Almería látnivalók

Almería látnivalók

Almería egy gyönyörű tengerparti város Andalúziában, amely kellemes éghajlata és kiváló strandjai mellett jelentős történelmi műemlékekkel rendelkezik. Az Alcazaba az Ibériai-félsziget legnagyobb andalúz erődje, amely az Al-Andalus korszak leglenyűgözőbb védelmi létesítménye, Andalúzia egyik leglátogatottabb monumentális attrakciója.

Legjobb látnivalók és tevékenységek Almeríában

Almería város Almería tartományban található Granada és Murcia tartományokkal határos. Kellemes éghajlata, és a lenyűgöző természeti látnivalók elbűvölik az idelátogató turistákat. Almeríát az arabok alapították 955-ben, az aranykora a 11. században volt, bár az ásatások alapján már a római birodalom idején is nagy volt a jelentősége. Az egykori római út maradványai a város szélén ma is láthatók. A városközponttól alig 10 percre van a Nemzetközi Repülőtere, ahonnan rendszeres járatok indulnak a spanyol és európai célállomásokra. Kikötője kedvelt állomása a különböző mediterrán körutaknak.

Almería Cabo de Gata

Alcazaba de Almería

A megerősített fellegvár építését a 10. század második felében uralkodó Almohád kalifa rendelte el, aki nevezetes a Córdoba közelében található Medinat Al-Zahara-ról. Majd a Córdobai kalifátus bukása után Almería vált a térség központjává. A monumentális komplexum magasan, egy dombtetőn található, a látogatók egy meredek rámpán keresztül közelíthetik meg. Geostratégiai fekvése miatt kiemelt jelentőséggel bírt, egyrészt bevetetlen erőd volt, másrészt tökéletes kilátás nyílt a városra és a tengerre.

Almería Alcazaba

Az Alcazaba jelenlegi bejárata a Torre de la Guardián (Őrtorony), míg a Naszrid korszakban a Puerta de la Justicia volt az erőd főbejárata. Az impozáns Tükörtorony a Torre de los Espejos közeléből lenyűgöző panoráma nyílik az Almería-öbölre. Az erődön belül található a katolikus uralkodók kastélya, amely egyedi tornyai és a panorámás kilátás miatt mindenképp megéri a látogatást.

Almería Alcazaba

Katedrális

A Plaza del Catedrál-on áll a monumentális székesegyház, amely egyedülálló példája a 17. századi katedrális-építészetnek: célja kettős volt, egyrészt istentiszteletek helyszíneként, másrész a vastag falakkal rendelkező építmény a lakosság védelmezésére szolgált a barbár kalóztámadások esetén. Ebből az időszakból ez egyetlen spanyol megerősített katedrális maradt fenn, a sáncok és tüzérségi saroktornyok máig láthatók. A templom az 1522-ben pusztító földrengés után épült, miután a katolikus uralkodók visszafoglalták a várost. A lakosság ezt követően az új templom környékén telepedtek le. A templomban több építészeti stílus található meg, belső tere gótikus stílusú, magas ívekkel és bordás mennyezettel rendelkezik. Három kápolna és hajó található benne, és a neoklasszikus építészet kiemelkedő alkotása. Ma a székesegyház előtt egy széles pálmafákkal szegélyezett sétálóutca található.

Almería katedrális

Arab ciszternák

Az Aljibes Árabes azért jelentős, mivel a muszlim korszakban a város nem rendelkezett vezetékes vízhálózattal, ezért fürdőhelyekre és mosókutak kiépítésére volt szükség. Így az Alhadra forrásoktól a (jelenleg) legmagasabb pontig a Puerta  de Purchenáig vízvezetéket, és néhány közhasználatú ciszternát építettek, amelyek az ostrom idején is biztosították a város vízellátását. Ezek közül sokáig 3 egymáshoz kapcsolódó ciszterna maradt fenn, de az 1960-as években már csak egy maradt. A helyszínét kiállítási központként helyre hozták. Ingyenesen látogatható a Calle Tenor Iribarnén.

