Mezquita Cordoba

Mezquita Cordoba

A Mezquita Cordoba az iszlám építészet remekműve, Cordoba egyik legjelentősebb multikulturális öröksége. A Mezqita – Katedrális része az UNESCO Világörökségnek. Cordoba kevesebb, mint egy óra alatt érhető el vonattal akár Sevilla, vagy Malaga felől, de egész napos szervezett túra keretében is felfedezhető. A városnéző kirándulások a város további legjelentősebb látnivalóit érintik, például az Alcazar, a zsinagóga és a zsidónegyed, a római híd látogatását.

Córdoba Andalúzia központjában Córdoba tartományban található, és a muszlim Spanyolország fővárosa volt, amely a középkori Európában fő csomópontja volt a kulturális és gazdasági eszmék áramlásának. Felbecsülhetetlen értékű építészeti örökséggel rendelkezik, amely még a legigényesebb utazó számára is felejthetetlen élményt nyújt. A Mezquita és a legjelentősebb látnivalók a történelmi központban koncentrálódnak és egymástól sétatávolságra találhatók. Córdoba Malaga felől 50 perc alatt, és Sevilla felől pedig 40 perc alatt kényelmesen megközelíthető a nagysebességű vonatokkal (AVE), a vasútállomás 2 km távolságra található a Nagymecsettől.

A Mezquita Cordoba látnivalói

A Mezquita-Catedral de Cordoba, más néven Cordoba nagy mecsetje a világ egyik legnagyszerűbb és egyben egyik legnagyobb iszlám építészeti alkotása. A díszítése olyan kifinomult korszakra utal, amikor a különböző kultúrák – muszlimok, zsidók és keresztények egymással békében éltek és az egymástól eltérő kultúrák egymásra kölcsönhatás gyakoroltak mindeközben a várost gyarapították.

Másik jellegzetessége, hogy a külseje igen szerény, és egy tágas belső térrel rendelkezik, még a turista tömeg ellenére is rendkívül nyugodt hangulatot áraszt, amely általában nem jellemző egyes felkapott turista látványosságok esetén. A Mezquita látogatása nagyjából másfél- 2 órát vesz igénybe.

Mezquita Cordoba

A Mezquita története dióhéjban

Az arab krónikák szerint az egykori vizigót bazilika felét Abd al-Rahman emír vásárolta meg a helyi muszlim közösség számára a pénteki imákra, majd 784-ben a másik felét is megvásárolta, és egy új mecsetet építtetett a vizigót bazilika maradványaira. Három évszázadon át többször bővítették. A 9. századi bővítéssel összességében az eredeti mecset mérete közel megötszöröződött: a területét több mint 14 ezer m2-esre növelték meg, és a ma is látható formája ekkor alakult ki. A Mezqutia- katedrális elnevezéssel gyakran találkozhatunk, ennek az az oka, hogy a 16. században egy keresztény katedrális is épült a mecset közepén.

Patio de los Naranjos – Narancsos udvar

A Mezquita bejárata a szökőkutakkal, pálmafákkal, narancs és ciprusfákkal szegélyezett udvaron található. Fontos szerepe volt, hiszen az ima előtt a rituális tisztálkodásnak volt a helyszíne. Ma a Mezquita jegypénztáránál található a Puerta del Perdón egy impozáns mudejár stílusú boltív, amely a harangtorony mellett tekinthető meg.

Torre Campanario – Harangtorony

Az eredeti minaret valaha a sevillai Giralda toronyra hasonlíthatott, ugyanakkor a córdobai minaret az utána épült összes minaretre hatással volt a nyugat iszlám építészetben. Az 54 méter magas toronyba érdemes felmenni, hiszen bámulatos panoráma nyílik a főépületre. Eredetileg 951-952 körül épült, ma is látható eredeti mór boltozat és boltív. Majd a 16-17. században a keresztények megmagasították és megerősített külső burkolattal látták el.

