Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera az egyik legszebb fekvésű Pueblo Blanco, máig őrzi érintetlen jellegét. Fő látnivaló a romos kastélya mellett a Plaza de España, amely az Ibériai-félsziget egyik legbájosabb falusi tere. Az egykori zsidó negyed a város legemblematikusabb része, és legtöbbet fotózott utcái.  A Playa del Mar Vejer de la Frontera egyetlen strandja évente több ezer turistát vonz. Egy érintetlen tengerparti paradicsom, ideális azoknak, akik nyugalmas tengerparti nyaralásra vágynak.

Vejer de la Frontera látnivalói

Vejer de la Frontera Arcos de la Fronterától délebbre található, bár kevésbé olyan felkapott. Cádiztól 50 km távolságra a Costa de la Luz mentén, a tengerparttól alig 10 km távolságra fekszik. Az egyik legszebb fekvésű Pueblo Blanco, 200 méter magasan egy hegy tetején található. Kiváltságos fekvéséből adódóan a mórok a hegytetőn egy várat emeltek, amelyet a keresztények később átalakítottak. A város zsidó lakosságát a későbbiekben elüldözték, idegeneket telepítettek be, a mórokat pedig kényszerrel átkeresztelték.

Castillo

A muzulmán eredetű vár a 10-11. századból származik. A város legmagasabban fekvő és egyben középső részén található. Az erődítményt a keresztények később elfoglalták, egykor a Duques de Medina Sidonia otthona volt. Látható az egykori mór bejárati ív, és az eredeti esővíz ciszterna. A hibiszkuszokkal övezett sáncokról pazar kilátás nyílik a városra és az arany homokos tengerpartra. 1931-ben Nemzeti Műemlékké nyilvánították.

Városfalak, és kapuk

Vejer történelmi központja az egyik legjobban megőrzött városközpont Spanyolországban. Az impozáns városfalak körülölelték az óvárost, a város védelmi rendszerét képezték. A falak mentén a fal 4 ajtaja (arco), vagy boltíve ma is látható, a 11. vagy 12. századból származó Arco de la Puerta Cerradanál lévő átjáró, az egykori zsidó negyed Judéria környékén lévő átjáróa az Arco de la Segur, illetve a IV. Sancho, és az Arco de la Villa.

Vejer de la Frontera

Mayorazgo-ház

A Mayorazgo-ház a IV. Sancho kapu mellett található, a herceg adminisztrátorának volt a magánlakása, és egy tipikus andalúz terasszal rendelkezik.

Plaza de España

A pálmafákkal határolt tér az egyik legszebb falusi tér Spanyolországban, a városközpontban található. A 15-16. században különféle bikaviadalok helyszíne volt, ma számtalan hangulatos kávézó és étterem található, ahol a helyi ízes kitűnő helyi konyha kóstolható meg. Legszebb látnivalója a tér közepén álló színes sevillai cserépből készült díszkút.

Vejer de la Frontera

Zsidó negyed

Az egykori zsidó negyed az Arco de las Monjason keresztül érhető el, a leglátogatottabb és legtöbbet fotózott utcái a városnak: a fehérre meszelt homlokzatú házak, és a virágokkal díszített erkélyei hamisítatlan mór hangulatot árasztanak.

Kilátópont – Estatuta de la Cobijada

A kastély alatt található egy kilátó, amelynek nevezetes „őrzője” a helyi viseletbe cobijada-ba öltözött női szobor. A köpenyszerű teljesen fekete öltözék (szoknya és köpeny) az egész testet befedi a szem kivételével, és a vejeríai nők saját kezűleg készítették. Habár a viselet az iszlám ruházathoz hasonló – 16-17. századi, és keresztény (kasztíliai) eredetű viselet. Az 1930-as években betiltották, napjainkban csak a helyi ünnepségeken látható.

Vejer de la Frontera

Museo de Vejer

A múzeum egy 17-18. századi kastélyban található, amely történelmi és a környékről származó régészeti gyűjteménnyel rendelkezik – a paleolit kortól, a római, mór időszakig, egészen a polgárháború időszakáig. Fő látnivalója az i.e. 4-2. századból származó ibériai urna, és egy 6-7. századi vizigót szarkofág.

Szélmalmok

Az egykori szélmalmok Vejer másik emblematikus tereptárgyai, amelyek a város ipari és mezőgazdasági múltjába vezetnek vissza.

Vejer de la Frontera strandja

Az El Palmar Vejer de la Frontera egyetlen strandja a Costa de la Luz mentén, amely 9 km távolságra található az Atlanti-óceántól. A kiterjedt, nyolc km hosszú szakasz ideális szörfözésre, és kite szörfözésre, a nyári a hónapokat leszámítva sosem zsúfolt. A strandot a dűnerendszer megőrzése érdekében fából készült sétányokon lehet megközelíteni.

Megközelítése

Vejer de la Frontera Cádiz és Algericas városok között az N-340 tengerparti úton található.

Fotók: Wikipedia, Lajudeiradevejer.com

Ez is érdekelhet