Picasso Múzeum Malaga

Picasso Museum Malaga

A Picasso Múzeum Malaga történelmi városközpontjában található, a gyűjtemény több mint 230 műalkotást tartalmaz. Könnyen megközelíthető a katedrálistól, minden nap látogatható. Nemcsak időszaki kiállításai, hanem a különböző workshopok, koncertek, tárlatvezetések miatt is kedvelt a helyiek és a Costa del Solra érkezők körében.

Picasso Múzeum látnivalói

Pablo Ruiz Picasso Malaga szülötte, a Museo Picasso Malaga-t 2003-ban avatták fel, teljes egészében a világhírű művész munkásságának szentelték: festmények szobrok, grafikák, kerámiák, rajzok láthatók, amelyek hűen ábrázolják pályafutásának forradalmi újításait. Bemutatják a különböző stílusok, és anyagok technikák széles választékát.

A múzeum épülete

A művészeti galériának a Palacio de Buenavista épülete ad otthont, amely az építészeti örökséget a kortárs építészettel ötvözi. A 16. századi elegáns palota a kor andalúz építészetének kiemelkedő példája, a reneszánsz és mudejár stílus keveréke. A 19. századig nemesi rezidenciaként működött, 1939-ben nemzeti emlékművé nyilvánították. Picasso kívánságának megfelelően a művészeti galériát a történelmi belvárosban alapították. A több mint 230 műalkotást Picasso örökösei adományozták. A palota alatt egy régészeti lelőhely is található.

Picasso Museum Malaga

Picasso leghíresebb festményei

Picasso alkotásai igen megosztóak, bár kétség sem fér hozzá, hogy ilyen életmű százévente jó egyszer születik. Leghíresebb festményei az Avignoni kisasszonyok (1907), Az álom (1932) és a Guernica (1937), Dora Maar macskával (1941).

Kék korszak: Bár ideje jelentős részét Párizsban töltötte, rendszeresen ingázott Barcelona, Madrid és a francia főváros között.

Rózsaszín korszak: legjelentősebb alkotása és egyben leghíresebb műveinek egyike az Avignoni kisasszonyok, amelyet a kubizmus előfutárának tartanak. Az eredeti festmény New Yorki-i Modern Művészetek Múzeumában látható.

Állandó gyűjtemény

A gyűjtemény Picasso nyolc évtizedes munkásságába nyújt betekintést, 233 műtárgy állandó, amelyek a művész menyének és unokájának ajándéka, valamint időről időre kiegészül 162 kölcsönben látható darabokkal.

Témák szerint: Portrék, Család, Állatok, Csendélet

Dátum szerint: 1890-1970-ig

Technikák alapján: festmények, metszetek, kerámiák, rajzok, szobrok, egyéb

A Picasso Museum Málaga-ban látható a Les Demoiselles d’Avignon gobelin kép, amely Jacqueline Dürrbach művész remekműve, amely Picasso eredeti festménye nyomán készült. További művek pl. A Muskétás karddal (1972), a Nő egy karosszékben (Francoise Gilot) (1946) portré, Felemelt karú nő (1936).

Picasso Museum Malaga Avignoni kisasszonyok

Párbeszédek Picassóval című kiállítás

A Picasso Múzeum egész évben otthont ad a „”Diálogos con Picasso” című kiállításnak, és tematikusan és kronológikusan öleli fel a művész pályafutását 162 művön keresztül.

App

Picasso munkásságának és korszak megértéséhez nélkülözhetetlen segédeszköz a letölthető app. 10 nyelven kínál múzeumi kalauzt az állandó gyűjteményhez, és segít mélyrehatóan megérteni a legfontosabb festményeket, szobrok, kerámiák és printek jelentőségét.

Vezetett látogatások

Az 50 perces látogatáson múzeumpedagógus segítségével lehet a gyűjteményt végig látogatni, aki a műveken keresztül Picasso művészettörténeti jelentőségét mutatja be.

Könyvesbolt

A könyvesboltban különféle ajándékok, textíliák, poszterek, írószerek és ajándéktárgyak kaphatók. Új kiadvány a Guernica. Egy mítosz túlélése.

Megközelítés

Museo Picasso Malaga

Palacio de Calle San 29015

Buenavista Augustín, 8 Málaga

Nyitvatartás

Minden nap 10:00-18:00 óra között

Március-június: 10:00-19:00 óra között

Július-augusztus: 10:00-20:00 óra között

Szeptember-október: 10:00-19:00 óra között

November-február: 10:00-18:00 óra között

Az utolsó belépés 20 perccel zárás előtt, a könyvesbolt, és a galéria 15 perccel zárás előtt zár.

Jegyár

Picasso Gyűjtemény+ audiokalauz ára: 9,5 €

Kedvezményes jegyár (65 év felett, 25 év alatti diákok számára): 7,5 €

17 év alatti gyerekek, diákok számára a belépés ingyenes.

Tipp

Ingyenes a látogatás:

  • Minden vasárnap (2 órával a zárás előtt)
  • Február 28-án – Andalúzia napja
  • Május 18-án- Nemzetközi Múzeumok Napja
  • Szeptember 27-én – Turizmus világnapja
  • Október 27-én – a múzeum felavatásának alkalmából

A sorban állás elkerülése érdekében a jegyek megválthatók online.

Fotó: Museo Picasso Málaga, Wikimedia

 

Ez is érdekelhet