Alcazaba

Alcazaba Malaga

A Malagában található Alcazaba és a felette álló Castillo Gibralfaro a tartomány két legnépszerűbb iszlám műemléke. Az Alcazaba az Ibériai-félsziget egyik legjobban védett középkori erődítménye volt, Kis Alhambra néven is ismert. Önállóan és vezetett túra keretében látogatható. A történelmi központból akár gyalogosan és lift segítségével is könnyen megközelíthető.

Az Alcazaba története dióhéjban

Maga az Alcazaba szó az arab Al-qasbah szóból származik: egy olyan városon belüli erődítményre utal, amelyet fal vesz körül, és amelyben nincs medina. Az Al-Andalus területén számos Alcazaba épült, a legismertebbek az Antequera-ban, Almeria-ban, Badajozban, és Granadában épült erődített paloták. A malagai Alcazaba az Ibériai-félsziget egyik legidősebb, és egyben legjobban védett középkori erődítménye volt. Egy ókori római erődítmény alapjaira épült i. sz. 756-780 körül, Córdoba első emírjének uralkodása idején, tökéletes helyszínen a Gibralfaro-hegy lejtőin. Fő funkciója kezdetben a kalózok elleni védelem volt – tökéletes kilátást nyújtott a városra, és a tengeren át Afrikáig. A következő évszádok mór uralkodói átalakították, erőddé alakították, és a Gibralfaro kastéllyal kettős falakkal kötötték össze. A 14. században a belső palota része is megújult, és számos mór uralkodó lakhelyeként működött. Érdekesség, hogy már 300 éves volt, amikor a híresebb erődítményeket (sevillai Alcazar, vagy a granadai Alhambra) el kezdték építeni. A visszafoglalás után lassan pusztulásnak indult, majd 1933-ban megkezdődött az újjáépítése, amely a napjainkban is tart.

Alcazaba Malaga

Az Alcazaba legjobb látnivalói

A malagai Alcazaba nem csak felépítése miatt, de a hangulata miatt is különleges, és néhány kültéri kilátójából a tengerre nyílik bámulatos panoráma. A területe ma is hatalmas, 15 ezer négyzetméter, de a mór uralom idején jóval nagyobb volt. Az eredeti 3 labirintus szerű falból 2 maradt meg. Három palotát és száz nagyobb és kisebb szögletes tornyot foglalt magába, amelyből ma már csak kevés maradt fenn. A Calle Alcazabilla felöl pazar panoráma nyílik a falmaradványokra.

Alsó körzet

Az első fallal körülvett terület Alsó körzet néven ismert. Az Alcazaba alsó körzetébe a Krisztus tornyának nevezett,Torre del Cristo alatti bejáraton keresztül lehet bejutni. A Plaza del Armas egy szökőkutakkal, árnyas zugokkal, dekoratív medencékkel ellátott kert, ahonnan macskaköves ösvények vezetnek a Granada negyed kapuja felé.

Felső körzet

A második fallal körülvett területe nyugatra, a Puerta de los Cuartos de Granada mellett található, és sokszor helyreállították. A keleti részében található a félig romos Torre del Homenaje. Az erőd tetején a felső körzetben található a Nazarin palota, amely építészetében az Alhambrával mutat hasonlóságot: nyitott udvarok, boltívek, és márványoszlopok láthatók, és bonyolult dekoratív részletekkel rendelkezik. A palotában három kert is található: a Patio de la Alberca (a medence udvara) Patio de las Naranjos (a narancsfák udvara), és a Patio de los Surtidores (a vízsugarak udvara), amely egy mudejar stílusú toronyhoz vezet (Torre Maldonado).

Alcazaba Malaga

Barrio de Viviendas

Az erőd legmagasabb pontján egy 11. századi városrész maradványai láthatók, amely az akkori iszlám építészet mintapéldája, és annak fejlettségét mutatja.

A közelében található a lejtő nyugati oldalán az Augustus idejéből származó ókori római színház romja a Teatro Romano, amely szabadtéri előadásoknak ad otthont.

Az Alcazaba látogatása

Az Alcazaba akár privát látogatás keretében, vagy vezetett látogatás kertében (ideje 1 óra 15 perc) is felfedezhető. Érdemes legalább másfél órát szánni a látnivalókra.

Alcazaba Malaga

Megközelítése

C/ Alcazabilla 2. Malaga

29012

A főbejárat a Calle Alcazabillán a Teatro Romano mellett található.

A Városháza mögött található Calle Guillén Sotelo felöl egy lift (Ascensor A la Alcazaba) segítségével is elérhető-hétfő kivételével.

Nyitvatartás

Téli időszámítás (november 1-március 31.):

Naponta 09:00-18:00, utolsó belépés 17:15-kor

Nyári időszámítás (április 1-október 31.):

Naponta 09:00-20:00, utolsó belépés 19:15-kor

Jegyár

Felnőtt jegy ára: 3, 50 €

Kedvezményes jegy ára (nyugdíjas, diák): 1,50 €

Alcazaba+ Gibralfaro kombinált jegyár: 5,50 €

Alcazaba+ Gibralfaro kombinált kedvezményes jegyár: 2,50 €

Jegyek az Alcazaba hivatalos oldalán megvásárolhatók online a https://www.unientradas.es/alcazabaygibralfaro/public/janto/ oldalon, illetve a bejáratnál és a bejárat melletti automatáknál.

Tipp:

Vasárnap 14:00-tól ingyenes a belépés az Alcazabába, a Gibralfaro kastélyba és a múzeumokba (meghatározott időintervallumban). Az Alcazaba, a Gibralfaro kastély két külön műemlék, és nincsenek közvetlen kapcsolatban egymással. A kastély a Gibralfaro-hegyen található meredek ösvényen keresztül közelíthető meg.

Fotók: Unplash, Pixabay

Ez is érdekelhet