Sevilla Katedrális

katedrális Sevilla

A katedrális Sevilla fő attrakciója, amelyet minden látogató elsőként keres fel az útja során. A világ legnagyobb gótikus temploma, az épületkomplexum az Alcázar, a Giralda torony és az Archivo General Indias épületével együtt része az UNESCO Világörökségnek.

Érdekességek a katedrálisról

A sevillai katedrális a történelmi városközpont szívében található. Egy mór mecset helyén kezdték el építeni, egyben a keresztény visszahódítás szimbólumaként. A nagymecsetet 1248-ban Santa María templommá alakítják át, amelynek tornya egy földrengésben ledőlt. Az új katedrálist 1401-ben kezdték építeni, Az egymást követő korszakok mindegyike meghagyta a maga stílusának és gazdagságának emlékeit. Bár főként a gótikus jegyek dominálnak, a román és reneszánsz elemek is megtalálhatók. A látogatók több órát is eltöltenek, mire mindent végig járnak, a belsejében akár egy futballstadion is elfér. A főoltárkép 30 m magas, és az Újvilágból hozott legfinomabb aranyozással díszítették. Kulturális és történelmi jelentőségét tükrözi, hogy 1987 óta az UNESCO Világörökségnek része.

A katedrális látnivalói

La Giralda

A katedrális ikonikus harangtornya a La Giralda korábban minaretként működött, és 800 éven keresztül a 103 m-es magasságával a város legmagasabb épülete volt. Sevilla multikulturális örökségének jelképe, szimbóluma, fentről bámulatos panoráma nyílik a Santa Cruz negyedre és az Alcazarra.

katedrális Giralda Sevilla

Patio de los Naranjos

A katedrálishoz érve a látogatók az egykori mór kapun keresztül jutnak be a bámulatos Narancsfák teraszára. A kapu egykor a nagymecset főbejárata volt. A tavaszi virágnyíláskor a citrusvirágok édes illata járja át az udvart. Láthatunk egy nyolcszög alakú szökőkutat, amelyet anno a muszlimok rituális tisztálkodáshoz használtak mielőtt betértek a mecsetbe.

katedrális Sevilla

Belső tér

A hatalmas gótikus szentély mérete lenyűgöző, az öthajós belső tér téglalap alakú, – hossza 117m, 76 m széles, a központi hajó 47 m magas-. A fény 75 ólomüveg ablakon keresztül árad be, amelyek a 16-19. században készültek. A déli kereszthajóban található Kolumbusz sírja. A fő részben egy nagy díszesen faragott coro (kórus) szerkezet veszi körül, amely a hajó központi részét tölti ki.

katedrális Sevilla

Főkápolna és a Retablo Mayor

A Főkápolna (Capilla Mayor) boltíves mennyezete 36 m magas, és a katedrálist a Retablo Mayor kivételével egyszerűség és visszafogott díszítés jellemzi. A hatalmas gótikus retablo (oltárkép) a világ legnagyobb és leggazdagabb oltárképe. A felhasznált arany mennyiségéről megdöbbentő adatok szólnak. A retablo Pierre Dancart életműve, maga a fafaragás Krisztus életének 45 jelenetét és a katedrális védőszentjét Santa María de la Sede-t ábrázolja.

Királyi kápolna

A pazar díszítésű reneszánsz Capilla Real a Főkápolna mögött található, ahonnan lépcsőkön lehet a királyi kriptákhoz lejutni.

Oldalkápolnák, és a Sekrestye

Az oldalkápolnákban lenyűgöző oltárképek, szarkofágok és műkincsek láthatók. A sekrestye és a benne található kincstár szakrális művészet szentélye, itt látható egy drágakövekkel díszített korona, és a 13. századból való Sevilla kulcsa.

El Lagarto

Az El Lagarto egy kitömött krokodil, amely a katedrális legkülönlegesebb ereklyéje. A mennyezetről lógó nílusi krokodilt X. Alfonz kasztíliai király kapta ajándékul Egyiptom Szultánájától, hogy kérje meg a lánya kezét. Bár a lánykérés nem valósult meg, egy félénk szelíd zsiráf, és a krokodil maradt az Alcazar kertjében.

Nyitvatartás

A katedrális hétfő-szombat 10:30-19:30, vasárnap 14:30-19:30-ig tart nyitva. Az utolsó belépés a katedrálisba és a Giralda toronyba 18:30.

Megközelítése

41004 Sevilla, Avenida de la Constitución s/n

Metróval: 1-es vonal Puerta de Jerez megálló

Busszal: C4, C3, 5, 41, 42-es vonal Jardines de Cristina

Fotó: Wikipedia, Pixabay

Ez is érdekelhet