Gibraltár látnivalók

Gibraltár látnivalók

Andalúziában járva mindenképp érdemes Gibraltárt is felkeresni, mivel számtalan izgalmas látnivalót kínál. Leghíresebb a majmok lakta Rock of Gibraltár. Újdonság a 2018-ban átadott Skywalk, népszerű Szent Mihály-barlangban cseppkövek, sztalagmitok láthatók. A történelem iránt rajongók pedig mór kastélyt és világháborús alagutakat tekinthetnek meg. Az útlevelet ne felejtsük magunkkal vinni.

Gibraltár legjobb látnivalói

Gibraltál egy szoros az Ibériai-félsziget déli csücskén, területe csak 6,5 km2. Malagától 134 km-re, körülbelül másfél órás autóútra található. Földrajzi fekvése miatt hihetetlenül nagy szerepet töltött be a világtörténelem során. Lakosai kétnyelvűek, angolul és spanyolul beszélnek latinos lendülettel és brit humorérzékkel rendelkeznek. Legszélesebb része csak 1,2 km, hosszúsága pedig csak 5 km. Gibraltár brit tengeren túli terület, így útlevéllel léphetünk be.

Gibraltár látnivalók

Rock és Cable Car

Gibraltár legizgalmasabb látnivalói az Upper Rock Természetvédelmi Területen találhatók. A The Rock többmillió évvel ezelőtt ki alakult jura kori mészkő, a rómaiak Mons Calpe-nak, a mórok pedig Jebel Tarik-nak hívták, évente több ezren keresik fel. A felvonó 6 perc alatt ér fel 412 m magasra, a szikla tetejére. Maga a szikla lenyűgöző látványt nyújt lentről is, de igazából csak fentről lenézve tárul fel a kis földszoros szépsége: a látogatók számára egyértelművé válik, hogy a történelem során miért akarták annyiszor meghódítani. A TOP Station teraszairól 2 kontinens, és 3 ország látható. Egy helyről láthatjuk a lábunk alatt lévő várost, a Costa del Sol-on északra, a Földköz-tengeren keletre, és délre, a Gibraltári-szoroson át egészen az Afrikában található Rif-hegységig láthatunk el. A felső állomás kiváló fotóhelyszín, és remek pihenőhelyekkel rendelkezik. De itt található Top of de Rock café, szuvenírbolt és a Mons Calpe Suite (MCS) étterem és bár, amely a világ 10 legjobb éttermeinek egyike. A felső állomásról lehet eljutni az Upper Rock Természetvédelmi Területre, amely külön belépőjegy megváltásával látogatható. A felvonó minden nap nyitva tart, kb. 10-15 percenként közlekedik.

Gibraltár Cable Car

Skywalk

Az Upper Rock Természetvédelmi Területén olyan nevezetességek, attrakciók találhatók, mint a Skywalk, a Szent Mihály-barlang, a Windsor függőhíd, vagy a Mediteranen Steps, amely Gibraltár legmagasabb pontja. Ezenkívül a majmok barlangja, az O’Hara’s Battery tüzérségi erőd, a Great Siege alagutak, 2. világháborús alagutak, valamint egy mór kastély is található.

Maga a Skywalk közvetlenül az V. Károly fal mellett, egy rövid sétaútra van a felső állomástól. Az egykori katonai kilátóban létesült üvegplatform a Földközi-tenger felé néz és a szikla szélből nyúlik ki.

Gibraltár Skywalk

Szent Mihály-barlang

A Szent Mihály-barlang a majmok mellett a másik legnépszerűbb látnivaló. A felvonó felső állomásától kb. 15-20 perces sétára található. Érdekessége, hogy a félsziget legnagyobb barlangja, a tengerszint felett 274 méterrel fekszik és egy kis földalatti tavat magába foglal. Bent egész évben állandó a hőmérséklet, a megvilágított cseppkövek és sztalagmitok igen látványosak. A Katedrális-barlangjában különböző előadásokat, koncerteket rendeznek.

Berber majmok

A TOP Station a legjobb hely a híres majmok a berber makákók (Barbary Apes) felfedezésére, amely az idelátogatók egyik felkapott tennivalója. Fontos tudni, hogy tilos a majmok etetése, súlyos pénzbüntetéssel jár, és nem ajánlatos megérinteni, és túlságosan a közelükbe menni. A majmok barlangja legkönnyebben a középső állomásról érhető el, jó tudni, hogy a felvonó áprilistól októberig nem áll meg ezen az állomáson.

berber makákó O’Hara’s Battery Gibraltár

Windsor függőhíd

Az ötven méteres szurdok felett 71 m hosszan kifeszített függőhíd közvetlenül a majmok barlangja felett található. A panoráma különösen naplementekor nyújt pazar látványt.

Gibraltár Windsor-függőhíd

Mór kastély

Az eredeti várost Medina Al Fathnak, a Győzelem városának nevezték, védőtornyokkal, mecsetekkel, lakóházakkal vették körül. A mór kastély eredetileg 1160-ban épült, majd az 1300-as években a spanyolok feldúlták. A ma is látható Tisztelet Tornyát a 14. században Abu I Hassan újjá építtette. A látogatók megtekinthetik az erőd fennmaradt részeit, és a közelmúltban felújított kastély belsejét. A belépéshez Természetvédelmi Területi jegy szükséges.

Nagy ostrom alagutak

A Great Siege Tunnels egy mérnöki csoda, a Földközi-tenger térségének egyik legjelentősebb katonai létesítménye. A labirintusszerű alagutakat a britek hat hét alatt kéziszerszámokkal építették meg, maga az ostrom 1779-től négy éven át zajlott. A 2. világháború idején további alagutakkal bővítették, így egy 51 km hosszú alagúthálózatot hoztak létre. Majd évekig tartó elhagyatottság után megnyitották a látogatók számára, a vezetett túra ideje körülbelül egy óra, egész évben látogatható.

Great Siege Tunnels Gibraltár

Gorham-barlang komplexum és kilátó

A Gorham-barlang komplexum 2016 óta része az UNESCO világörökségnek. A Gibraltár-szikla keleti oldalán 4 barlang található, amely igazolja a neandervölgyiek létét 100 ezer évvel ezelőttről. A kilátóból pazar látvány nyílik a Gorham és a Vanguard-barlangok felé.

Tippek Gibraltár felfedezéséhez

Gibraltár kicsi, és igen forgalmas, a legtöbb helyre busszal vagy gyalogosan lehet eljutni. Érdemes az autót a határ spanyol oldalán hagyni és a tömegközlekedést, vagy taxit igénybe venni. Maga a Természetvédelmi Terület felvonóval érhető el a legkönnyebben, a megvásárolt belépőjeggyel az összes látnivaló megtekinthető. De a túrázók számára különböző gyalogösvények is találhatók. Az elővételben vásárolt felvonó jegy gyorsított sávot és ingyenes shuttle buszt biztosít a határtól.

Gibraltár szervezett programok

Fotók: Pixabay, Gibraltarinfo.gi

 

Ez is érdekelhet