San Telmo palota

San Telmo Palota Sevilla

A San Telmo palota 1682-ben épült, Sevilla egyik legszebb épülete. A palota 1989 óta az Andalúziai Regionális Kormány tulajdona, előzetes bejelentkezéssel nyitva áll a látogatók előtt, ingyenesen látogatható.

A Palacio de San Telmo eredetileg a Mareantes Egyetem Szemináriumának volt az otthona. Később, 1849-ben a montpensier-i hercegek rezidenciája lett, akik jelentősen átalakították illetve felújították. Ekkor fejeződött be az épület északi tornya, a szerelőblokk előcsarnoka, valamint a keleti szárnyak és a bálterem megépítése. Az épület négy toronnyal és egy téglalap alapú nagy központi udvarral rendelkezik Figyelemre méltó a 18. századi kapuja, valamint az épület oldalhomlokzata, amelyen Antonio Susillo figurái láthatók.

A palotában volt vezetékes víz, fürdőszoba, villany, privát móló vezetett a Guadalquivir folyóhoz, valamint távíróval is rendelkezett. Tartozott hozzá több mint 18 hektáros terület, amelyen Versaillesi stílusú kertek voltak, és érdekesség, hogy később a María Luisa parkot ezekből alakították ki.

A palota új szobáit Pelli és Rossi stukkókkal díszítették, és aranyozták be. A bálterem mennyezetét Tejeo Rafael készítette, a falakon pedig a Vista Alegre palota festményei kerültek.

A palota kápolnája nem csak az andalúz, de a spanyol művészet egyik remeke. A kápolna egy hajóval, hordó boltozattal rendelkezik, és benne öt oltárkép található. A főoltár a Virgen del Buen Air-nek van szentelve, az episztola felőli oldalon 2 San Antoniónak és Aquinói Szent Tamásnak. További kettő oltárkép az evangélium felőli oldalon látható egyik Szent Jánossal és a keresztre feszítéssel.

A palotát María Luisa Fernanda az érsekségre hagyományozta az 1897-ben bekövetkezett halálakor. 1901-ben Egyházmegyei Szeminárium lett, és jelentős átalakításokat hajtottak végre a szerelőtömb udvarán és a déli szárnyán.

A palota 1989 óta az Andalúziai Regionális Kormány tulajdona, amely fontos mérföldkő volt az épület további sorsában, egyrészt egyes területeit felújították, és a palota státuszát is visszakapta. 1992-től az elnökségi tanács székhelyének lett az otthona.

A San Telmo palota látogatása

A San Telmo palota előzetes bejelentkezéssel nyitva áll a látogatók előtt, ingyenesen látogatható. Fontos tudni, hogy tulajdonosi jogok gyakorlója bármikor fenntarthatja a jogot az előzetes foglalás törlésére illetve egyes termek lezárására, amelyről az érintetteket értesíti. A palotában nincs ruhatár és nem lehet táskákkal, és egyes termekbe hegyes sarkú cipőben belépni.

Megközelítése

Sevilla, Aveninda de Roma s / n

Fotó: Wikipedia

Ez is érdekelhet