Mór látnivalók Andalúziában

mór látnivalók

A mórok közel nyolc évszázadon keresztül uralkodtak Andalúziában, és ebben az időben közel 300 mecset, palota, és középület épült. A mór látnivalók nem csak Spanyolország, hanem Európa leghíresebb műemlékei közé tartoznak, például a granadai Alhambra, a Mezquita Cordoba, vagy a sevillai Giralda torony és az Aranytorony.

Az Al-Andalus hagyaték

Andalúzia dicsőséges korszaka a mór hódítás után a 8. században kezdődött meg, és ebben az időben közel 300 mecset, palota, és középület épült, hogy felvegyék a versenyt Damaszkusz, Konstantinápoly és Bagdad gazdagságával. Az Al-Andalus hagyaték számos kulturális útvonal mentén fedezhető fel, amely az Európai Tanács által is jóváhagyott – például a „ A kalifátus útja”, vagy a „Naszridák útvonala”. Az útvonalak mentén elhelyezkedő erődítmények és kastélyok a keresztények és muszlimok közötti harcokra emlékeztetnek. A kalifátus útja a muzulmán Spanyolország történek legfontosabb városait köti össze – Cordobát és Granadát az Al-Andalus kalifátus és a Nasrid-dinasztia fővárosait. A középkorban az Ibériai-félszigetnek az egyik legszélesebb körben bejárt útvonala volt, és a világ minden tájáról érkező kereskedők használták nap mint nap. Az árukon túl a tudomány, a művészet és a kommunikáció fontos csatornájaként működött.

Mezquita Cordoba

Cordoba

A Cordobai kalifátus, mint független állam, a muzulmán Spanyolország kezdetét jelentette a 8. és 10. században, és soha nem látott kulturális és politika pompát eredményezett a városnak. Ennek a dicsőséges kornak a bizonyítéka a mára Világörökségi helyszínnek nyilvánított a Cordobai Nagymecset, amelyet a Cordobai kalifátus számára építettek. Cordoba legjelentősebb látnivalója a Mezquita, amely a különböző építészeti stílusok keveréke, és a muszlim építészet egyik legszebb példája Spanyolországban. Kezdetben egy egyszerű vizigót bazilika volt, majd az Ibériai-félsziget egyik legjelentősebb mecsetje lett, majd végül katedrálissá vált. Egy olyan kivételes építészeti alkotás, amely túlélte az évszázadokat és a kultúrák közötti párbeszéd egyedülálló példája. A mecset építése 785-ben kezdődött és a kilenc évszázad alatt a mecsetet többször is bővítették, majd a keresztény hódítás után a belsejében egy katedrálist építettek. A mecset egyik legfontosabb látnivalója az imafülke a (mihrab), amely bizánci mozaikokkal gazdagon díszített. Érdemes felkeresni a Cordobától 10 km-re fekvő lévő egykori miniatűr várost Medina Azaharát, ahol az egykori kalifátus fővárosának romjai találhatók, és Spanyolország legnagyobb régészeti lelőhelye.

Granada

Granada jellegzetesen mór ízű, hiszen ezt a várost hódították vissza a legkésőbb a katolikus uralkodók (1492). Fő látnivalója a történelmi negyed az Albaicín, valamint az Alhambra a Generalife kertekkel együtt, amely Spanyolország egyik leghíresebb műemléke. Az Alhambra a Naszrid-korszak legszebb épületegyüttese, eredetileg katonai célokból épült. Granadában a fényűző Comares de la Alhambra, és a Baños Reales mellett 11. századi történelmi arab fürdők is fennmaradtak. Az El Bañulo a legrégebbi és legjobb állapotban fennmaradt fürdők egyike, amelyek szerencsésen megúszták a katolikus uralkodók pusztítását.

Granada Alhambra

Sevilla

Sevilla az Al-Andalus tartomány fővárosaként működött, és a legragyogóbb korszakát az Almohad-dinasztia idején élte meg. Az Alcazar Sevilla stratégiailag legfontosabb helyén a kikötő mellett épült, folyamatosan bővítették. A régi mór falmaradvány ma is látható, amelynek anno a vár védelmében volt kitüntetett szerepe. A katedrális a nagy Almohad mecset (Almaja) maradványaira épült, de mára csak néhány részlete (néhány bejárat, és a mosóudvar) maradt fenn. Az Ibériai-félszigeten a mai napig megtalálhatók a jellegzetes muszlim védelmi tornyok. Egyike az 1248-ban épült Torre del Oro, valamint az egykori minaret a Giralda torony, amely az Almohad-korszak egyik legjelentősebb építészeti alkotása.

