Donana Parque

Doñana Parque

A Doñana Parque Európa egyik legfontosabb vizes élőhely rezervátuma, több mint 300 madárfajnak, ad otthont. Érzékeny ökoszisztémája világszinten is egyedülálló, a park az UNESCO Világörökségnek része. Legérdekesebb látnivalói a flamingó kolónia, az augusztusi szarvasbőgés, és a telelő madarak érkezése.

A Doñana Parque látnivalói

Az Andalúziában található Doñana Parque (Parque de Doñana Nacional) az Atlanti-óceán torkolatánál a Guadalquivir folyó jobb partján található, Sevilla, Huelva és Cadiz tartományokon belül terül el. A Doñana Parque területe igen változatos és érzékeny ökoszisztémával rendelkezik, amely világszinten is egyedülállónak számít.

Ökoszisztémája és nevezetes lakói

A gondosan védett 500 m2-es terület különböző ökoszisztémát foglal magába: marizmákat, tengerparti mobil dűnéket és strandjaikat, valamint mediterrán cserjéseket. Nevezetes az állandó és az időszakosan itt tartózkodó lakóiról: az észak és közép-európai telelőkről, az észak-afrikai nyári látogatókról, a világ legnagyobb ibériai parlagi sas kolóniájáról és a színes flamingó kolóniájáról.

38 emlősfaj, 42 kétéltű, és hüllőfaj, több mint 300 madárfaj található, másrészt 35 veszélyeztetett faj otthona, például olyan emblematikus állatoknak, mint az ibériai parlagi sas, vagy az ibériai hiúz. Olyan ritka különlegességek is felfedezhetők, mint a mór teknős, a vörös sárkány, és a márványos réce. Növényvilága is változatos, mangrove fák, fenyőerdők, buja mezők, és mocsarak találhatók, amelyek vonuló madarak egyik fő helyszíne, és költőhelye.

Doñana Parque

Legjobb programok a Doñana Parque területén

A Doñana Parque bejárata szigorúan ellenőrzött, tilos a jogosulatlan járművekkel való behajtás. A park területét kerékpáros és sétaútvonalak hálózzák be, és a park szélső területein látogató központok találhatók: az El Acebuche, a La Rocina El Rocíoban, a Palacio del Acebrón, valamint a Centro de Visitantes José Antonio Valverde. Ezek körül tanösvények, és fapalló sétányok vannak, amelyek ideális helyek a madármegfigyelésre. A központok ingyenes látogathatók.

Doñana Parque

A flamingók élőhelye a marizmák

A marizmák sekély átmeneti vizes élőhelyek, amelyek esőzés idején megtelnek. Tavasszal a vízszintjük lecsökken, és homokpadokat és szigeteket hoz felszínre, nyáron pedig kiszáradnak. Napközben mintegy 40 ezer flamingó él a marizmákon, itt táplálkoznak és éjszakára a fészkükbe repülnek vissza, az Antequera melletti Fuente de Piedra- tóba.

Doñana Parque

Túrák a Doñana Parque-ban

A Doñana Parque-ban vezetett túrákra lehet benevezni, akár Sevillából is. A terepjárós túra kiindulópontja a fő Látogatóközpontnál El Achebuche-ban található.  Az út végig vezet a parkon át Guadalquivir folyó torkolatához az óceán és a dűnék mentén. A túrák időtartama általában 4 óra, lenyűgöző élményt nyújtanak a természet, és különösen az ornitológia szerelmesei számára. A túrák keretében látható a Pueblo de La Pancha faluban található chozák, amelyek a Doñana lakosainak hagyományos lakásai voltak, és a park területén megtalálható anyagokból (fából és nádból) épültek.

Szarvasbőgés

Az egyik legkülönlegesebb látványosság augusztus közepén vagy végén a szarvasbőgés, a La bellowing, amely a természet egyik legcsodálatosabb előadása. Ekkor már megszűnik a déli nagy meleg, kellemes szellő fújdogál. Ilyenkor a szarvasok elhagyják az erdőt és a tisztások, és a mezők felé veszik az irányt. A szarvasbika a jellegzetes hangjával egyrészt a tehenek terelgetését szolgálja, másrészt egyfajta versengés a bikák között.

Doñana Parque

A telelő madarak érkezése

A várva várt esők elárasztják a mocsarakat, és a madarak élete teljes mértékben a hatalmas hordaléksíkság elöntöttségének mértékétől függ. A vonulás nagysága azt jelenti, hogy több mint kétszázezer telelő madár halad át telente a Doñana területén. A libák akkor érkeznek a mocsarakba, mikor Észak-Európában téliesre fordul az idő, és a Huelva mocsarai ideális enyhe klímával rendelkeznek a számukra. El Rocío falu Huelva tartományban, a park északnyugati részén érhető el, ahol a La Rocina Madármegfigyelőközpont is található.

Doñana Parque strandjai

A park területe 28 km-es strandot foglal magába, a torkolat és Matalascañas város között. Európa egyik legnagyobb szűz partszakasz, amelynek arculata dinamikusan változik az apály-dagály miatt. A Playa de Castilla, vagy a Playa Magazón a park határa mentén találhatók, amely egy gyönyörű és érinthetetlen partszakasz. Bár innen a Doñana Parque-ba nem lehet bemenni, kiváló pihenésre és madármegfigyelésre.

Doñana Parque Playa Magazón

Dűnék és a karámok

Maga a dűne ciklus nagyon egyszerű: kezdete az, amikor a víz a parton az egymást követő árapályokkal és hullámokkal nagy mennyiségű homokot rak le. Folyamatosan hatalmas dűnék jönnek létre, amelyek a szárazföld felé haladnak. Karámoknak a dűnék közti völgyeket nevezzük, és kedvelt menedéke a sólymoknak, sasoknak, a vaddisznóknak, mezei nyulaknak, hosszú orrú viperáknak is.

 

 

Ez is érdekelhet