Plaza de España

Plaza de España Sevilla

Sevilla egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága a Plaza de España, amely nemcsak méretével, de lenyűgöző látnivalóival is elkápráztatja a látogatókat. A hatalmas teret neo-mudejar stílusú épületek veszik körül, amelyek a teret átívelő csatorna alakját követik. Számos híres film forgatási helyszíne volt.

Plaza de España látnivalói

A Plaza de España a María Luisa park közepén található, az épület-komplexum az 1929-es Ibero-Amerikai Kiállításra (EXPO) készült, Aníbal Gonzalez építész remekműve. Építése 1914-ben kezdődött és 1928-ban maga XIII. Alfonz király avatta fel. A félköríves alakja a résztvevő latin-amerikai országok Spanyolország általi felkarolását szimbolizálja. Stílusa az akkoriban igen népszerű neo-mudejar stílust keverte az Art Decoval. A tér átmérője 200 m, a területe 5 futballpálya méretének felel meg, a szívében egy központi szökőkút áll.

Plaza de España Sevilla

Épületei

Fő látványossága a nagy központi épület, amelyet egy-egy 70 m magas barokk stílusú torony keretez. A téren álló épületek földszinti karzattal, és az első emeletén hosszában erkélyekkel és korláttal rendelkezik. Különösen a központi erkély gyönyörű. A legjobb fotókat az erkélyekről lehet készíteni, ahová lépcső vezet fel.

Fülkék és padok

A belső kerületén, az épület falai mentén 48 csempézett fülke és pad található – az akkori 48 tartományt képviselik –, ahol a padlón a tartomány térképe látható. A több ezer darab azulejo csempével díszített padon pedig az adott tartományra jellemző jelenet  tekinthető meg. Érdekesség, hogy nem csak a külföldi turisták kedvelik, hanem a spanyolok is előszeretettel fotózkodnak a saját tartományuk padjánál.

Plaza de España Sevilla

Csatorna

A tér másik fő látványossága a belső kerületében egy 500 m hosszú csatorna. A vízen 4 híd ível át, ezek a négy királyságot- Navarra, León, Aragónia, Kasztília – szimbolizálják, amelyből az ország létrejött. A látogatók akár bérelt evezős csónakokkal, motorcsónakkal közlekedve gyönyörködhetnek a tér pompájában. De a park területén romantikus programként lovas kocsikázást is választhatnak.

A Plaza de España napjainkban

A Plaza de España a kétezres években jelentősen megújult (14 millió euróból): az új csatorna 900 m hosszú lett, 22 új paddal, és 20 korabeli lámpával egészült ki, és 2010-ben nyílt meg ismét a látogatók előtt. Az épületeiben ma különböző kormányzati hivatalok működnek.

Plaza de España Sevilla

Plaza de España mint forgatási helyszín

Az évtizedek során számos filmben köszön vissza, például Star Wars, Arábiai Lawrence, legújabban pedig a Diktátor c. film hátteréül szolgált.

Ez is érdekelhet