Sevilla Giralda torony

Tarifa

Tarifa az Ibériai-félsziget legdélebbi pontja. a 10. században III. Abd-al-Rahman córdobai kalifa uralkodása idején vált fontos várossá, ekkor épült a kalifa kastélya a történelmi negyedben. A Guzman El Bueno kastélyt eredetileg alcazarnak építették, hogy a várost védjék a viking és afrikai betolakodóktól. A kastély szabálytalan és hosszúkás alakú, a keleti oldalán két magas torony védi a várat. Tiszta időben lenyűgöző kilátás nyílik a Földközi-tengerre és át Marokkóra.

Malaga

A malagai Alcazabát gyakran Kis Alhambrának is nevezik, az Ibériai-félsziget egyik legidősebb, és egyben legjobban védett erődítménye volt. Córdoba első emírjének uralkodása idején (756-780 körül) épült, és már 300 éve állt, amikor a sevillai Alcazart, vagy a granadai Alhambrát építeni kezdték, és számos mór uralkodó lakhelyéül szolgált. Az eredeti 3 labirintus szerű falából mára csak 2 maradt meg, és a területe is jóval nagyobb volt a mórok idején, mint napjainkban. Az Alcazaba és a felette található Castillo Gibralfaro a tartomány két leglátogatottabb iszlám műemléke.

Malaga Alcazaba

Antequera

Az Antequerában található Alcazaba a mór korszak jelentős öröksége a 11. században épült. Az egykori bevehetetlen muszlim vár kettős fallal rendelkezik. A tornyai különböző védelmi célokat szolgáltak. Az 1582-ben épült harangtorony áll a 12. századi Torre del Homenaje tetején.

Antequera Alcazaba

Ronda

Ronda az El Tajo mély szurdokáról, a szakadékon átívelő hídról nevezetes, amelynek egyik oldalán a régi mór Ronda, a másikon oldalon az új Ronda található. Andalúzia történelmében a város rendkívül fontos szerepet töltött be, a mór városfalak, és a szurdok egészen az ágyúk megjelenéséig tökéletes védelmet nyújtottak a betolakodók ellen. A középkori falak magas védőtornyokkal, és bevehetetlen kőfalakkal rendelkeztek, és az óvárost veszik körül. A mór időkben a Rondába érkező kereskedők és látogatók a Puente Arabe felöl léptek be, és mentek az arab fürdőbe (Baños Arabes). Feltételezik, hogy a kapuk nagysága miatt az Almocabar kapu lehetett a medina főbejárata Algericas és Gibraltár irányából érkezőknek. A fal legerősebben védett része a Puerta de Almocabar volt, és itt építették fel a nagy nyolcszögletű erődítményt. A Casa del Rey Moro (Mór király háza alatt) található egy vízbánya, amely szintén az Al-Andalus korszak idejébe nyúlik vissza, a 14. században épült. Nevezetes látnivaló Ronda arab fürdője (Baños Arabes), amely romos állapota ellenére a középkori iszlám időkbe nyújt bepillantást. Valamint a Mondragon-palota, amely a 13. században épült, amikor Ronda az Al-Andalus királyság fővárosa volt.

Almería

A megerősített fellegvárat a 10. század második felében uralkodó Almohád kalifa építtette, és a Córdobai kalifátus bukását követően Almería a térség központjává lépett elő. A monumentális fellegvár (Alcazaba de Almería) egy dombtető tetején található, és a fekvése miatt kiemelt jelentőséggel bírt: nem csak bevehetetlen volt, de a tenger felöl támadó betolakodók is jól láthatók voltak.

Almería Alcazaba

Casares

Casares egy tipikus Pueblos Blancos, Cádiz tartomány határán a Costa del Sol nyugati felében található. Az egykori mór erőd egy mészkő kiemelkedésen a falu legmagasabb pontján áll, ahonnan pazar panoráma nyílik Gibraltárra és Marokkóra. Az egykor fallal körül zárt Casares a falon kívül terjeszkedett, a fal romjai és részben a tornyai is megmaradtak. Míg az egykori medina helyén a falakon belül ma egy katolikus templom látható.

 

Ez is érdekelhet