Via Ferrata Malaga Caminito del Rey

Via Ferrata Malaga Caminito del Rey

A Via Ferrata Malaga Caminito del Rey, El Chorro mellett található, azonban nem keverendő össze a Caminito del Rey úttal. A Vía Ferratát 2017-ben telepítették, és lélegzetállító panorámát kínál az El Chorro-ra, a Tajo de la Encantada víztározóra. Szervezett túrák keretében is bejárható, az időtartama kb. 3 óra. A túra El Chorro pályaudvarról indul.

Via Ferrata Malaga Caminito del Rey

A Via Ferrata Malaga Caminito del Rey, El Chorro mellett a Parque Natural Desfiladero de Los Gaitanes-ben található. A Spanyol Hegymászó Szövetség által telepített via ferrata kötelező látnivaló a környékre látogató kalandvágyóknak, a Camintito del Rey kijáratánál található. Malaga tartomány talán leglátványosabb via ferrátája, vízszintes és függőleges szakaszokkal rendelkezik. A hossza kb. 600 méter, a magasság különbség + 250 m az útvonal során. Közepes nehézségű K3 besorolású. A végrehajtásához nagyjából 3 óra szükséges, amely tartalmazza a gyalogosan megtett útszakaszt a kiindulási ponthoz.

A La Ferrata del Camitito Rey része a zipzár, a nepáli híd és a 15 m-es tibeti híd. Az Albercones melletti parkolóból kiindulva vagy egy vaslétrán 250 m magasra kell felmászni. Az útvonal acél kábelekkel és egyéb a sziklába rögzített betonvasakkal van felszerelve. Innen az út egy zipvonalhoz vezet, 35 m-en lehet átcsúszni a szomszédos sziklafalhoz, ahonnan a via ferráta egy tibeti hídon, majd egy majomhídon vezet át. Javasolt a megfelelő via ferrata felszerelés, és sisak használata. A szükséges felszerelések kb. 15 euróért bérelhetők egy helyi üzletben. Továbbá a nyári hónapokban sok vizet fogyasztani, és semmiképp nem javasolt szeles vagy esős időben útnak indulni.

Via Ferrata Malaga Caminito del Rey

Caminito del Rey

A Via Ferrata Malaga Caminito del Rey nem azonos a Caminito del Rey sétánnyal, amely az Ardales és El Chorro közötti keskeny szurdokfalhoz kapcsolódik. A sziklába vágott ösvény teljes hossza kb. 7,7 km. A bejárása nagyjából 3-4 órát vesz igénybe, csak egy irányban járható, és csak előzetes foglalással látogatható. A közelmúltban a Lonely Planet a legjobb látnivalók közé sorolta. Egyes részein a szurdok felett több mint 100 m-rel magasabban vezet, és mindkét oldalán meredek sziklafalak emelkednek. Egykor veszélyes tevékenységnek számított az adrenalin kedvelők számára. Az elmúlt években számos tragikus baleset történt, és az út rossz állapotba került, ezért jelentősen újjáépítették. A felújítást követően 2017-ben nyílt meg. A lineáris sétaútnak különféle szakaszai vannak, egyes nyílt területeken a folyó mellett vezet, máshol a szurdok két oldala egymáshoz igen közel található. Érdemes arra számítani, hogy javítás, vagy időjárási viszonyok miatt a sétány nem látogatható.

Caminito del Rey

A via ferrata megközelítése

A via ferrata megközelítése több módon lehetséges:

Közvetlenül az Albercones parkolóban. A via ferrata kiindulópontja a bal oldalon a parkoló közelében található.

Legkényelmesebben a La Garganta turisztikai komplexumból érhető el a via ferratához való közelsége miatt.

Egyéb látnivalók, programok a közelben

El Chorro hegymászás

Az El Chorro Malagától 50 km-re a szárazföld belsejében található, egy hatalmas mészkőszurdok. Ma Spanyolország egyik legjelentősebb sportmászó központja, több mint 2000 útvonalat kínál. Az útvonalak egy része gyalogosan vagy rövid autózással közelíthetők meg. Kellemes téli klímája miatt egész évben alkalmas az aktív tevékenysége, és könnyen megközelíthető. A hegymászók számára a leginkább felkapottabb hónapok a december és március közötti időszak. A legmelegebb hónapok (július-augusztus) jócskán nehezíthetik e hegymászást, azonban megfelelő helyismeret birtokában ekkor is viszonylag elviselhető – az árnyékot biztosító sziklák legjobbjai rövid autóútra találhatók.

El Saltillo függőhíd

Az El Saltillo függőhíd kevésbé ismert látványosság és úti cél, pedig Spanyolország három legnagyobb függőhídjának egyike. Az El Saltillo Malaga tartományban az Almanchares folyó mentén található, Canillas de Aceituno falut – Sedella falut köti össze.

Canillas de Aceituno egy fehér, mór eredetű falu 649 m-rel a tengerszint felett fekszik, Malagától kb. 50 km távolságra van keleti irányban. Az 50 m hosszú, 1,20 m széles függőhíd az Almanchares folyó kanyonja felett 78 m-rel ível át. Az El Saltillo útvonala egy szurdok, szépségben vetekszik a Caminito del Rey-vel, ez annál jóval nehezebb, kiváló fizikai kondíciót igényel, és nem alkalmas szédülésre hajlamosak számára. A környék népszerű a kanyonozók körében is.

Fotók: Manawa.com

Ez is érdekelhet