Gibraltar Skywalk

Gibraltar Skywalk

Gibraltar Skywalk a Gibraltári szoros egyik leginkább felkapott turisztikai látnivalója, egyben a világ egyik leglenyűgözőbb kilátója. Az üvegpadlóval rendelkező kilátóplatformról lélegzetelállító és egyben ijesztő 360 fokos panoráma a jutalom, két kontinens három országa és a Földközi-tenger, valamint az Atlanti-óceán látható tiszta időben. A Skywalk könnyedén megközelíthető a felvonó segítségével, amelynek felső állomásától egy könnyű sétával érhető el.

Gibraltar Skywalk látnivalók

A Skywalk a híres Gibraltári szikla egyik legmagasabb pontján – 340 m-rel a tengerszint felett található. A stratégiai fekvésből adódóan Gibraltáron számos egykori katonai létesítmény látható meg napjainkban is, a szikla legmagasabb pontján található az O’Hara Battery, amely jelenleg nem látogatható. A Skywalk egykor második világháborús megfigyelőállásként működött – a Bofors légvédelmi fegyverek bázisaként szolgált –, hiszen ebből a magasságból és helyről kiválóan meg lehetett figyelni akár a szomszédos országokat, és a tengeren zajló eseményeket.

Gibraltar Skywalk

A Skywalk projekt

A Skywalk projekt az Arc Designs cég munkája a Gibraltári kormányzat megbízásából, a célja az volt, hogy egy olyan új nézőpontot alkossanak, amely új és minden irányba páratlan kilátást nyújtson – a három kontinensre, a tengerre, valamint az alatta lévő meredek sziklafalra. Az Upper Rock Természetvédelmi Területen építették fel az egykori katonai platform fölé a konzolos kilátót, és a korláttal rendelkező üvegpadlós sétányt. A kilátó peremén állva az üvegfal mellett a látogatóknak olyan érzése van, mintha a táj felett támasz nélkül lebegne. A gyalogútról a Skywalk egy panoráma lifttel is megközelíthető. Az eredeti katonai emelvény tetejére acéllépcsők vezetnek fel a járdáról – a régi lövegbázis ma is látható, egy pihenőpaddá alakították át.

Gibraltar Skywalk

Érdekességek Gibraltar Skywalkról

A Skywalk fő acélszerkezete 18 különálló darabból áll, össztömege kb. 30 tonna. Az üvegezési moduljai kb. négy teniszpálya területének felelnek meg. 4,2 cm vastagságú laminál üveglapokból áll, és az összterületük pedig 750 m2. Az attrakció tervezése (és kivitelezése) során olyan kihívásoknak kellett megfelelni, mint a gyorsan és folyamatosan változó időjárási viszonyok, valamint a meredeken zuhanó sziklafal nyújtotta adottságok. A szerkezetet sziklahorgonyok rögzítik a sziklához, amelynek nem csak a felette állók által kifejtett terheléssel szemben kell ellenállónak lenni, hanem a sziklagerinc felett keletkező, szélsőségesen magas szélsebességnek is. Mivel a területre csak igen keskeny és kanyargós utakon lehetett közlekedni, ezért a teljes sétányszerkezetet kisebb szakaszokban szállították a helyszínre és szerelték össze. Egyszerre 340 ember súlyát képes elbírni, azonban a látogatók számát 50 főre korlátozzák egy adott időben.

A Skywalk hivatalos átadására 2018. 03.21-én került sor, az esemény illusztris vendége nem más, mint a Star Wars filmek egyik főszereplője Mark Hamill volt, aki a két rohamosztagosa kíséretében -„ Az erő legyen a Skywalkkal”mondattal – majd egy fénykarddal átvágta az üvegplatform szalagját.

Gibraltar Skywalk

A Skywalk megközelítése

A Skywalk kilátó közvetlenül az V. Károly fal mellett található, a legfelső állomástól egy rövid lejtős sétára. Több módon is megközelíthető:

Felvonóval a Top Station állomástól gyalogosan.

Taxitúra, buszos túra keretében: A Szent Mihály-barlang után általában ez a következő megálló.

Illetve sétaútvonalakon keresztül gyalogosan.

Gibraltar Skywalk

Nyitvatartás

Minden nap 09:00-18:15, az utolsó belépés 17:45-kor.

Jegyár

A Skywalk látogatását a Natur Reserve jegy tartalmazza, és 5 év alatti gyerekek számára ingyenes.

A Natur Reserve belépőjegy a látogatás napján vásárolható meg vagy a Mór kastély bejáratánál, vagy a Zsidókapunál.

A felnőtt belépőjegy ára: 16 GBP

Gyermek (5-11 éves) belépőjegy ára: 10 GBP

A felvonóra kombinált jegyek vásárolhatók, amellyel a Natur Reserve területen lévő látnivalók is megtekinthetők.

Felvonó (oda-vissza)+ Natur Reserve 13-64 éves kor között: 34 GBP

Felvonó (oda-vissza)+ Natur Reserve 5-12 éves kor között: 22 GBP

Felvonó (oda-vissza)+ Natur Reserve diákoknak, és 65 év felett: 32,50 GBP

Jegyvásárlás online a https://www.buytickets.gi/attractions/cable-car-gibraltar-6 oldalon, illetve további információk a https://www.visitgibraltar.gi/ oldalon találhatók.

Tipp:

Előre megvásárolt online jegy esetén, illetve a spanyolországi határ felöl érkezve a Gibraltarinfo Kioszknál vásárolt felvonójegyek esetén a jegy tulajdonosa jogosult az ingyenes felvonó transzferbusz használatára. Azonban felhívják a figyelmet, hogy forgalmi problémák, és a kifutópálya lezárása (repülőgép érkezése/felszállása) miatt késésekre is lehet számítani.

Fotók: Deezen

 

Ez is érdekelhet