Picasso szülőháza

Picasso szülőháza

Picasso szülőháza és a Picasso Múzeum kötelező látnivalók a művészetért rajongók számára. A szülőház a történelmi városközpontban az Alcazabától és a katedrálistól kőhajításra található. A ház emeletén található egy múzeum, valamint egy kiállítóterem a földszintjén, ahol időszaki kiállítások keretében tekinthetők meg Picassónak és kora avantgárd művészeinek a munkái. A Casa Natal Picasso-t évente látogatók ezrei keresik fel, minden nap látogatható.

Casa Natal Picasso látnivalói

A Picasso szülőháza Malagában, annak történelmi és kulturális szempontból legjelentősebb területén, a Plaza de la Merced 15 szám alatt található. A 19. században épült (1861.) két tömbből álló házcsoport – Casas del Campo néven. Ezen lakások egyikében született az első fiúk Pablo, ahol 1881-1884 között éltek. Majd a család később a 36-os házszámból a 32-es szám harmadik emeletén lévő lakásba költözött át. 1983-ban Nemzeti Történelmi és Művészeti Emlékművé nyilvánították, majd 1988-ban a Városháza létrehozta a művész nevét viselő alapítványt (Fundacion Picasso). Az épület 1997-ben jelentősen megújult, majd 2005-ben további kiállítóterületet is felavattak – pár méterre a szülőháztól a Plaza de la Merced 13 szám alatt. Az évszázad talán legjelentősebb alkotóművészének szülőházát évente több ezren keresik fel.

Kiállítóterem

Az épületben Picasso személyes tárgyai, alkotásai, valamint egy kortárs spanyol művészetet reprezentáló kiállítás tekinthető meg. Az állandó gyűjtemény első jelentős darabja a „”Franco álma és hazugsága” című metszetmappa, amelyet az örökösök által adományozott illusztrált könyvek követtek. Jelenleg több mint 50 illusztrált könyv látható – Picasso és más híres művészek (Chagall, Miró és Max Ernst) által.

Jegyzetfüzetek

Kiemelt látnivaló az Avignoni kisasszonyok című festmény előkészítő rajzaival készült jegyzetfüzetek, amely Picasso afrikai korszakának és a protokubizmus kezdetét jelentette, amely aztán a kubizmus művészeti mozgalmát indította el. A 84 rajzot grafikai repertoár egészíti ki, amely az 1905-1971 közötti időszakot öleli fel. A gyűjtemény része 238 litográfia (1930-1960), valamint 34 kerámia (1940-1946). A Casa Natal Picasso a gyűjtemény négyezer darabját összesen 200 különböző művésztől gyűjtötte össze.

Múzeum

Földszint 1. 2. és 3. szoba:

Az 1. szoba a művészi képzését mutatja be – Pablo, a műhelyben nőtt fel címen.

A 2. 3. szoba – A modell, és A művész és a modell: jó lehetőséget nyújt elmerülni a Picasso univerzumban, a modellhez és a női akthoz való viszonyát szemlélteti.

Első emelet 4. 5. 6. szoba:

Az emeleten lévő szobák felidézik a malagai évek élettel teli családias légkörét. A 4. szoba (La familia) gyerekkori és családi fotók, néhány személyes tárgy stb. látható. A 19. századi bútorokkal berendezett 5. szobában (Estilo de Vida) a család olajfestmény gyűjteménye látható. A 6. terem látnivalója a művész aláírásának nagyméretű reprodukciója, a ”Picasso de Málaga”, valamint személyes tárgyak, ruhák, ólomfigura gyűjtemény, és a keresztelőlevelének fakszimiléje látható.

7. szoba: Galambok

Apjának leggyakoribb témája a galambok voltak, amelyet Picasso is átvett. Egyik első rajza, amely Malagában készült egy galambot ábrázol egy galambdúcban.

8. szoba: Mediterrán

Metszetek és kerámiák illusztrálják a Földközi-tenger hatását a munkásságára, valamint látható a Málaga kikötője kis olajfestmény.

9. szoba: Bikák

A galambok mellett a bikaviadal iránti szeretetet is az apjának köszönheti. Bikaviadal jeleneteket ábrázoló olajfestmény (El picador amarillo 1889-1890), és bikaviadal témájú metszetek, kerámiák láthatók, például Picasso litográfiai alkotásában mérföldkőnek számító El Toro sorozat. Valamint érdekesség a spanyol hagyományos köpeny, amely pontos mása annak, amiben Picasso a bikaviadalokra szokott kimenni, és halála után ebbe a köpenybe öltöztették fel és temették el.

Fundacion Picasso tevékenysége

Az Alapítvány több tevékenységi kört lát el.

Például:

Picassóra szakosodott Nemzeti Dokumentációs Központként működik, és a tevékenységének köszönhetően a világ legnépszerűbb attrakció közé sorolható a Picasso szülőház és a Picasso Múzeum.

Képzőművészeti kiállítások, konferenciák szervezése, évente adományozza a Pablo Ruiz Picasso plasztikai művészeti ösztöndíjat. Katalógusokat, könyveket szerkeszt. Picasso Október rendezvényt szervezi – a születés évfordulóján, a kulturális rendezvény központjában természetesen Picasso, és hozzá fűzhető témák állnak.

A Fundacion Picasso művészeti kollekciója

Több mint 2500 alkotás, amelyek az ibériai művészettől kezdve kortárs darabokat tartalmaz, adományokból (pl. a művész örököseinek gyűjteménye, Picasso 1905-1971 közötti kerámiái, és grafikái), és különböző beszerzések révén folyamatosan gyarapodik.

Bolt és könyvesbolt

Az épület halljában található, Picassóval kapcsolatos kiadványok és termékek vásárolhatók.

Nyitvatartás

Minden nap nyitva tart naponta 09:30-20:00 óra között.

Utolsó belépés 15 perccel záróra előtt.

Zárva dec. 25-én, jan. 1-jén

Jegyár

Casa Picasso Múzeum + Kiállítóterem kombinált jegy: 4 €

Casa Picasso Múzeum+ C. Pompidou Málaga kombinált jegy: 10 €

Casa Picasso Múzeum+ C. Pompidou Málaga+ Orosz Múzeumi Gyűjtemény jegy: 16,50 €

A belépőjegyek megvásárolhatók online a https://eulenmalaga.arteyocio.com/default.aspx?e=CASAPICASSO&m=INDIVIDUAL&lg=es&ca=1 weboldalon.

Fotó: Visitamalaga.eu

 

Ez is érdekelhet