El Torcal de Antequera

El Torcal de Antequera

Antequera Andalúzia egyik leglátogatottabb városa. Fő nevezetessége az ország legszebb Természeti parkja az El Torcal, és az Alcazaba, amely a mór korszak jelentős öröksége. Az El Torcal, és az Antequera dolmenjei része a Világörökségnek. Antequera fontos közlekedési csomópont, könnyen megközelíthető Andalúzia számos pontjáról akár Sevillából, Granada és Cádiz irányából is. Az óvárosa gyalogosan bejárható.

Antequera legszebb látnivalói

El Torcal

Az El Torcal Spanyolország legszebb természeti parkja, a Világörökség része, Malaga tartomány északi részében található. Malagából autóval kevesebb, mint egy óra alatt érhető el, Antequerától 15 km távolságra fekszik. Egy igen népszerű túraútvonal, amely a Paraje Natural del Torcal festői karsztképződményei között vezet át. A táj a jura korban – kezdetben a tektonikus mozgások hatására – jött létre az üledék réteg felhalmozódása és feltömörülése révén,amelyet aztán az eltelt 200 millió év esője és szele eróziója formált tovább.

El Torcal de Antequera

A környéken 116 féle faj (madarak, hüllők, emlősök, gerincesek és kétélűek) él, számos állattal lehet találkozni. A terület változatos növényzetet biztosít számukra, több mint 660 növényfaj található. Az El Torcal legkönnyebben autóval közelíthető meg, ugyanakkor szállítást is magában foglaló szervezett túrákat is igénybe lehet venni. A közelben találhatók a világhírű dolmenek is.

Torcal Alto Látogatóközpont

A Torcal Alto Látogatóközpont egy kanyargós és keskeny hegyi út végén található. Rendelkezik egy parkolóval (korlátozott számú hellyel), valamint az épületben egy interaktív Értelmezési Terület, étterem, mosdó, csillagászati obszervatórium, idegenvezetői szolgálat, és ajándékbolt is található. A látogatóközpont december 25., január 1. és 6. kivételével minden nap nyitva tart. Igen népszerű a nyári éjszakák program a Perseidák idején, ilyenkor behajtási korlátozás lép életbe.

El Torcal túraútvonalai

A három jól kitáblázott túraútvonal közül 2 (zöld és a sárga) az El Torcal Látogatóközpontjának parkolójától indul, és többször halad együtt, majd a Látogatóközpontba vezet vissza. A terep igen köves, egyenetlen, és a nedvességtől pedig gyakran csúszós. Arra is érdemes felkészülni, hogy a terület 1200 méterrel van a tengerszint felett, így a közeli városokhoz képest jelentős a hőmérséklet csökkenés, valamint hegyvidéki klímával (erős szél, köd) rendelkezik.

A zöld túraútvonal népszerű látnivalói

A körút 1,5 km hosszú, 45 perc alatt járható be, El Vigilante, a La Esfinge, az Arce de Montpellier, a Peña de los Civiles, és a Hoyo de los Arregladeros.

A sárga túraútvonal népszerű látnivalói

A körút 3 km hosszú, 120 perc alatt járható be, keresztezi a labirintusszerű Torcal Alto területét, látható pl. az El Camello, La Jarra, El Dedo.

A narancssárga túraútvonal népszerű látnivalói

Az egyirányú út 3,60 km hosszú, kb. 4 óra alatt járható be, a Természeti Park bejáratától az alsó parkolótól indul az El Tornillo természeti emlékműnél halad és a felső parkolóban ér véget (Látogatóközpont).

Az El Tornillo de Torcal „természeti emlékmű” státusz kapott 2001-ben, a nevét a csavarhoz hasonló kinézetéről kapta, az El Torcal fő szimbóluma. A képződmény a mészkőrétegek feloldódásából az eróziós folyamatokkal párhuzamosan alakult ki.

El Tornillo del Torcal
Fotó: wikimedia.org

Alcazaba

Az egykori bevehetetlen muszlim vár az Antequera-hegyen található, a 11. században épült. Kettős fallal rendelkezik, és az egykori iszlám medina fallal körbevett komplexumának volt a része. A tornyai különböző védelmi célokat szolgáltak, ezek közül a Torre Blanca gyönyörű belsővel rendelkezik és a Peña de los Enamoradosra nyílik kilátás. A 12. századi Torre del Homenaje tetején egy 1582-ben épült harangtorony áll. A barbakán az Óriások íve (Arco de los Gigantes) irányába vezet, mögötte található a Mirador de las Almenillas kilátó. Az Alcazabát elhagyva érdemes a Michael Haskin kilátót felkeresni, a névadója egy híres professzor, aki az Antequera dolmenjeit kutatta.

antequera

Iglesia del Carmen

A templom a 16. században épült egy közel függőlegesen emelkedő hegyoldalon, amely egykor a Carmelitas Calzados kolostor volt. Érdemes a város felfedezését innen kezdeni – az autót a templom mögötti parkolóban hagyni. A templomot elhagyva csodálatos panoráma nyílik a város fehér homlokzatú színes tetős házaira. A Calle del Carmen mentén lefelé haladva az Alcazaba irányába látható a régi fal egy jól megőrzött szakasza, a Torreon de Asalto.

Torreon de Asalto

A régi fal a város arab múltjába repít vissza, anno az erőd ezen a részén sikerült egy rést nyitni 1410-ben Don Ferdando herceg serege számára. A vár mellett áll a félköríves Postigo de la Estrella torony.

Antequera dolmenjei – Dólmenes de Antequera

Antequera dolmenjei (kőkorszakból fennmaradt síremlékei) a település legfelkapottabb látnivalói közé tartozik, 2016-óta a Világörökség része. Az ősi megalitikus nekropoliszt több mint 6500 évvel ezelőtt alapították, az egyik legjelentősebb Európa szerte. Három részből, városból áll: Dolmen de Menga, Tholos del Romenal és Dolmen de Viera megalitikus városaiból.

 

El Torcal de Antequera szervezett programok


 

Ez is érdekelhet