Gibraltári szoros

Gibraltári szoros

Gibraltár az egyik legjobb családi úti cél, a kellemes klímája egész évben vonzóvá teszi, évente több mint tízmillió látogatót vonz. A Gibraltári szoros egyik legismertebb nevezetessége a Gibraltári szikla, amely stratégiailag a világ egyik legjobb elhelyezkedésű tereptárgya. Népszerű program a delfin és bálna néző hajókirándulások, ahol különböző fajokat testközelből lehet megfigyelni.

A Gibraltári-szoros jelentősége

A Gibraltári-szoros egy természetes átjáró az Atlanti-óceántól a Földközi-tengerig, Spanyolország és Marokkó között húzódik. Hossza kb. 58 km, a legkeskenyebb pontján csak 13 km széles – spanyol oldalon Pont Marroqui, afrikai oldalon pedig Point Cires között.

Egyben az egyetlen természetes kapcsolat a beltenger között Európában és a nyílt óceán között. A keleti bejáratánál a Herkules oszlopai láthatók. Míg az európai oldalon az ikonikus Gibraltári- szikla áll, amelyről a nevét kapta. Neve a Gibraltár szóból ered, amely az arab Jabal al Tariq kifejezésből származik, illetve ennek spanyol megfelelője. Az afrikai oldalon a Mózes-hegy (Jebel Moussa) látható.

Gibraltári szoros

Egy fontos víziút, a világ egyik legforgalmasabb átjárója, és stratégiai elhelyezkedése miatt már évszázadok óta hatalmas szerepe van az európai kereskedelemre és a turizmusra. A Gibraltári-szoros nem csak a kereskedelmi és szállítási célok kapcsán, hanem a katonai műveletek terén is történelmi jelentőséggel bír. Hiszen aki a szorost irányítja, az irányítja az Európába vezető kereskedelmi útvonalakat. Így nem csoda, hogy a szorost és Gibraltárt olyan sokan próbálták magukénak tudni.

A geofizikusok és geológusok hosszú ideje (1979) dolgoznak egy a Gibraltári-szoros alá tervezett alagúton, amely Spanyolországot Afrikával kötné össze, azonban a szoros medrének változatos kőzetösszetétele miatt. Azonban a tenger alatti interkontinentális alagút még jelenleg is tervezési fázisban van (Euromed Transport Project).

Gibraltári-szoros legjobb látnivalói

A Gibraltári-szikla és Herkules oszlopai

Az észak-afrikai hegycsúcs (Abila Mons) és a Gibraltári-szikla együtt alkotják a Herkules oszlopait. A szikla Gibraltár emblematikus természeti látnivalója, jellegzetes alakja már a levegőből is jól felismerhető, és szinte minden nézőpontból látható. A mór és gyarmati történelemmel átitatott település a terület nyugati szélén csoportosul, ahol a felszín meglehetősen sík. Viszont a szélénél már egy igen meredek lejtő emelkedik ki.

Gibraltári szoros

Mór kastély

Az alsó részén áll a kőből épült Mór kastély (1333), a legjobban megőrzött része a Hódolat tornya, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk. A kastély területére a Felső-szikla Természetvédelmi Területre szóló belépőjegy szükséges.

Mediterrán lépcsők (Med Steps)

A sziklán különböző erősségű útvonalak vezetnek fel. A Mediterrán lépcsők közismert a meredekségéről, ezért nem mindenki számára alkalmas. A Természetvédelmi Terület déli végén a Zsidó kapu temetőtől visz fel túraút az O’Hara Battery közelébe, amely 419 m magasan, közel a Rock csúcsánál található. A nyári rekkenő hőség idején csak a reggeli órákban, illetve 19 óra után ajánlott a meredek útnak neki vágni.

Európa-pont

Az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger vize lényegesen eltér egymástól, míg a tenger rendkívül magas sótartalmú, az óceán kedvezőbb életfeltételeket biztosít a különböző élőlényeknek. Az Európa-pont (Punta de Europa) Gibraltáron található, egyben a két víztest találkozási pontja, és az Ibériai-félsziget legdélibb pontja. Felkapott turista attrakció, innen tiszta időben Marokkó is látható.

Európa-pont Gibraltári szoros

Európa világítótorony

Nevezetes látnivalói az Európa világítótorony, a Sikorski-emlékmű, a Harding akkumulátora (Harding’s Battery), amely egy 19. századi brit erődítmény, amely rakétákat lőtt ki a szoroson keresztül. Az Al-Ibrahim mecset 1997-ben épült, Szaúd-Arábia királyának ajándékaként.

európa világítótorony Gibraltári szoros

Földalatti labirintus

A Gibraltári szoros az elhelyezkedése miatt számtalan háború helyszíne volt a történelem során. Számtalan földalatti labirintus található, amelyet a britek építettek az amerikai függetlenségi háború idején. Az alagutak egy része, (bizonyos szakaszai) ma a turisták számára is látogatható, a Nagy Ostrom Alagutakba (Great Siege Tunnels) való belépést szintén a Természetvédelmi Terület (Nature Reserve) díja tartalmazza.

Delfin szafari Gibraltáron

Gibraltár híres arról, hogy az év bizonyos időszakaiban ritka bálnafajok élőhelye. Az Atlanti-óceántól érkező áramlatok a Földközi-tengerbe jutva különféle delfin és bálnafajokat is behoznak, és a gyors áralmás miatt a szoros torkolatánál más régiókból más fajok is érkeznek. Elsősorban közönséges delfinek, csíkos delfinek és palackorrú delfinek láthatók a gibraltári partoknál. A különböző szolgáltatók által kínált delfin néző, valamint delfin és bálna néző kirándulások kiváló lehetőség az öböl és a Gibraltári szoros felfedezésére, és a legjobb mód a delfinek, bálnák, és vándormadarak megfigyelésére. A hajóútak általában másfél órásak, a túra a Marina Bay Square-től indul naponta több alkalommal.

Fotó: Unsplash

Ez is érdekelhet