Cadíz látnivalók

Cadíz látnivalók

Cadíz Andalúzia egyik legbájosabb városa, jelentős történelmi múlttal rendelkezik. Nevezetes látnivalói az új székesegyház, a Santa Catalina kastély, amely a James Bond filmek kedvelőin számára is ismert. A legjobb nézőpont a Tavira-torony, innen egész Cadíz madártávlatból látható.

Cadíz Andalúziában található Sevillától 130 km-re délre fekszik, egyben Nyugat-Európa legrégebbi városa. Elhelyezkedése miatt stratégiai jelentőséggel bírt az évszázadok során. Aranykora a 17. század második felében és az egész 18. században köszöntött be az Amerikával folytatott virágzó kereskedelem révén. A félszigeten fekvő város nevezetességei akár egy nap alatt gyalogosan bejárhatók.

Cadíz legszebb látnivalói

Barrio del Pópulo

A történelmi központjában a korábban fal által határolt területen található a szűk sikátorokból, macskaköves utcácskákból álló Pópulo negyed. Főbb nevezetességei a három 13. századi boltív, a barokk stílusú palota a Casa del Admiral, valamint az ókori római színház romjai és a székesegyház.

Cadíz Barrio del Pópulo

Római színház

A római birodalom idején Cadíz nevezetes és jelentős város volt. A rómaiak Gadesként nevezték, templomokat emeltek, cirkuszt, vízvezetéket és színházat is építettek, amely Spanyolországban a másodi legnagyobb, több mint tízezer fő befogadására volt képes.

Új Székesegyház

A cadízi Új Székesegyházat (Catedral Nueva) a város aranykorának idejében 1722-ben kezdték el építeni, az építői a granadai székesegyház építésében is részt vettek, így némi hasonlóság felfedezhető a két templom között. A korai tervek szerint a tornya még a sevillai Giralda torony magasságát is meghaladta volna, azonban erről gazdasági okok miatt le kellett mondania a városnak. Legkülönlegesebb látványossága az Óratorony (más néven Levante-torony), amelynek 40 méter magas erkélyéről bámulatos panoráma nyílik az Atlanti-óceánra, és Cadíz központi negyedére az El Pópulo-ra. Egy múzeummal is rendelkezik, amely egy asztalról nevezetes: 1812-ben ezen írták elő az első spanyol alkotmányt, amelyet aztán a városban hirdettek ki.

Cadíz Új Székesegyház

Santa Catalina kastély

A csillag alakú komplexum a Santa Catalina kastély Cadíz legrégebbi katonai építménye. Bár a városban több védelmi erőd is található, és valamennyit azért építették, hogy Cadízt megvédjék a külső támadások ellen. A szárazföld felöli oldalán egy vizesárok és két félbástya található, de rendelkezik egy állandó és egy felvonó híddal is. A kastély számos funkcióval rendelkezett, például 1991-ig börtönként is működött. Néhány őrbódéja is látogatható. Érdemes az egész területét bejárni, és a bástyákról lenyűgöző panoráma nyílik a la Caleta strandra. A látogatók egy szárazon tartott vizesárkon keresztül közelíthetik meg. A többcélú kiállító termeiben időszaki kiállítások láthatók, és koncerteknek ad otthont. Érdekesség, hogy 2002-ben a 007 Halj meg egy napon című film egyik jelenetének is a kastély és a La Caleta strand volt a helyszíne.

cadíz santa catalina kastély

Tavira-torony

Cadízban összesen 160 őrtorony állt, ezeken keresztül ellenőrizték a kereskedők kikötőbe való belépését. Nem sokkal azután, hogy Amerikát felfedezték, a hatékonyabb ellenőrzésére létrehoztak egy hatalmas állami testületet, amelyet Sevillából Cadízba helyeztek át. Cadíz és Sevilla rivalizálása a kezdetektől jelen volt, és ahogy nőtt a Guadalquiviren felmenő hajók rakománya, úgy növekedett Cadíz fontossága. Majd 1717-től a Casa de Contratación de las Indaias székhelye Cadízba került át, ettől a város hatalmas dinamizmusra tett szert. Mára a tornyokból csak 100 áll. A Tavira-torony (Torre Tavira) a Recaño márki házában található, ez a hely kínálja a legjobb nézőpont: innen egész Cadíz madártávlatból látható az öbölben lévő városok, és strandok egyaránt. A tetőn található a Camera Obscura, amely lencsékből és tükrökből álló rendszer vetít képet a város különböző nevezetességeiről. Érdekesség, hogy mielőtt Cadízban 1994-ben létrehozták a Camera Obscurát Egerbe látogattak el, mivel itt található Európa első Sötét Kamerája.

Cadíz látnivalók

Gadir régészeti lelőhely

A 2000 éves Gadir a föníciai Cadíz régészeti lelőhelye, jelentőségét az adja, hogy ebből korszakból alig maradt fenn más város a Földközi-tenger nyugati részén. A város központjában a föníciai korból származó utcák, házak és használati tárgyak maradványai láthatók.

Legszebb strandok Cadízban

A gyönyörű tengerpart, és a kedvező időjárás miatt Cadíz kedvelt úti cél az európai turisták és a spanyol lakosok körében. Ellentétben más spanyol tengerparti várossal a turizmus fejlődésével a helyi strandok látképét nem rontják el a burjánzó sokemeletes szállodák, és egyéb tengerparti fejlesztések.

La Caleta strand

Habár Cadíz több jó stranddal is rendelkezik, de a Playa de La Caleta strand ezek közül a legvonzóbb, anno már a föníciai hajók is itt kötöttek ki. A pazar látványt 2 híres erődítményének is köszönheti, amelyek a hullámtörők mentén helyezkednek el: ezek a San Sebastian erőd és a világítótorony, valamint a Santa Catalina kastély. A strand 450 m hosszú, apálykor 50 m szélességet ér el. Kb. negyedórás sétára van a katedrálistól, és kikötőtől pedig fél órás sétányira található.

Cadíz La Caleta strand

La Victoria strand

A Victoria strand a 3 km hosszú sétány mellett található, a városközponttól alig 10 perces távolságra. A Paseo Maritimo gyalogos és kerékpársávval rendelkezik, az egyik legkellemesebb sétahely Cadízban. A strand a legnagyobb homokpad Cadízban, területe apálykor akár 200 m széles lehet. Nem véletlenül népszerű, a kék zászlós strandot évente több százezren látogatják. A strand mentén egész évben nyitva tartó bárok, és éttermek találhatók.

cadíz victoria strand

Ez is érdekelhet