Cordoba látnivalók

Córdoba látnivalók

Córdoba a legnépszerűbb spanyol városok közé tartozik, Andalúzia egyik kihagyhatatlan látnivalója. A legtöbb nevezetessége egymástól sétatávolságra van. Az Mezquita a muszlim építészet kiemelkedő alkotása, része az UNESCO Világörökségnek. A közelében található az egykori mór fellegvár az Alcázar. Az egykori zsidónegyedben szűk, hangulatos utcácskákban lehet bolyongani. Córdoba a Costa del Sol városaiból is könnyen megközelíthető, Sevillából az AVE nagysebességű vonattal 45 perc alatt érhető el.

Cordoba legszebb látnivalói

Córdoba egykor a Római Birodalom és a mór El-Andalus kalifátus fővárosa volt, Andalúzia ezer éves városa. Jelentős multikulturális örökséggel rendelkezik, három vallás élt itt tökéletes harmóniában és az Európai civilizáció központjaként tartották számon. Ugyanakkor napjainkban a kereskedelem, a művészet és a szabadidő nyüzsgő modern városává alakult.

Cordoba óvárosa

A történelmi óvárosában jelentős középkori építmények találhatók, ma üzletekkel és hagyományos bárokkal teli szűk labirintusos utcák alkotják – kapcsolódva egy római hídhoz, amely egykori kikötővároskénti jelentőségét mutatja.

Córdoba látnivalók

Mezquita – Katedrális

A Nagy mecset építése a 10. században kezdődött, amikor Córdoba Európa legvirágzóbb városa volt. A mecsetet a későbbiekben különböző szakaszokban bővítették, egykor a világ legnagyobb mecsete volt. A legfontosabb jellegzetessége a tetőt tartó oszloperdő, több mint 850 márványoszlop és jáspis gránit oszlop látható, amelyeket fehér és vörös színű patkóívek kötnek össze. A fény négy kupola ablakán áramlik be, és a sok ezer kis olajlámpás fényével különleges fényhatást eredményez. A Mezquita 3 fő díszített kapuval rendelkezik, amelyet a mórok építettek, majd a 15. században gótikus stílusban átalakították.

Córdoba Mezquita

A 16. századi katedrális a mecset közepén található. A látogatók a Puerta del Perdón kapun keresztül jutnak be a Narancsfák udvarára (Patio de los Naranjos), amely a mecset imatermébe vezet. A hívek a teraszon lévő szökőkútnál tisztálkodtak, mielőtt beléptek a mecsetbe. Az imaterem mudéjar stílusban épült, és máig láthatók az aranymozaikokkal díszített imafülkék (mihrab), amelyek Mekka irányát jelzik. A virágos és geometrikus mintázatú Mihrab Nuev-on arab betűkkel díszített Korán idézetek láthatók. A kagyló alakú mennyezetet egyetlen márványtömbből faragták ki, a kopott járólapokon megfigyelhető, hogy anno hol borultak térdre a muszlim zarándokok.

A város visszahódítását követően a katolikus uralkodók székesegyházzá alakították, ugyanakkor megőrizték az iszlám építészet legjellemzőbb részleteit. A Királyi kápolna és a Villaviciosa kápolna a keresztény királyok panteonjaként épült. A harangtorony a Torre de Almiral az eredeti minaret helyén épült, 93 m magas, és a látogatók lépcsőkön keresztül mehetnek fel a torony tetejére, ahonnan bámulatos kilátás nyílik a városra.

Córdoba katedrális

Római híd, és a Calahorra-torony

A Puente Romano egyik vége a Mezquita közelében található. A híd a rómaiak idején az i.e. első században épült egy korábbi híd helyén a Guadalquivir folyón, valószínűsíthető, hogy a Via Augusta a Rómát Cádizzal összekötő út is a hídon haladt át.

A jelenlegi szerkezet jelentős része mór újjáépítésből származik, és azt követően is több alkalommal rekonstruálták. A híd teljes hossza 247 m, szélessége kb. 9 m, és 16 ívvel rendelkezik. A déli felén épült fel a kaputorony (Calahorra-torony), amely ma városi múzeumként működik, az északi felén pedig a Puerta del Puente található. A 17. században a híd közepére Szent Rafael szobrát helyezték, a Puente Romano napjainkban gyalogos hídként működik.

Córdoba Római Híd

Alcázar

A Római híddal átellenben található az Alcázar de los Reyes Cristianos, amely egy korábbi római erőd helyén épült, és egyben fontos multikulturális öröksége Córdobának. A mórok idején kalifátusi palotaként működött, a mór uralkodók otthona volt. Az ősi védőfalainak és tornyainak jelentős része is ebből az időből származik, de később az erőd fellegvárát a katolikus uralkodók is tovább bővítették. Az Alcázar belső részében található a Királyi Fürdők, amely gyönyörű arab stílusú szökőkutakkal, medencékkel ellátott virágos kertekből áll. Érdemes a tornyában található kilátóba felmenni, ahonnan Córdobára és a kertekre nyílik pazar panoráma.

Córdoba Alcazar

Juderia – Zsidónegyed

A régi zsidónegyed keskeny utcácskák hálózatából áll, ahol fehérre meszelt házak találhatók, ma főként ékszer és ezüstműves üzletei miatt népszerű. A helyi zsidók a római és a vizigót időkben egy jelentős értelmiségi csoportot alkottak a városban, majd a szefárdokat (spanyol zsidókat) a katolikus uralkodók száműzték az országból. A zsinagóga Calle de los Judios 1315-ből származó mudéjar stílusú épület, egyike annak a három zsinagógának, amely fennmaradt Spanyolországban. Érdemes megtekinteni a Casa Sefard házat, amelyet a 14. századi állapotára állították helyre. Öt tematikus szobából áll, amelyekben az élet fontos állomásaihoz és eseményeihez – születés, körülmetélés, házasság – kapcsolódó tárgyak, díszített ruhadarabok és háztartási tárgyak láthatók.


Cordoba szervezett programok

Fotók: Spain.info, Pixabay

 

Ez is érdekelhet