambra komplexum nyugati részén található, katonai épületek és tornyok alkotják. A legrégebbi részek egyike, és védelmi szempontból volt kiemelt jelentősége.

Alhambra Alcazaba

V. Károly Palotája

A katolikus uralkodók jelentős építménye az Alhambra szívében épült palota, amely V. Károly császár nevéhez fűződik, és aki Ferdinánd és Izabella unokája volt. A palota érdekessége, hogy négyzet alapú, belül egy 30 m átmérőjű kör alakú udvarral, ahol 32 dór oszlop látható. Kiváló akusztikája miatt ma különböző komolyzenei eseményeknek, hangversenyeknek ad otthont.

V. Károly palota Alhambra Granada

Tippek az Alhambra látogatásához

A megvásárolt jeggyel az Alhambra egész nap látogatható, kivéve a Naszrid paloták, amelyekben a szigorú, és többszöri ellenőrzés után – csak a belépőjegyen foglalt időben lehet tartózkodni. A paloták előtti bejáratnál mindig hosszú sorok alakulnak ki, ezért érdemes idejében érkezni. Maguk Naszrid paloták a főbejárattól kb. 20 perce vannak, ezért érdemes ezt az időt is belekalkulálni. Általánosságban minimum 4 órát vesz igénybe az Alhambra látogatása.

alhambra palota granada

Az Alhambra megközelítése

A fő jegypénztárhoz Granadából a C30, és a C32 minibuszok közlekednek, a megálló az Isabel la Católica szobra mögött található.

Jegyár online

Alhambra jegy ár (Naszrid paloták is): 19,09 €

Alhambra jegy ár (Generalife kertek+Alcazaba): 10,61 €

Nyitvatartás

Az Alhambra nyitva tartása szezononként különböző.

Április 1. – október 14. között: 08:30-20:00

Október 15. – március 31. között: 08:30-18:00

A részletekért, a látogatással kapcsolatos szabályok, információk miatt érdemes a https://www.alhambra-patronato.es/ oldalon tájékozódni. Érdemes a jegyeket elővételben (akár több hónappal előre) megvásárolni a https://tickets.alhambra-patronato.es/en/ oldalon.

Granada utazási információk

Granada szállás

Fotók: Pixabay

Ez is érdekelhet