Almería Ciszternák

Puerta Purchena szökőkút

A Puerta Purchena szökőkút Almería egyik szimbóluma, a hagyományos oszlop a 19. századból származik, a hatszögletű oszlopos szökőkútból három kis medence is kiemelkedik, amelyet anno vályúként is használtak.

Casa de Puga

Almeríában rengeteg étterem, bár, tapas bár és kávézó található. A Casa de Puga egy 1870-ben megnyílt étterem, korhű berendezéssel és konyhával rendelkezik. Korábban fogadóként is használták. Nevezetes arról, hogy egy tapas intézmény Almeríában, a leghíresebb specialitása a szárított tonhal mandulával (mojama), valamint a sertéshús fűszernövényekkel (lomo a la orza), és szalonnával datolyával, sajtos pite kíséretében. A Casa de Puga Calle Jovellanos 7 szám alatt található.

Almería strandjai

Almeríában három km hosszú városi strand található, ahol mind a homok minősége, mind a víz tisztasága kiváló – általában kék zászlós minősítésűek. Mindenki megtalálhatja a számítását, hiszen a forgalmas, szolgáltatásokban gazdag strandok mellett gyönyörű érintetlen szakaszok is találhatók.

Almería Cabo de Gata

A Playa Nueva Almería (La Térmica) és a San Miguel

Mindkettő a város központi strandja a francia ihletésű a tengerparti sétány a Paseo de Almería mellett fekszik. A strandon különböző szolgáltatások találhatók, főszezonban igen látogatott. A part mentén éttermek üzletek is találhatók a közvetlen közelben.

Playa San Telmo

A város nyugati felén található strand egy kis homokos öböl a sziklák mögött, kevésbé felkapott mivel nehezen megközelíthető.

Playa Torregancia

A Torregancia egy érintetlen strand Almeríától keletre a Természeti Park területén, a part homokos kavicsos. A strandoláson kívül érdemes megtekinteni a parton álló 16. századi őrtornyot, és a római kori halsózó maradványait.

Almería látnivalók

Legjobb tevékenységek Almeríában

Kiváló éghajlata miatt egész évben alkalmas az aktív turizmusra, legyen szó természetjárásról, kalandsportokról, csillagászatról, búvárkodásról, kajakozásról. A városban több mint 40 cég kínál kiegészítő tevékenységet, és vezetett látogatást.

Almería látnivalók

Turisztikai kisvonat

A turisztikai körjáratokkal egyszerűen és könnyedén fedezhetjük fel Almería számtalan, akár egymástól távol fekvő látnivalóit.

Csillagászat

Almeríában a Cabo de Gata területén látható a Földközi-tenger egyik legcsillagosabb ege, ahol egy csillagászatra szakosodott idegenvezető segítségével megérthetjük az égbolt látszólagos mozgását, és tájékozódni tudunk a csillagos égbolton.

El Cabo a Fondo Hajókirándulás

A zodiak típusú hajókon a széliránynak megfelelő kiránduláson lehet a legjobb öblöket, barlangokat és legvadregényesebb strandokat felfedezni a Cabo de Gata partjai mentén. Például a Vulkánok útja, Kalózok útja, vagy a nyugati szél idején a sznorkelezéssel egybekötött extra út Las Negrastól Cala Puentéig. A kirándulás időtartama másfél óra.

Tevekaravánozás almeríai tevéken

Pechinában Almeríától 20 percre található a tevefarm egy tanyasi iskola területén, ahol a gyerekek nem csak fotózkodhatnak, de felülhetnek rájuk, etethetik és fésülheti őket. A tevekaravánozás egész évben jó szórakozás az egész családnak. A felnőttek egyénileg, középre szerelve a púpon utaznak, a tevelovaglás 35 percig tart.

Fotók: Wikimedia, Pixabay, Inspain.org

További utazási ötletek
Parma látnivalók
Düsseldorf látnivalók
Amalfi látnivalók

Ez is érdekelhet