Casares látnivalók

Casares látnivalók

Casares egy sziklatetőn magasodó fehér falu, kedvelt úti cél, nemcsak a nyaralók, hanem a fotózás szerelmesei számára. Ideális azoknak, akik a Costa del Solon nyugalmas nyaralóhelyet keresnek. A falu legmagasabb pontján álló egykori mór kastélyból pazar kilátás nyílik Gibraltárra és Marokkóra. Kedvelt attrakció a Zip line. Érdemes a helyi ételeket megkóstolni például a Casareño gazpachot. Különleges természeti látnivalója a Torcal de Antequera mása a Canuto de la Utrera.

Casares legszebb látnivalói

Casares Cádiz tartomány határán a Costa del Sol nyugati felében található Manilva és Estepona között. Egy tipikus andalúz fehér falu (Pueblos Blancos). A meredek, kanyargós és egyenetlen burkolatú utcákban hófehérre meszelt házak állnak. Érdekesség, hogy a bejárati ajtókat gyakran kitárják (a lakás hűtése miatt), így akár diszkréten bepillanthatunk az itteni lakosok életébe is. Ideális hely egy nyugodt nyaraláshoz a Costa del Solon. Casares Costában található strandja 2022-ben a kék zászlót is elnyerte.

Casares látnivalók

Büdös fürdők – Hedionda de Casares

Casares történelmi jelentőségét a régmúltban a fürdőterületnek köszönhette, a kénes fürdőt ősidők óta használják. A legendák szerint Julius Cesar itt gyógyult kis súlyos betegségéből és ezért építtette a Róma-szerte híres fürdőt. A muszlim uralom alatt újjáépítették, a falait és a csatornáit is kibővítették. Máig áll a fürdő hídja az Albarra-patak túloldalán. A Los Baños híd-vízvezeték a fürdőhöz a 16. században épült, és a 18. században renoválták.

Strandok Casaresben

Casares kb. két km hosszú sötét homokkal borított és sziklás stranddal rendelkezik. A legnyugatibb részén található Playa Ancha kék zászló birtokosa és egy tengerparti sétánnyal is rendelkezik. A tengerparti bárokkal rendelkező Playa de Piedra Paloma a másik végén található.

Casares Playa Ancha

Casares erőd

Egy mészkő kiemelkedésen a falu legmagasabb pontján áll az egykori mór erődből pazar kilátás nyílik Gibraltárra és Marokkóra. Az egykor fallal körül zárt Casares lakossága a falon kívül terjeszkedett, a falon belül pedig  az egykori medina mecsetjére épült katolikus templom látható. A fal romjai és részben a tornyai is megmaradtak, amelyhez egy íves átjáró vezet, ma egy Néprajzi Múzeumnak ad otthont.

San Sebastian remeteség

A hófehér színű apró remetelak a városközpontban a Plaza Españán található, a 17. században épült.

III. Károly szökőkútja

A Plaza szökőkútja az 1780-as években készült a nagy hidraulikai reformok idején. A neoklasszikus stílusú szökőkút máig őrzi eredeti szerkezetét és megjelenését, és továbbra is friss vízzel látja el a hegyekből a lakosságot.

Sótorony

A mór eredetű (Nasrid korszakból származó) sótorony egy hegyfokon áll a Casares-parton, jellegzetes négyzet alakú alaprajza, és funkciója különbözteti meg a part mentén sorakozó további őrtornyoktól. A neve abból ered, hogy az 1520-as évek végén Arcos hercege a környéken sóbányákat akart építtetni, azonban a tervek nem valósultak meg. A torony része a Malaga tartomány által létrehozott történelmi őrtornyok helyreállítási projektjének.

Lisztmalmok

A mór időkben a környező vizek erejének a kihasználására sorra épültek meg a vízimalmok. Összesen 8 építmény van, némelyik lakott, míg mások romos állapotban vannak. A legmagasabban a Molino de Cancon malom áll, bár mai megjelenése jelentősen eltér az eredeti állapottól.

La Albarrada hídja

A muszlim korszak hídja egy korábbi jóval egyszerűbb római híd helyén épült, azzal a céllal, hogy a környező bányákból feltárt ásványokat Rómába szállítsák.

Természeti látnivalók

Casaresnél található a Berjama-hegység Természeti Parkja, amely a nevét a jellegzetes vörösesbarna kőzetről kapta, és jellegzetes vulkanikus hegyvidéki masszívum. A hegység nyugati oldalán a megközelíthetetlen hegygerincén olyan gyönyörű ragadozómadarak élnek, mint a griff-keselyű, amelyek a Casares kastélyból kiválóan megfigyelhetők. Érdemes felkeresni a Canuto de la Utrera-t, amely egy karsztos labirintus, látványos mása a Torcal de Antequera-nak, és az óceán mélyéből emelkedett ki. Itt él a Bonelli-sas, amely a Földközi-tenger legveszélyeztetettebb faja.

Casares Canuto de la Utrera

Zip line

Kedvelt turisztikai attrakció a Zip line, amelyen fél perc alatt lehet több mint 80 m magasról repülni. Bárki igénybe veheti (40-110 kg között). Jegyvásárlás és foglalás egyrészt a Blas Infante szülőházában illetve közvetlen az attrakció helyszínén lehetséges.

Étkezés Casaresben

Habár Casares éjszakai élete nem jelentős, számos késő estig nyitva tartó bár található, és széles kínálat van tapas bárokból. Némelyik étterem kellemes kültéri ülőhelyekkel is rendelkezik, ahol a finom ízek mellett a Földközi-tenger és Észak-Afrika felé nyíló kilátást is lehet élvezni. A tengerparton található a Costa del Sol Michelin-csillagos éttermeinek egyike. Casaresben járva érdemes megkóstolni a pringát (csicseriborsós húsos szalonnás pörköltet) valamint az itt tenyésztett kecskegidából kinyert fekete pudingot, amelyet hagymával keverve pörköltként vagy köretként kínálnak. Vagy a zamatos Casareño gazpachot, a mór szardíniát, amelyet citromos paprikás páccal fűszereznek, vagy a csokoládéval meglocsolt híres házi kekszeket. Vagy a kecsketejből készült kézműves Sierra Crestellina sajtokat a kemencében sült fűszeres kenyérrel.

Casares látnivalók

Golfozás Casaresben

A Casares Costa Golf Hotel 9 lyukú pályával, a Doña Julia Golf Club pedig 18 lyukú golfpályával rendelkezik.

Fotók: Wikilock, Pixabay

Ez is érdekelhet