Frigiliana

Frigiliana

Frigiliana egy hagyományos Pueblo Blanco Malaga tartományban, Nerja szomszédságban található. Mudejar negyedét nemzeti örökséggé nyilvánították. A település magasan a dombon helyezkedik el, ahonnan pompás panoráma nyílik a tengerpartra. Nevezetes eseménye az augusztusi hagyományos Három Kultúra Fesztivál.

Frigiliana legjobb látnivalói

Frigiliana a Costa del Sol egyik híres fehér faluja, Malagától kb. 56 km-re keletre, Nerja mellett fekszik Costa del Sol Axarquia régióban. Míg Nerja a barlangokról és az Európa- erkélyéről (Balcon de Europa) nevezetes, addig Frigilianát az egyik legszebb Pueblo Blancos-ként emlegetik, a spanyol idegenforgalmi hatóság Andalúzia legszebb falujának választotta meg.

Frigiliana

Morisco-Mudejar negyed

A háromszáz méter magasan fekvő falu egy hegyoldalra épült, ahová kacskaringós, soklépcsős egyben igen keskeny utcácskákon lehet feljutni. A meredek utcákban fehérre meszelt házak sorakoznak, és a házakat dekoratív kovácsoltvas erkélyek emelik ki, amelyek gazdagon díszítettek muskátlival. A kis tereken kellemes pihenőhelyek találhatók, és érdemes a meszelt házak homlokzatán lévő kerámia mozaikokra is figyelmet fordítani.

Barribarto történelmi városközpont

Frigiliana az a falu, ahol a mór örökség a leginkább érezhető még ma is. A Barribarto, az ősi mór városközpont, ahol a 16. századi mór világba lehet visszacsöppenni, Malaga tartomány egyik legjobban megőrzött történelmi városközpontja. 2014-ben Conjuto Histórico-Artístico címmel jutalmazták, és nemzeti örökséggé nyilvánították.

Callejón de Peñon

Egyik legkülönlegesebb utcája a Callejón de Peñon, amely tulajdonképp egy épület alatt halad. A sáncok (Los adarves) olyan épületekhez biztosítottak hozzáférést, amelyek nem rendelkeztek saját bejárattal az utcára. Az egymás közelében élő családok közösségi tereként funkcionált, ezekből néhányat megőriztek és ezek egyike a Callejón de Peñon.

Palacio de Los Condes – Frigiliana grófok palotája

Az Fuente Vieja (régi szökőkút) mellett az egykori grófi palota Frigiliana fő látnivalója, amely a 16. században épült reneszánsz stílusban. Az épület a település ipari örökségnek fontos jelképe. Az eredeti palotaépület jelentős részét jól megőrizték (az erkélyeket és az istállóit is egyaránt). Ma El Ingenio (cukormalom) néven ismert, több részből áll, a földszintjén lévő területek jelenleg a melaszgyár használatában állnak.

La Iglesia de San Antonio

A 16. századi San Antonio templom a spanyol-muszlim építészeti hagyomány jeles példája. A hófehérre meszelt kéttestű épületet a harangtornya teszi különlegessé, amelyet – funkcionális okokból a spanyol muszlim mecset minaretjére jellemzően úgy építettek, hogy fentről az almoacin éneke a falu minden részébe tökéletesen eljuthasson.

Frigiliana

Visita Panoramica

Az óváros szívében található kilátóhely igen népszerű, mivel a faluból innen nyílik a legjobb kilátás a környékre.

El Fuerte, és a Santa Fiora botanikus kert

Egy lenyűgöző túraútvonal (7 km) vezet a falu hátterében húzódó El Fuerte dombra (963 m), ahonnan hihetetlen kilátás nyílik a fehérre meszelt falura és Malaga tengerpartjára. Az Av. Carlos úttól, a városközpontba vezető sétány mentén található a Santa Fiora botanikus kert, ahol Andalúzia őshonos növényfajai, gyógynövényei tekinthetők meg. A növények évszázadok óta élelmiszerként, gyógyszerként, parfüm alapanyagként, valamint szőtt kosarak és lábbelik előállítására is használatosak voltak.

Castillo de Lízar

A település felett a dombtetőn, stratégiai helyen található az egykori Lizar kastély maradványai, amelynek történelme a 9. és 11. századba nyúlik vissza. Malaga visszahódítását követően, miután az arab csapatok megadták magukat, Kasztília parancsnoka elrendelte a lerombolását- a moriszkókat az ország más részeibe száműzték, a kihalt Frigilianát pedig keresztényekkel népesítették be.

Három Kultúra fesztiválja

Frigiliana történelmében három kultúrának és vallásnak – keresztény, mór, szefárd – volt kiemelkedő jelentősége. Az esemény célja az, hogy az emberek megismerjék Andalúzia történelmét befolyásoló és egyben egymás mellett élő kultúrákat. Augusztus utolsó hétvégéjén rendezik meg a hagyományos Három Kultúra fesztiválját. A négy nap alatt az utcák megtelnek ünneplő, táncoló emberekkel, mindenféle zene szól, hastáncosok, utcai színházi előadások zajlanak, tűzijátékot rendeznek. Ráadásul a falu 19 bárjában, és éttermében a látogatók jutányos áron kóstolhatnak különféle tapasokat. A központi piacon több mint 150 standon a Három Kultúrához tartozó termékek, ruhák, élelmiszerek vásárolhatók.

Régészeti Múzeum

A múzeumban a neolitikus korszaktól a 16. századig, egészen a mór uralom végéig találhatók kiállítási darabok, amelyek mind a környékről származnak. A 125 db tárgy időrendi sorrendben látható. A múzeum az Idegenforgalmi Hivatal épületében (Casa del Apero) található, amely a 17. században épült, és egy kortárs művészeti teremmel, valamint időszaki kiállításokkal is rendelkezik.

Frigiliana megközelítése

Frigilianát a Costa del Sol nyugati üdülőtelepüléseiről szervezett kirándulások kertében (általában egynapos, vagy félnapos kirándulások Nerjába és Frigiliánába) lehet a legkönnyebben felkeresni, illetve buszokkal (átszállással) Malaga- Nerja felöl. Nerja és Frigiliana városközpontja között naponta többször mikrobuszjárat közlekedik. Az autóval érkezőknek a domb alján lévő parkolónál ajánlott megállni, és Frigilianát gyalogosan bejárni.

Fotó: Unsplash

Ez is érdekelhet