Alcazar

Alcazar Sevilla

A sevillai Alcazar a katedrálissal szemben található, Sevilla egyik legnépszerűbb és legszebb történelmi emléke. A palotakomplexum a legrégebbi, mai is használatban lévő európai királyi palota. Maga az alcázar szó megerősített palotát jelent.

Az Alcázar Réal (királyi palota) története

Az Alcazar építése a 11. században kezdődött, és egymást követő korszakokra oszlik, az adott korra jellemző építészeti stílusokkal, aszerint, hogy mikor építették, vagy módosították, illetve a későbbiekben hogyan alakították át. Az iszlám stílus Andalúziában mindenhol megtalálható, hiszen az Ibériai-félszigeten a mórok több száz évig uralkodtak. A sevillai Alcazart a mudejar stílus egyik legkiemelkedőbb példájának tartják, 1987 óta része az UNESCO Világörökségnek – a katedrálissal, a Giralda torony, és az Archivo de Indias épületével együtt.

Alcazar Sevilla

Hivatalos neve a sevillai királyi Alcázars, (Alcázares Reales de Sevilla), mivel több, különböző korszakból álló palotakomplexum: a 11-12. században a mór stílus, a 13. században a gótikus, a 14. században a mudejár stílus jellemzi, de a 15-16. századi reneszánsz és 17. századi barokk elemek is megtalálhatók. Az Alcazar különleges abból a szempontból, hogy a mindenkori spanyol uralkodó Sevillában való tartózkodásakor a számára fenntartott részeket használja, így az eredeti funkciójában működik már több ezer éve.

Az Alcazar legnépszerűbb látnivalói

Az Alcazar nem csak lenyűgöző, de hatalmas területű is, és legalább 2-3 órát érdemes rászánni a palota és a kertek bejárására. Csempés falakat, bonyolult díszítésű stukkós szalonokat, medencés udvarokat, és pompás kerteket láthatunk. Egyes részei az Alhambrához hasonlatosan kissé talán félelmetesek lehetnek, de annál jóval kisebb mértékben.

Alcazar Sevilla

Igazság csarnoka, és a Stukkó udvar

A 11. század előtt az uralkodó kalifátus hatalmi székhelye Toledo volt, majd ekkor Sevilla lett főváros. A mór korszak legszebb látnivalói a 10 terasz, a megerősített falak (muralla). Ahogy beérünk a fő palotakomplexumba közvetlenül az Almohad fal előtt látható a Stukkó udvar (Patio del Yeso) és az Igazság csarnoka (Salon de Justica), amely 24 métere magas mennyezettel, stukkó díszítéssel rendelkezik, a padlón pedig van egy kis csatorna, amely a kültéri terasz medencéjébe viszi fel egy központi szökőkútból a vizet.

Palació Del Rey Pedro I De Castilla, és a Lányok udvara

Az Alcazar leghíresebb része, és a palota szíve az 1360-as években épült mudejar stílusú Palació Del Rey Pedro I De Castilla, amely gyakran látható a palotáról készült fotókon. Különösen a Nagyköveti terem lenyűgöző, amely tükrös aranykupolás mennyezettel rendelkezik. A Lányok udvara (Patio De Las Doncellas) süllyesztett kertekkel – azért, hogy könnyebb legyen a gyümölcsöket a fákról leszedni -, boltívekkel és egy elegáns hosszú medencével rendelkezik, legszebb példája a mudejar teraszoknak.

Kereskedőház

A reneszánsz Alcazarban látható a Kereskedőház (Casa de La Contratación), ahonnan a spanyol birodalmat két évszázadon keresztül irányították – 1717 után Cadíz lett a fő kereskedelmi, és haditengerészeti kikötő –. Második útja után itt fogadta Kolumbuszt Izabella királyné, és itt tervezték meg a Magellán expedíciót is. A legnagyobb szobáját, az Admirális szobát Kolumbuszról nevezték el.

Az első emeleti Királyi Apartmanok (The Cuarto Real Alto) az uralkodó király rezidenciája, amely esküvői fogadásokról is nevezetes. Mivel a földszinti termeknél kevésbé hajlamosak a nedvességre és a hidegre, a téli szezonban is ezeket a szobákat használták. A látogatók megtekinthetik I. Pedro hálószobáját, a Katolikus Királyok Oratóriumát, a Kongresszusi termet, valamint Izabella királyné hálószobáját és a saját használatú kápolnáját.

Alcazar kertek – Trónok harca túra

A mór korszakban a palota gyümölcsöskertjeiként szolgáltak, illatos gyógynövényeket termesztettek. Az esztétikai érték mellett a királyi udvart látták el élelemmel. Hasonlóan a palota többi részéhez, a kertek is különböző korszakokból származnak, összesen 6 történelmi kert látható, ahol több mint 20 ezer növény, 187 különböző faj él a világ minden tájáról.

Alcazar Sevilla

A geometrikus kialakítású kertek, hűsítő csatornák számos művészt inspiráltak, és helyszínéül szolgált a Trónok harca című világhírű sorozatnak, például a Crossing Courtyard alsó szintje alatt található a Maria Padilla fürdői. Vezetett túra keretében másfél óra alatt lehet a filmsorozat ikonikus helyszíneit bejárni, és megismerni a palota történetét. A jegy a túra után szabadidőt is magába foglal az Alcazar megtekintésére.

Ez is érdekelhet