Pueblos Blancos

Arcos de la Frontera Pueblos Blancos

Sevillából könnyen elérhetők Andalúzia legszebb látnivalói, és a Pueblos Blancos ikonikus falvait  mindenképp érdemes megismerni. El Coronil falu Sevillából akár helyi buszokkal is elérhető. Számtalan fehér falu között a legfelkapottabb Ronda, és Arcos de la Frontera, amelyek már inkább városnak számítanak.

Pueblos Blancos látnivalók

A fehér falvak az andalúziai mór uralom nyomán alakultak ki, de a települések már a római időkben is lakottak voltak. A jellegzetes fehér falú lapos tetős házak jobbára meredek lejtőre, vagy egy sziklára épültek és kevésbé voltak megtámadhatóak. Eredetileg nem voltak fehérek, majd egy királyi rendelet miatt, a jobb egészségügyi védekezés érdekében lettek fehérre meszelve. Különlegesség szépségük talán naplementekor érvényesül igazán, ilyenkor a napfény a fehér színt meleg színnel vonja be. Számtalan fehér falu található, az építészeti stílusuk is a különböző vallások különleges keverékét teremtette meg.

pueblos blancos Zahara de la Sierra

Pueblos Blancos útvonala

A fehér falvak útvonalának (Ruta de Los Pueblos Blancos) bejárása igen népszerű az utazók körében. Túlnyomó többségük Cádiz és Sierra de Grazalema tartományban találhatók, mindegyik tele van történelemmel, lélegzetelállító látnivalóval. Néhány akár egy nap alatt is meglátogatható Sevillából, akár bérelt autóval, vagy szervezett utazás keretében is, vagy Sevilla felől tömegközlekedéssel. A szervezett kirándulások egyik állomása általában Ronda, és a Setenil de las Bodegás, az út összesen 9-10 óra időtartamú.

Vejer de la Frontera Pueblos Blancos

El Coronil

El Coronil Sevillától kb. 60 km távolságra fekszik, akár bérelt autóval is könnyen megközelíthető, de a sevillai Prado de San Sebastián buszpályaudvarról közlekedő buszjáratokkal is elérhetjük. A város önálló kirándulásként is megállja a helyét, hiszen két arab kastély is található. A Castillo de las Agudezaras a helyszíne a nyáron megrendezett flamenco fesztiválnak, amely az egyik legjelentősebb Spanyolország szerte.

A szervezett kirándulások a Kasztília és Granada középkori királyságai közötti határ mentén haladnak. Először az El Coronil közvetlen közelében található erődítményeket és őrtornyokat lehet megtekinteni, amelyeknek a keresztény hódítás során volt kiemelt szerepe.

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera az egyik legismertebb a fehér falvak között, Rondához hasonlóan inkább város, mint falu. Egykor a mórok uralma állt, és Rekonkviszta határmenti városként volt stratégiai jelentősége. Egy homokkő szikla tetején magasodik, a macskaköves utcáinak labirintusa meredeken felfelé a városon keresztül kanyarog. Fő látnivalója a 15. századi templom a Basilica de Santa María de la Asunción, amelyet az egykori mór erőd maradványaira építettek, és város főterén a Plaza del Cabildo-n áll. A szikla peremén található a 11. századi Ducal kastély (Castello Ducal), amely a mór uralom alatt katonai erődítmény volt. A legjobb kilátás a városból a Mirador Plaza del Cabildo területéről nyílik, egészen drámai látvány nyílik a környékre és a Guadalet folyóra, valamint a szikla mentén a település házaira. Másik legtöbbet fotózott téma Arcos de la Frontera-ban a Mirador de Abades.

Zahara de la Sierra

A  Cádiz tartományban lévő legszebb falu  Zahara de la Sierra, amely a Sierra de Grazalema Természeti Parkon belül található. Egy türkiz színű víztározó mellett fekszik 500 m magasan, Szokatlan megjelenést kölcsönöz a domboldali elhelyezkedése, a különböző szinteken lépcsőzött utcák találhatók. A Nasrid-dinasztiai idején, a 13. században épült erődvára a keresztény inváziótól védte Rondát.

pueblos blancos Zahara de la Sierra

Grazalema

Az egyik legjelentősebb fehér falu Grazalema, amely Cádiz tartomány legmagasabban fekvő települése, a szűk utcákkal rendelkező központjára az arab városokra jellemző városszerkezet jellemző.

Setenil de las Bodegás

A legtöbb fehér falu meredek lejtőre, vagy egy sziklára épült, a Rondától észak-nyugatra lévő Setenil de las Bodegás különlegességét az adja, hogy a Trejó folyó feletti sziklák barlanghálózatából alakult ki, és már 25 ezer évvel ezelőtt barlanglakó népek lakták. A város nevezetes a dél-spanyolországi borászatáról. Igen meredek, és macskaköves kanyargós utcákból áll, fő látnivalója a mór erőd romjai.

Setenil de las Bodegás Pueblos Blancos

Ronda

Egyetlen fehér falvakba látogató kirándulás sem lenne teljes Ronda nélkül, amely Andalúzia egyik leglátogatottabb városa, és egyben legrégebbi városok egyike Spanyolországban. Ronda az El Tajo mély szurdokáról nevezetes, a legfelkapottabb látnivalói a bájos óvárosa, az ország legősibb bikaviadal-arénája, és a szakadékon átívelő hidak, amelyek egyik oldalán a régi mór Ronda, a másikon pedig az új városrész található, amely a keresztény visszahódítás után fejlődött ki. A Régi híd (Puente Viejo), az 1600-as években, a Római híd (Puente Romano) a 9. 15. században a mór uralom alatt épült. Az Új híd (Puente Nuevo) az 1700-as évekből származik. Ronda mérete és látnivalóinak gazdagsága miatt akár több napos kiruccanásra is ideális.

Ronda Pueblos Blancos

Ez is érdekelhet