Gibraltári felvonó

Gibraltári felvonó

A gibraltári felvonó és a majmok Gibraltár legnépszerűbb turistacsalogató látványosságai. A Top Station a legjobb hely a barbár majmokkal való találkozásra is. A felvonó a bázisállomásról 6 perc alatt visz fel 412 m magasra a szikla tetejére, amely egész évben folyamatosan közlekedik. A felső állomás teraszairól lenyűgöző panoráma nyílik, tiszta időben akár Afrikára is. A felvonó jegy tartalmazza a Top Station komplexum látogatását, azonban a látnivalók felfedezéséhez a Természetvédelmi Területre való belépőjegy szükséges.

A Gibraltári felvonó látnivalói

A Gibraltári szikla mindennézőpontból lenyűgöző látványt nyújt, azonban leginkább fentről nézve érthető meg, hogy a földszoros miért játszott olyan fontos szerepet a történelem során. Tiszta időben nem csak a lábunk alatt elterülő városra láthatunk le, hanem déli irányban a Gibraltári-szoroson át a marokkói Mózes-hegyig (851 m), északi irányban a Costa del Solon Sierra Nevada vonulatára, keletre a Földközi-tengeren Spanyolországra.

Bázis állomás

A Gibraltári felvonó (Cable Car) bázis állomása az Alameda Botanikus Kert mellett, közvetlenül a Main Street déli végén található. Az első felvonót 1966-ban a svájci felvonógyártó a Van Roll építette, majd az eredeti kabinokat 1986-ban cserélték le a jelenlegi 30 személy szállítására alkalmas kabinokra. A jegypénztár területére belépve még mindig látható az eredeti kabin. A felvonó minden januárban éves szervizelésen esik át, de a látogatók biztonsága érdekében a személyzet minden nap ellenőrzi a kábeleket. Azoknak akik házikedvenccel érkeznek a nyaralásra, fontos tudniuk, hogy – a kutyák és gazdáik biztonsága érdekében – állat nem vihető fel a felvonóra, mivel nagyon valószínű, hogy a Felső Állomáson a majmok megtámadnák őket. A barbár majmok az Upper Rock környékén szabadon barangolnak, és a Felső Állomáson mindig láthatóak. A felvonó hat perc alatt ér fel a 412 m magasságba, napközben 10-15 percenként folyamatosan közlekedik. A felvonónak van egy középső állomása (Middle Station), azonban a felvonó április-október között nem áll meg.

Top Station

A Top Station-on pihenőhelységek, mosdók találhatók, összesen 3 kilátó terasszal rendelkezik, amelyek egyedülálló kilátást nyújtanak.

Gibraltári felvonó

Top of The Rock Shop

A boltban számtalan egyedi ajándék, emléktárgy vásárolható, olyanok, amelyek a városban nem kaphatók. Ezenkívül megvásárolható az Upper Rock Természetvédelmi Területre szóló belépőjegy. Korábban létezett méltányos árú speciális sétálójegy (Walkers ticket), azonban ez a lehetőség már megszűnt.

Top of The Rock Cafe

A kávézó ideális egy könnyű harapnivaló és kávé elfogyasztására.

Mon Calpe Suite étterem és bár

Mon Calpe Suite étterem és bár a világ legjobb 10 éttermének egyike, különleges koktélokat, és finom ételeket kínál a páratlan kilátás mellet, és naponta délutáni teát szolgálnak fel a vendégeknek. Nyári szezonban (április 1-szeptember 30) az étterem naponta 10:00-18:00 óra között, a bár 19:15-ig tart nyitva – az utolsó felvonó lefelé 19:45-kor indul. A téli szezonban (október 1-március 31) rövidebb nyitvatartással működik az étterem, naponta 10:00-16:30: óráig, a bár 17:15-ig tart nyitva – az utolsó felvonó lefelé 17:45-kor indul. Gibraltár népszerű esküvői helyszín, a Mon Calpe Suit privát rendezvények és esküvők lebonyolítására is ideális.

