Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera Cadíz tartomány északkeleti felében található, az egyik leglátványosabb fekvésű Pueblos Blancos. A fő látnivalók a Plaza del Cabildon találhatók. Egyik legszebb épülete a reneszánsz Mayorazgo palota. Andalúzia fővárosa Sevilla autóval egy óra alatt érhető el, de rendszeres buszjáratok közlekednek Sevilla és Malaga irányába.

Arcos de la Frontera látnivalók

Arcos de la Frontera Cadíz tartomány központjában található, egy tipikus hegyvidéki város, a Guadalete folyó kanyarulatában. Szerepel a Műemlékek útvonalán (Ruta Monumental), az egyik legszebb fekvésű Pueblos Blancos. A stratégiailag kiemelt helyen található Arcos számos esetben töltött fontos pozíciót, például a rómaiak idején, de a legjelentősebb szerepe a mór hódoltság alatt volt – a keresztény és a muszlim királyság egykori határát (frontera) jelölte. A mórok idején Arcos nem csak növekedett, és virágzott- egy rövid időre kis birodalommá (taifa) vált. A keresztények 1250-ben visszafoglalták, és Arcos hercegének lett az otthona. Az óváros a falmaradványokon belül található, 1962-ben történelmi és művészeti jelentőségű hellyé nyilvánították.

Plaza del Cabildo és a Santa Maria-bazilika

A Plaza del Cabildo Arcos történelmében fontos szerepet játszott. Bár 1812-ben a francia sereg a távozásakor teljesen felszámoltak az olyan jelentős épületeket, mint az írástudók háza. A tér fő látnivalója a Basilica Menor de Santa Maria, amely a 14-18. század során épült egy mecset helyén. A templom mudejár stílusú, majd a későbbiekben reneszánsz elemekkel alaposan átalakították. A déli homlokzatának tetején látható a díszes 18. századi barokk stílusú, egyben befejezetlen harangtorony. A templom tornya fél óránként 6 fős csoportokban látogatható, a belépőjegy ára 2-2 €. Nevezetes látnivaló a Városháza, a bejáratánál San Miguel arkangyal a város védőszentje látható. Az épületen belül van egy Goyának tulajdonított festmény, amely III. Károly királyt ábrázolja.

Szent Péter templom – Iglesia de San Pedro

A Szent Péter templom aParador Hotel mellett a Plaza del Cabildon található egy szikla szegély közelében. A 16. században épült, valószínűleg egy Almohad erőd maradványain, amelyről ma a templom tetejére ráépített sokszögű toronymaradványok tanúskodnak. A 16-17. században további hat kápolnával bővítették ki, amelyek reneszánsz és barokk stílusjegyeket hordoznak. A templom és a tornya is minden nap látogatható, 11:00-18:00 óra között, a belépőjegy ára 2-2 €.

Almohad falmaradványok

Arcos de la Fronteraban néhány Almohad korból származó falmaradvány látható. A megőrzött falak az elhelyezkedésüktől függően eltérő vastagságúak, például a sziklás nehezen megközelíthető helyeken vékonyabbak. Az egykor fallal körbezárt városnak három fő kapuja volt: a Puerta de Carmona északon, a nyugati felén a Puerta de Jerez, és délkeleten a Puerta Matrera állt.

Arcos de la Frontera

Matrera kapu – La Puerta Matrera

A három kapuból egyedül a Matrera kapu maradt fenn, a város keleti védelmében játszott kitüntetett szerepet, és az óvárost a Bajo negyeddel köti össze. Egykor négy toronyból, egy központi kocka építményből, és néhány toronyszegélyből állt, ezekből a Homage torony látható. A 17-18. században átépítették, és ma a házak közé beékelődött falmaradványok láthatók.

Hercegi kastély – Castillo Ducal

A Castillo Ducal kastély egykor primitív katonai erődítményként működött a muszlimok idején, és a 14-15 században újították fel. A homlokzatán Arcos hercegeinek pajzsa látható. A kastély ma magánkézben van, évente csak 4 nap látogatható.

Sas grófjának háza – Palace Conde del Aguila

A gótikus mudéjar stílusú rezidencia a 15. század egyik ékköve. A ház homlokzatán egy keretezett áthidaló ajtó, valamint a második szintjén egy két tornyos oszloppal keretezett finom bordázatú ablak látható.

Kilátópontok

Arcos legnépszerűbb látnivalói a különböző nézőpontok, az Old Cliff a San Agustin kilátója alatt található, és kiváló nézőpont Arcos fő építményeire. Jól mutatja, hogy a város hogyan alkalmazkodott a környezeti adottságokhoz, amelyek a meredek utcák labirintusát képezik. Az óvárosban a Plaza del Cabildóról a Guadalete folyó völgye és a Medina Sidonia látható. Az Abadestől az Alsóvárosra és az impozáns San Miguel vashídra nyílik panoráma. A magasan lévő San Agustin kilátópontból a Guadalete folyó kanyarulata, a fallal körülvett óvárosrész, az Arcos gát és Villamartin városáig lehet ellátni.

Arcos de la Frontera

Mayorazgo palota, és Andalúz kert

A Mayorazgo palota egy 17. századi pazar homlokzatú kastély, amely a Szent Péter templommal szemben található. Arcos egyik legszebb épülete Herrera stílusú, és a tetején lévő négyszögletes erkélyen a hagyományos mudéjar stílusjegyek is láthatók. A palota belseje különböző állandó és időszaki kiállításoknak ad otthont. Az Andalúz kert a Mayorazgo palota hátsó részén található az egykori istállók helyén. Az andalúz kultúrában nélkülözhetetlen két elem a víz és a növényvilág fúziója, amely a múltba repít vissza.

Megközelítése

Arcos de la Frontera a kiváló utak révén Andalúzia más városaiból is könnyen elérhető. A Cadízi-öböl, amely közismert a finom aranyhomokos strandjairól alig egy órás autóútra, vagy Jerez húsz perces autóútra található. Andalúzia fővárosa Sevilla autóval egy óra alatt érhető el, de rendszeres buszjáratok közlekednek Sevilla és Malaga irányába.

Ez is érdekelhet