Caminito del Rey

caminito del rey

A Caminito del Rey Andalúzia gyöngyszeme, az egyik legnépszerűbb természeti látnivalója, egyben Európa fő sziklamászó központja. Csaknem lineárisan haladó útvonala átlagosan száz méter magasan fut a szinte függőleges falak mentén, és egy lenyűgöző látványt nyújtó függőhídból áll. A túraútvonal hossza kb. 8 km, körülbelül 3 óra alatt járható be. A Caminito del Rey platformját közelmúltban újították fel, így biztonságos bejárható, de valójában tériszonnyal küzdők számára nem igazán ajánlható.

Caminito del Rey látnivalói

Caminito del Rey, a Király útja Malaga tartományban El Chorro faluban található, a Desfiladero de los Gaitanes Természeti Parkban. Malagától 58 km-re, Torcal de Antequerától 50km-re, az ardalesi átkelőtől pedig 6 km-re található. Az ösvény átlagosan száz méter magasan fut a szinte függőleges falak mentén. Fából készült gyaloghíd köti össze, amely száz méterrel a Guadalhorce folyó felett húzódik, és a Gaitanes-hegyszorost köti össze.

caminito del rey

Caminito del Rey története dióhéjban

Kezdetben csak egy függő sétány volt, a legkeskenyebb pontjain csak 1 m széles, és nagyjából 3 km hosszú. Ugyanakkor nem csak természeti látnivaló, egyben egy mérnöki csoda is. 1901-1905 között épült abból a célból, hogy 2 vízesést- a Salto El Chorro-t és a Salto del Gaitanejo-t egyesítse. Az építéskor a munkások – malagai matrózok voltak, akik jártasak voltak a tározókban való munkában, és a kötélen való lógásban is,- az üreg fölé függesztve, a szikla tetejére erősített kötelekhez rögzítve dolgoztak. A víztározó épültével, az 1920-as években megnőtt a terület látogatottsága, amely nem csoda, hiszen az út számos pontjáról bámulatos kilátás nyílik. Így a Caminito del Rey fejlesztése mellett döntöttek, és a szurdok két oldalát összekötő hidat Rivera építőmérnök tervei alapján építették meg. Majd az El Chorro víztározó avatása alkalmából a XIII. Alfonz király bejárta a szolgálati utat, amely azóta viseli a mai nevét. A 2015-ben történt felújítása előtt a világ legveszélyesebb ösvényeként emlegették, azóta évente több százezer turista keresi fel.

caminito del rey

Caminito del Rey bejáratának megközelítése

Miután leparkoltunk a Caminito del Rey (Ardales) bejárat közelében, a bejáratig egy kivilágított alagút vzet (1,5 km), vagy egy 2,7 km hosszú út a Kiosko étterem mellől. A bejárat kb. fél óra alatt érhető el. A túra befejezése után El Chorro (Álora) szomszédságában kell a biztosított védősisakot leadni, majd a 300 m-re lévő transzferbusz megállóhoz menni. Az út vissza a Kiosko étteremhez kb. 15-20 perc, a transzferbusz jegyárát a belépőjegy nem tartalmazza.

Látogatói Fogadóközpont

A Látogatói fogadóközpont Puerto de las Atalayasban található.

Tippek a Caminito del Rey bejárásához

Caminito del Rey teljes útvonala 7,7 km, körülbelül 3 óra alatt járható be. Ez egy hosszú, egyirányú út, közben át kell menni egy völgyön a Desfidalero de los Gaitanes és a Gaitanejo között, és számos lépcsőn is kell közlekedni. A közelmúltban jelentősen megújult, védőkerítésekkel, és korlátokkal van ellátva, így ma már biztonsággal járható be. Azonban csak azoknak ajánlott, akik egyrészt jó fizikai állapottal rendelkeznek, másrészt se nem szédülnek, szívbetegek, vagy tériszonyosak.

Az útvonal egyénileg és szervezett túra keretében is bejárható. Kisebb eső esetén látogatható (esernyő nélkül), de az út keskenysége miatt számos szakaszon kizárólag esőkabátban látogatható. Nagy eső esetén zárva tarthat. Az útvonal csak egyirányban tehető meg: északról-dél felé (Ardales- Álora) haladva.

A kiskorú látogatók – kizárólag 8 éves kor felett – csak felnőtt kíséretében, igazoló okmányok felmutatásával látogathatják.

caminito del rey

A Caminito del Rey megközelítése

A Caminito del Rey megközelíthető autóval és vonattal (Renfe) El Chorro megállójától. Az autóval érkezők számára ajánlott a Déli Zónában parkolni, és a CTR La Garganta melletti transzferbusszal a North Accest megközelíteni- a délutáni hosszú sorban állás elkerülése érdekében.

Nyitvatartás

Nyári nyitva tartás: hétfő kivételével 09:30-17:00 között

Téli nyitva tartás: hétfő kivételével 10:00-14:00 között tart nyitva.

A pontos nyitvatartásról ajánlott a hivatalos oldalon a https://www.caminitodelrey.info/en/tickets/buy tájékozódni, ahol a belépőjegyek elővételben online is megvásárolhatók.

Nyáron ajánlott a későbbi órákra időzíteni a látogatás, így az útvonal jelentős része árnyékban tehető meg. Télen pedig a déli órákban kevesebb a látogató. A megközelítéssel és a látogatással kapcsolatban érdemes a https://www.caminitodelrey.info/en/your-visit/faq oldalon tájékozódni.

caminito del rey

El Chorro Via Ferrata (Málaga)

Az adrenalin szerelmesei számára Malaga közelében Álora környékén a Caminito del Rey mellett található az egyik legjobb via ferrata. Nehézsége K3-as bonyolultságú, (zip line, tibeti híd, nepáli híd, lépcsőzés), a hossza 650 m, 250 m-es esése is van, cipzárja 35 m hosszú. Legkényelmesebben a La Garganta Complete Touristtól érhető el.

Ez is érdekelhet