Közlekedés Sevillában

Közlekedés Sevillában, metró

Sevilla egy 21. századi élhető város, a városközpont gyalogosan bejárható, de a turistáknak a kerékpárkölcsönzés lehetővé teszi, hogy távolabb lévő nevezetességeket is gyorsan elérjék. Remek tömegközlekedéssel rendelkezik, így érdemes a városból egynapos kirándulásra is elindulni.

Nagyszerű tömegközlekedése és a gyalogos városközpontja révén Sevilla egy 21. századi élhető város. Mivel felszíne lapos, és sok sétálóutcával rendelkezik, a nagy része gyalogosan is bejárható.

Bejutás a reptérről

A sevillai repülőtér a várostól 10 km távolságra található, az A-4-es autópálya mentén. A városközpontba tömegközlekedéssel az EA transzferbuszokkal és taxival lehet. Az EA járatok a terminál érkezési csarnokából indulnak, és számos ponton van megállójuk. A repülőtér és a belváros között a taxik szabott áron közlekednek.

Servici

Sevillában a Servici kerékpár kölcsönzési rendszer működik, amely nem csak a helyiek, de a turisták számára is megkönnyítik a közlekedést, számtalan ponton van állomás, így mindig van egy kerékpár a közelben.

Autóbusz

A városi busz neve Tussam, és kb. 50 vonal köti össze Sevilla városrészeit. A C betűvel jelzett körvonalak (C1, C2, C3, C4) a legismertebb műemlékek felé visznek. Vásárolhatók korlátlan utazást biztosító 1-3 napos turisztikai kártyák, újratölthető kártyák, valamint a buszon egyirányú menetjegyeket is vásárolhatunk. Az EA vonal (Airport Express) a repülőteret a városközponttal köti össze, a menetidő nagyjából fél óra, az útvonala érinti a Santa Justa pályaudvart is.

Közlekedés Sevillában

Villamos

A Metro-Centro villamosvonal a katedrális közelében lévő Avenida de la Constitucíont köti össze a Plaza Nuevával, ez egy rövid 1,4 km hosszú vonal a városközpontban, a menetjegyek árak a Tussam buszokhoz hasonlóak. A vonal megáll például az Archivo de Indias, a Puerta de Jerez, valamint a San Sebastian és a San Bernardo pályaudvarnál.

Metró

Sevillában jelenleg 1 metróvonal található (3 további vonal kialakítása zajlik). A metróvonal 22 állomáson áll meg, főként a külvárosi összeköttetésben van szerepe.

Taxi

Sevillában a taxi nem drága, a fehér színű hivatalos taxik km alapú elszámolásúak, de éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon magasabb a viteldíj.

Elővárosi buszok

A Plaza de Armas buszpályaudvar Sevilla legnagyobb buszpályaudvara, ahonnan rendszeres járatok indulnak a Sevilla környéki strandokra és a környező városokba, mint Córdoba, vagy Granada, vagy olyan kevésbé ismert városokba, mit Italica és Huelva. De a portugál határ is elérhető nagyon kényelmes TV-vel, étel-ital szolgáltatást kínáló járatokkal.

la playa de matalascanas

Elővárosi vonatok

A Cercanías vonathálózat révén az elővárosi vonatokkal, amellyel Andalúzia legkedveltebb úti céljai (Córdoba, Jerez, vagy Cádíz) látogathatók meg akár egynapos kiruccanással. Fő vasútállomás a Santa Justa, de a város központjából a San Bernardo pályaudvarról is indulhatnak vonatok.

Gyorsvonatok

A nagysebességű vonatokkal AVE a többi helyközi vonathoz képest több mint egy órával rövidebb idő alatt lehet távolabbi célpontokat is elérni. A vonatok a Santa Justa pályaudvarról indulnak, és akár Malagába, vagy Barcelonába is átruccanhatunk.

Utazás Malagába

Sevillából busszal, és vonattal is eljuthatunk Malagába. Autóbusszal olcsóbb, az út általában 2 óra 30 percet vesz igénybe. Az ALSA buszok naponta 7 időpontban indulnak. Például a Sevilla Estación de Autobuses (Plaza de Armas)-ről 8:00-kor induló ALSA járat 10:30-kor ér Malaga Estación de Autobuses-re. A jegyár egy útra 20 €. Malagából aznap az ALSA járattal utazhatunk 19:30-kor, és 22:15-kor érkezik vissza Sevillába. Az indulásról, jegyárakról a következő weboldalon https://www.alsa.es/ruta/sevilla-malaga lehet tájékozódni.

Az Avanza járatok közül az L 525 ös járat Sevilla-Ronda-Torremolinos útvonalon 15:30-kor indul, és 20:-kor érkezik meg. Torremolinos-Ronda-Sevilla között 8:30-kor indul, és Sevilla Plaza de Armasra 13:30-kor érkezik meg.

Vonattal (Renfe) mind a menetidő (1 óra 55 perc, vagy 2 óra 52 perc), mind a menetjegy árában (akár egy napon belül is) nagy lehet a különbség, járattól függően egy útra 25-47 €. A legelső vonat 6:50-kor indul a Santa Justa pályaudvarról, és 8:45-kor érkezik Malaga María Zambrano pályaudvarra – amely közvetlen a malagai buszpályaudvar mellett található. A visszaút Malagából a María Zambrano pályaudvarról 20:13-kor, az érkezés Sevilla Santa Justa pályaudvarra 22:08, és a jegy ára 25-47 €.

Ez is érdekelhet