Granada látnivalók

Granada Alhambra

Granada Spanyolország egyik legfelkapottabb úti célja, a város lenyűgöző történelemmel rendelkezik. A legszebb látnivalói közé tartozik a régi mór városnegyede az Albacin, valamint a város mellett fekvő Alhambra. Granada a flamenco hazája, az egykori cigányok lakta barlanglakások napjainkban múzeumokként, és flamenco bárokként látogathatók.

Granada legszebb látnivalói

Habár a Granadába látogatók elsődleges úti célja az Alhambra, a város nevezetes látnivalói önmagukban is érdemesek a megtekintésre. Granada mai nevét a 8. században az Ibériai-félszigetet meghódító araboktól kapta, ez volt az utolsó város, amelyet a keresztény uralkodók visszahódítottak. És máig is megtapasztalható az észak-afrikai városokra jellemző hangulat.

Granada látnivalók

Alhambra

Az Alhambra építését a 13. században kezdték meg a mór Naszrid uralkodó dinasztia idején, eredetileg katonai célokra tervezték, és a következő dinasztiák egészen a 15. elejéig bővítették. A neve az arab al-hamra-ból ered, magyarul vörös erőd. A komplexum egy erőd (Alcazaba), palota (alcázar) és város (medina) is egyúttal. Bámulatos arab stílusú palotákat, foglal magába. A medencékkel, szökőkutakkal bépített parkok is lenyűgöző látványosságok, valamint a keresztény Szűz Mária templom, és V. Károly itáliai reneszánsz stílusú palotája is jelentős alkotás. Az Alhambra legrégebbi része a Fellegvár, hiszen védelmi szempontból stratégiai jelentőséggel bírt. 27 db különböző korban épült torony védi, a legmagasabb közülük az Óratorony (27 m magas), a krónikák szerint a katolikus királyok lobogóját is ide tűzték ki.

Granada Alhambra

A látogatók körében a Naszrid paloták más néven Nazaries paloták a legnépszerűbbek, három független területből áll: a Mexuár az igazságszolgáltatás és államügyek helyszíne, a Comares-palota a király hivatalos rezidenciája volt. Az Oroszlán-palota, ahol a Hárem is van, a palota magánterülete volt. A Generalife az Alhambrával szemben található, a királyok nyári rezidenciájaként szolgált. Igen kedvelt maga a gyönyörű palota is, és a medencékkel, szökőkutakkal berendezett kertjei is sok látogatót vonzanak.

Granada Alhambra

Mivel az Alhambra építése és bővítése több uralkodó dinasztia idején történt az épületek funkcióikban és művészi sajátosságaikban is különböznek egymástól. Amikor a katolikus uralkodók elfoglalták (visszafoglalták) Granada várost az Alhambrán is jelentős változásokat hajtattak végre, ennek ellenére sikerült mai napig megőriznie muszlim palota jellegét.

Granada Alhambra

Tippek családosoknak az Alhambra látogatására

Az Alhambrában különféle tárlatvezetések találhatók kimondotton gyermekek számára is. Az ősi falakkal körülvett palotakomplexum és a benne lévő kertek a gyermekek számára is izgalmasak. Az Alhambra 12 éven aluli gyerekek számára ingyenes, a jegypénztárnál kell jelentkezni az ingyenes belépéshez. A szüleik kíséretében pedig 12-15 éves korig 8 € a belépőjegy ára. A Generalife Gardens ára 12 éven aluli gyerekek számára hasonló módon ingyenes. A jegyek csak az Alcazaba, el Partal és a Generalife kertekbe való belépést tartalmazzák. Fontos tudni, hogy a legfontosabb rész a Naszrid palotákba való belépést nem foglalja magában.

Az Alhambra megközelítése

Az Alhambra megközelíthető gyalogosan, kisbuszokkal, és Granada City Tour vonattal, az utóbbi a legdrágább.

El Albaicín, és a Mirador San Nicolas

Legnépszerűbb attrakciók egyike a régi mór városnegyede az Albaicin, amely az Alhambrára néző dombon áll, része az UNESCO Világörökségnek. Az egykori mór falakból néhány fal áll, egyik bejárata a városnegyednek a Puerta Elvira. A templomok nagy része az egykori mecsetekre épültek, sok ciszternát megőriztek, amely a muszlim hívők rituális mosakodását szolgálta. Az egykori fellegvárnak ma a nyugati fala látható. A szép panorámáért érdemes a San Nicolas-templom kilátóját felkeresni, ahonnan jól megfigyelhető hatalmas erődkomplexum és a Generalife palota.

Granada Albaicin negyed

Barlanglakások

A világhírű flamenco Andalúziából, Granadából származik, az egykori cigány barlanglakások (Sacromonte) máig láthatók. Egyes lakások múzeumként látogathatók, míg másokban flamenco bárokat alakítottak ki, így autentikus környezetben élvezhetjük a fergeteges produkciókat.

granada sacromonte barlanglakások-

Arab fürdők

Az arab fürdőket (Baños Arabes) a muszlimok építették, míg ők a vizet a tisztaság szimbólumának tartották, a keresztények inkább pogány viselkedésnek tartották a tisztálkodást, így a többségük elpusztult. A fürdők a mecsetek után a legfontosabb pontjai voltak a társadalmi életnek, segítenek bepillantani Granada arab korszakának mindennapjaiba. A csodálatos arab fürdőt (Hammam Al Ándalus) tábla jelzi, a folyón átkelve a Carrera del Darro felöl látható az Alhambra lábainál. A másfél órás arab fürdő élmény 60 €.

Aquaola – Granada Víziparkja

A várostól 10 km távolságra található Carretera Sierra Nevada-ban az Aquaola, amely a kisgyerekkel érkezők számára kedvelt program. Habár a létesítmény nem nagy, csak 9 túrát kínál, a gyereknek egy nagy kalózhajó található a medence közepén, és több csúszdával, medencékkel rendelkezik. A tágas parkban piknikezőhelyek, fagyizók és kávézók találhatók. Június közepétől szeptember elsejéig tart nyitva.

Granada Aquaola

Plaza Nueva

A Plaza Nueva Granada legrégebbi tere (a név ellenére) egykor bikaviadalok helyszíne is volt. Hamisítatlan spanyol atmoszférát áraszt, a város szíve, népszerű találkozóhely, a katedrális közelében található. Innen akár az Alhambrához is felsétálhatunk, de a közelben található a mozgalmas Calle Elvira, ahonnan az Albaicin közelíthető meg. A tér fő látnivalója a Santa Ana templom, a Pisa-ház, valamint a királyi kancellária épülete.

Granadai katedrális

A katedrálist Izabella királynő építette, a monumentális templomot 1521-ben kezdték építeni, maga az építése 200 évig tartott, de tornya máig befejezetlen maradt. Érdekességét az adja, hogy többféle építészeti stílusjegy is megfigyelhető, gótikus, reneszánsz és barokk motívumok egyaránt.

Granada katedrális

Új mecset

Az új mecsetet 1981-kezdték el építeni az Albaicin területén a San Nicolas-templom közelében. Különböző muszlim országok finanszírozták, 22 éven át készült. Nemcsak az Alhambrára nyíló panoráma, hanem a gondozott kertjei miatt is érdemes meglátogatni.

Granada utazás

Granada autóbérlés

Granada reptéri transzfer

Granada szállás

Granada szervezett programok

Ez is érdekelhet