Giralda torony

Giralda torony Sevilla

A Giralda torony a székesegyház harangtornya, az Almohad építészet remekműve, egykor minaretként működött. A torony megmászása a sevillai városlátogatás egyik kihagyhatatlan eseménye, a tetejéről pazar panoráma nyílik az Alcazarra, és a Barrio Santa Cruzra.

Érdekességek a Giralda toronyról

A Giralda torony Sevilla ikonikus műemléke a katedrálissal együtt a történelmi városközpontban található. Könnyen megközelíthető, és messziről kimagasodik bárhol is járunk a városban.

Giralda torony, mint minaret

A La Giralda az Almohad korszak kiemelkedő alkotása, a neve a girar (megfordulni) szóból származik. 1172-1198 között épült, és a mindenkori mór uralkodók tisztelete övezte. A Giraldát a Marokkóban található Kutubiyya mecset minaretje ihlette, és a székesegyház helyén álló Nagy Mecset minaretje és csillagvizsgálója volt. Két egymásra helyezett hasábból állt, a megvilágítását egészen a 9. szintig a homlokzaton lévő sok kis rés biztosította. A tetejére 35 rámpa vezet fel (az óramutató járásával ellentétesen), minden 5. szintjén kibővülve egy kis pihenőhelyiséggel. Úgy alakították ki, hogy elegendő volt két lovas őr, és a müezzin áthaladására is, így a lovak vagy a szamarak is felmászhattak a minaret tetejébe. Akkoriban a négyzet alakú szerkezet tetején 3 egyre kisebb aranyozott gömb (yamur), és egy félhold állt.

Giralda torony Sevilla

Giralda torony, mint harangtorony

1248-ban mikor a várost visszahódították a móroktól a mecsetet átalakították, majd – a Narancsos udvar és a Giralda kivételével – a 13. században lerombolták. Az új katedrálist 1401-ben kezdték építeni, és a tornyot harangtoronnyá alakították át, és a 16. században egy reneszánsz stílusú szakasszal is kiegészítették, hogy több harangot is elbírjon.  A Giralda több évszázadon át Spanyolország legmagasabb és Európa egyik legmagasabb tornyának számított. A harangtoronyban összesen 24 harang található, mindegyiknek más-más neve van. Napjainkban számítógép programozza az óránkénti pontos harangozást. A tetejéről lekerült a muszlim szimbólum, egy szélkakas (Giraldillo), valamint egy 16. század bronzszobor (nőalak egy kereszttel) díszíti a keresztény hit szimbólumaként. A világban számos replikája megtalálható, például a spanyol Badajozban, vagy Amerikában Cansas Cityben.

Giralda torony Sevilla

A Giralda torony megmászása

A torony megmászása az egyik kihagyhatatlan program a sevillai út során, igaz fáradtságos, de látvány mindenért kárpótol. A 35 rámpa után a felső szakaszába a kilátó részre további 17 lépcső vezet fel. A jegyár tartalmazza a mind a Giralda megmászását és a gótikus katedrális látogatását.

Megközelítése

41004 Sevilla, Avenida de la Constitución s/n

Metróval: 1-es vonal Puerta de Jerez megálló

Busszal: C4, C3, 5, 41, 42-es vonal Jardines de Cristina

Nyitvatartás

A katedrális hétfő-szombat 10:30-19:30, vasárnap 14:30-19:30-ig tart nyitva. Az utolsó belépés a Giralda toronyba és a katedrálisba naponta 18:30.

Ez is érdekelhet