Mezquita Cordoba harangtorony

A Mezquita belseje

A Mezquita építészeti egyedisége a maga korában forradalmi jelentőséggel bírt, míg a korábbi nagy iszlám épületek (damaszkuszi Nagymecset, jeruzsálemi Sziklakupola) esetén a hangsúly a vertikalitáson volt, addig a Mezquita esetén a hangsúly a horizontális téren volt: egy egyszerű tér, ahol a lélek szabadon barangolva kommunikálhat az Istennel. Az árkádok egyszerűsége miatt a látogatóban a végtelenség benyomását kelti. A férfiak a tömör vöröses színű padlón egymás mellett a földön imádkoztak. A lapos tetőt arannyal és bonyolult motívumokkal díszítették, és a pálma erdőt idéző csíkos boltívek tartották, egykor 1293 oszlopon nyugodtak, de mára csak 856 maradt fenn.

A mai látogató bejárat belsejében látható a kezdeti imaterem, a 11 hajóra osztott területen csíkos ívsorok láthatók, amelyek vörös téglából és fehér kőből készültek. Ahhoz hogy a nyitottság érzetét keltse a kétszintes építést alkalmazták: alapként használták a magasabb oszlopokat, és a tetejére pedig a rövidebbeket ültették be.

A végleges mecset-katedrális az északi oldal mentén összesen 19 ajtóval rendelkezett, amely nem csak fénnyel töltötte meg, de a nyitottság érzetét is keltette. Napjainkban ezeknek az ajtóknak a jelentős részét bezárták, amelynek hátránya, hogy tompítja a színes csíkos boltívek vibráló hatását. Valamint a keresztény időszak bővítései (templom épület, kápolnák) is tovább zárják az egykori légies teret.

Mezquita Cordoba

Mihrab és Maksura

 I. Al-Hakim idején további korszakalkotó átalakítások történtek az 960-as években. Az átalakítások során egyrészt meghosszabbította az imaterem hajóit, Mekka irányát jelző falat építtetett, és a déli részen egy imafülkét, mihrabot hozatott létre. Közvetlenül az imafülke előtti öböl és a két oldalsó öböl együttesen a maksurát alkotja, amely a 10. századi Európában rendkívül kifejlett építészeti technika volt. Ez volt az a terület, ahol a kalifák és az udvaroncaik imádkoztak. A mihrab és a maksura a mecset legszebben és legbonyolultabban díszített részei, amelyhez 1600 kg arany mozaikkockát használtak fel, amely a mihrab varázslatos csillogását adják. A belsejében található a kupolát alkotó kagylóhéj formájára (a Korán jelképe) faragott fehér márványtömb, amely az imám hangját erősítette fel a mecsetben.

Székesegyház

Az 1236-os keresztény hódítást követően a Mezquita katedrálisként működött, de érdekesség, hogy közel 3 évszázadon keresztül nem változtattak rajta. Majd a 16. században I. Carlos király idején hozzáláttak, hogy a közepét kibontva egy új főoltárteret, és kórust (Capilla Mayor, és Coro) építsenek. Közel 250 évig tartott a befejezése, így a különböző építészeti stílusjegyeket mind őrzi – a késő reneszánsztól kezdve a spanyol barokkig egyaránt. Látnivalói a főoltár jáspis és vörös márványból készült oltárrács (17. sz.), valamint a faragott mahagóni pódiumok a kórusban (18. sz.).

Mezquita Cordoba

A Mezquita látogatása

Éjszakai látogatások – Córdoba lelke

Az El Alma de Córdoba látogatás keretében márciustól októberig (vasárnap kivételével) esténként két alkalommal, novembertől februárig péntek-szombaton 1-1 órás vezetett hang és fényjátékot tartanak.

Megközelítése

Mezquita – Catedral de Córdoba

  1. Cardenal Herrero, s/n

 14003 Córdoba

Busszal: 3-as, 12-es busz A. Puerta del Puente megálló.

Mezquita Cordoba

Nyitvatartás

Hétfő-szombat: 10:00-18:00

 Harangtorony: 09:30-17:30

Vasárnap és ünnepnapokon: 08:30-11:30, 15:00-18:30

Harangtorony: 09:30-14:30

Jegyár

Felnőtt jegy ára: 13 €

Nyugdíjas jegy, diákjegy (15-26 éves kor) ára: 10 €

Gyerekjegy (10-14 éves kor) ára: 7 €

Harangtorony belépőjegy ára: 3 €

Éjszakai látogatások ára: 20 €

Az online jegyvásárlással, az egyéb információkkal, kedvezményekkel kapcsolatban a Mezquita-Katedrális honlapján a https://tickets.mezquita-catedraldecordoba.es/es lehet tájékozódni.

Ez is érdekelhet