Sevilla arab emlékei

Alcázar Sevilla

Sevilla évezredes múltra tekint vissza, és legragyogóbb korszaka az Almohad-dinasztia idejéhez köthető. Az ekkor épült építészeti alkotások virágzó metropolissá formálták. Ezek a korszakalkotó építészeti emlékek máig jelentős turisztikai látványosságok a modern Sevilla életében.

Sevilla Almohad-kori látnivalói

Az elmúlt korokban Sevilla számos nevet viselt, az arab időszakban Isbillia-nak (Isbiliya-nak) nevezték, és az Al-andalúz tartomány fővárosaként működött.

Sevilla

Paseo Marqués de Contadero – A kikötő

Sevilla kiváló földrajzi elhelyezkedéssel bír a Földközi-tenger és az Atlanti Óceán között. Az Almohad-korszak alatt a város volt a kapu Észak-Afrika (Maghreb), az Al Andalus és a keresztény Európa számára. Kikötője az Arenal területén a Torre del Oro-tól egészen a Barcas-hídig terjedt. Az 1170-es években I. Juszuf által épített híd meghatározó volt abban, hogy Sevilla az ország fővárosává váljon.

Almohad mecset maradványai – Catedral de Sevilla

Caños de Carmona

A nagy Almaja mecsetből napjainkban csak a mosdóudvar, az alminár, valamint néhány bejárat maradt meg, mivel a jelenlegi gótikus székesegyházat az imatermére (haram) építették. Jelenleg is látható az imafülke, a mihrab az antigua Szűzanya jelenlegi kápolnája alatt. Ezenkívül fennmaradt egy nagy ciszterna, amelynek egy ágán – a Caños de Carmona vízvezetéken keresztül látták el a várost vízzel, amely átvezet az Alcázáron is. Habár a Caños de Carmona római eredetű, a felújítása és átépítése a Giralda minarettel egy időben történt meg.

Torre del Oro

Torre del Oro

Az Ibériai-félszigeten találhatók a jellegzetes muszlim védelmi tornyok -az albarrana (külső) tornyok. Az 1248-ban épült Torre del Oro többes funkciót szolgált: egyrészt ellenőrizte a városba való belépést, védte az Arenal területét, másrészt, mint őrtorony fényjelekkel navigált a Guadalquivir folyón.

Alminar – Giralda torony

La Giralda

A Giralda torony az Almohad-korszak egyik legjelentősebb művészeti darabja, az 50 méter magas minaret testét téglákból építették, követve a kor ekkor jellemző díszítő esztétikáját, amely könnyedséggel és kifinomultsággal látja el a tornyot.

Postigo del Aceite – Olajkapu

Postigo del Aceite

Az Olajkapu a régi hajógyárban található, egyike az eredeti 12 városi bejáratból amely fennmaradt kapunak. Arabul Bab al-Quatay, a Haditengerészet kapuja, amelyet két torony szegélyez. Az 1170-es években rendelték el a hajógyár építését a Bab al-Quatay és a Bab al-Kuhl, az Alkohol kapuja között.

Az Alcázar fala

Az Alcázar a város déli felében a kikötő mellett stratégiailag fontos helyen épült. Az Almohad dinasztia idején erőd építése és folyamatos bővítése a városszerkezet alakította át, nemcsak új palotákat, tereket a belső és az erődöt övező területen. Máig látható a Vadászudvarba a Patio de la Monteria-ba vezető fal rész, amely az Almohad birodalom régi falszakaszának három boltíves maradványa, amelynek a vár védelmi struktúrájában volt kiemelt szerepe.

Abd al- Aziz – Arquillo de Mañara

A monumentális kapu nemcsak a palotához, hanem a folyó és a kikötő területéhez biztosított hozzáférést. A hatszögletű Abd al- Aziz, vagy Santo Tomas (a győzelem kapuja) később nagy jelentőséggel bírt az Alcázar katonai szerepének bővülésében.

Ez is érdekelhet