Szent Mihály barlang

Szent Mihály-barlang Gibraltár

A Szent Mihály barlang az egyik legszebb, és legromantikusabb cseppkőbarlang, amely a sziklával együtt Gibraltár egyik legfelkapottabb látnivalói. Mészkő barlangok hálózatából áll, 300 m magasan található a sziklán. Napjainkban kulturális rendezvényeket és hangversenyeknek ad otthont. Látványos az Awakening Show, amely a cseppköveket földöntúli ragyással ajándékozza meg. A Szent Mihály-barlang legkönnyebben a felvonó felső állomásáról kb. 20 perces sétával közelíthető meg.

Szent Mihály barlang látnivalói

Szent Mihály barlangkomplexum Gibraltár egyik legfelkapottabb látnivalója, a bejárata a tengerszint felett 300 m magasan található a Gibraltári sziklán. Gibraltár látképét a szikla uralja, amely jól látható, hogy a nyugati oldalán a szikla felső része szinte teljesen zöld. A felső rész az Upper Rock Természetvédelmi Terület, ahol Gibraltár legfontosabb történelmi helyszínei és természeti látnivalói találhatók. Ahhoz, hogy valaki a területre belépjen, díjat kell fizetni. A Természetvédelmi Területre három módon lehet belépni:

  • A zsidókapunál
  • A Mór kastély felöl
  • Felvonóval

Választhatunk taxis, kisbuszos túrát, felvonót, vagy akár gyalogosan (az edzettebbek kerékpárral) is megtehetjük a kimerítőnek tartott utat. A legtöbb látogató a Costa del Solon töltött nyaralás alatt látogatnak el Gibraltárba, de Sevilla felől is rendszeresen indul egynapos buszos túra. A szervezett utak általában a Szent Mihály-barlang, és az Apes Den látogatását tartalmazzák a vásárláson és szabadprogramon kívül. A Szent Mihály-barlang belépőjegyet a Természetvédelmi Terület (Nature Reserve) díja tartalmazza.

Szent Mihály-barlang Gibraltár

Felső barlang

A Sziklán lévő Szent Mihály-barlangot számos legenda övez, először i.sz. 45-ben említik, és a 200 m mély barlangot sokáig feneketlennek hitték. Tény hogy a második világháború idején a fő kijáratát a szikláról robbantották ki, és a barlangban egy sürgősségi kórházat hoztak létre, azonban soha nem használták erre a célra. A későbbiekben különböző expedíciókat indítottak a Gibraltár környéki barlangok felfedezésére. A hatvanas évek óta a legnagyobb belső tere (az első terem) barlang színházként működik, 600 fő befogadására alkalmas. A barlang négy fő rendszerből áll, a karsztrendszer belső részében található a Leonóra-barlang, amelyet a 19. században a katonai börtön kormányzója fedezett fel. A gyönyörű barlangokban sztalagmitok emelkednek és cseppkövek lógnak a mennyezetről. A barlang belsejében a cseppkövek, a lecsepegő esővíz és a belső tavak egy káprázatos kompozíciót hoztak létre, amelyet a különleges fényshow révén a fal minden apró szelete jól megfigyelhető. Legszebb része a Katedrális-barlang, amely rendkívül jó akusztikával rendelkezik. Évente több millió látogató keresi fel.

Alsó barlang

A Szent-Mihály barlang két részből áll, van egy több kamrás alsó része is, amelyben egy kristálytiszta vízű tó is található. Az alsó barlangot jóval később, csak az 1940-es évek elején fedezték fel, az itt látható különleges fehér, szürke és vörös színű cseppkőoszlopok egy székesegyházra emlékeztetnek – szószékkel és orgonasípokkal. Az alsó barlang csak előzetes bejelentkezéssel, túravezetővel és plusz díj megfizetése mellett látogatható.

The Awakening Show

A különleges fény és hanginstalláció a barlang rejtett történetét ébreszti fel, amely a fő barlangban a leglátványosabb. Az „”Ébredés” show 20 percenként ismétlődik.

Megközelítése

A Szent Mihály-barlang megközelíthető rövid sétával a felvonó Top Station felöl lefelé sétálva (kb. 20 perc) a kitáblázott útvonalon, illetve a városközpont felöl a Queen’s Road irányából.

Nyitvatartás

Naponta 9:00- 18:15 között, az utolsó belépés 17:45.

Szent Mihály-barlang Gibraltár

Belépőjegy ára

A Natur Reserve látogatása 5 év alatti gyerekek számára ingyenes, a belépőjegyek a látogatás napján vásárolhatók a Mór kastély bejáratánál, vagy a Zsidókapunál

A felnőtt belépőjegy ára: 16 GBP

Gyermek (5-11 éves) belépőjegy ára: 10 GBP

A felvonóra kombinált jegyek vásárolhatók.

Felvonó (oda-vissza)+ Natur Reserve 13-64 éves kor között: 34 GBP

Felvonó (oda-vissza)+ Natur Reserve 5-12 éves kor között: 22 GBP

Felvonó (oda-vissza)+ Natur Reserve diákoknak, és 65 év felett: 32,50 GBP

Jegyvásárlás online a https://www.buytickets.gi/attractions/cable-car-gibraltar-6 oldalon, illetve további információk a https://www.visitgibraltar.gi/ oldalon találhatók.

Fotó: Unsplash, Pinterest, Gibraltar Rock Tours

Ez is érdekelhet