Multimédiás túra

A felvonó bázisállomásánál a jegypénztárban a megvásárolt jegy mellé egy QR-kódot adnak a Cable Car Tour alkalmazás eléréséhez. A túra végigvezet a felső teraszon, a látogató megismerheti Gibraltár történelmét, valamint bemutatja a legfontosabb tereptárgyakat. A kapott link segítségével Wi-Fi-n keresztül kapcsolatot tarthatunk akár az otthon maradottakkal is.

Upper Rock Természetvédelmi Terület

Az Upper Rock Természetvédelmi Terület egy kellemes sétával a felső állomástól érhető el. Főbb látnivalók a Szent Mihály-barlang, a Skywalk, a Windsori függőhíd, a mór kastély, a Great Siege alagutak, az Apes Den, a 100 tonnás fegyver és a City Under Siege kiállítás, a belépőjegy ezeknek látogatását is tartalmazza.

Megközelítés

Gibraltári felvonó bázis állomás

Red Sand Road, Gibraltar

Transzferbusz

Az elővételben megvásárolt, illetve a Gibraltarinfo kioszkban megvásárolt felvonójegy birtokosai ingyenesen használhatják a transzferbuszt. A megállója gibraltári oldalon, (a kifutó előtt) a határ közelében található a nagy hirdetőtábla mellett baloldalon. A shuttle buszok első ablakán egy tábla is látható. Fél óránként közlekedik, de a városi forgalom, valamint a repülőgépek le- felszállása miatt késéssel járhat.

Citibus

A spanyol oldalról, La Línea de la Concepción felöl gyalogosan érkezők számára jó tudni, hogy a helyi 10-es busznak szintén a gibraltári oldalon a határ mellett van a megállója, és a felvonóállomás közelébe közlekednek (végállomás, Boyd Street Terminus – City Center South). A megálló az Alameda Botanikus kerttől, kb. 300 m, a felvonótól kb. 200 m-re található. A retúrjegy ára 2,40 GBP, két egyszeri utazásra szól a vásárlás napján.

Nyitvatartás

A felvonó egész évben minden nap nyitva tart – kivéve a januári karbantartás idejét –, folyamatosan közlekedik 10-15 percenként.

Téli szezonban (október 1-március 31): 09:30-17:15 óra között, az utolsó felvonó fentről 17:45-kor indul.

Nyári szezonban (április 1-szeptember 30): 09:30-19:15 óra között, az utolsó felvonó fentről 19:45-kor indul.

Jegyár

5 féle lehetőség, és plusz program közül lehet választani:

Felvonó oda-vissza + Természetvédelmi Terület: felnőtt (13-64 éves kor) 34 GBP, gyerek (5-12 éves kor) 22 GBP, diák és nyugdíjas jegy 32,50 GBP

Felvonó egyirányú + Természetvédelmi Terület: felnőtt 32 GBP, gyerek 22 GBP, diák és nyugdíjas jegy 30,50 GBP

Csak felvonó oda-vissza: felnőtt 18 GBP, gyerek 8,50 GBP, diák és nyugdíjas jegy 16,50 GBP

Felvonó oda-vissza + delfinkaland + Természetvédelmi Terület: felnőtt és 13 év felett 54,50 GBP, gyerek 32 GBP

Felvonó oda-vissza + delfinkaland: felnőtt és 13 év felett 38,50 GBP, gyerek jegy 18,50 GBP

Jegyek elővételben megvásárolhatók a https://www.buytickets.gi/attractions/cable-car-gibraltar-6 oldalon.

Fontos tudni, hogy még az online megvásárolt jegyeket is be kell a jegypénztárban váltani az utazás előtt. A felvonójegyet és a Természetvédelmi Területre szóló belépőjegyet ugyanazon a napon lehet felhasználni.

Fotó: Wikipedia

Ez is érdekelhet