Ronda látnivalók

Ronda látnivalók

Ronda Andalúzia leggyönyörűbb fekvésű városa, építészetével, egyedi hangulatával lenyűgözi az idelátogatókat. Ronda jó választás azoknak, akik többre vágynak, mint egy tengerparti nyaralás, hiszen az andalúziai mór-keresztény műemlékek, és a különböző civilizációk-kultúrák találkozása semmilyen máshoz nem hasonlítható élményt jelent.

Ronda legizgalmasabb látnivalói

A mór elnevezésű muszlimok közel nyolc évszázadon keresztül uralták Andalúziát, azonban fejlett kultúrájukkal, tudományos műveltségükkel egész Európára jelentős hatást gyakoroltak. Ronda építészete a mór uralom idején hatalmasat fejlődött, a város első aranykora is erre az időre tehető. Az iszlám építészet és mérnöki csúcstechnikák láthatók még napjainkban is, például az erődök, a városfalak, amelyek biztonságot nyújtottak.

Ronda arab fürdője

A Baños Arabes néven ismert fürdő Ronda legfontosabb turisztikai attrakciója. A fürdők hasonlatosak a rómaiak által épített fürdőkhöz, azonban míg a rómaiak forró vízben áztatták magukat, addig az arabok a gőzt használták az izzasztásra, és a méregtelenítésre. A Rondában alkalmazott technológia egy iszlám mérnök találmánya volt. A fürdők nemcsak egészségügyi létesítményként szolgáltak, hanem a vallás gyakorlásának is helyet adtak, és ezért a fürdő mellé mecsetet is építettek. A fürdőket a helyiek mellett az átutazók is használták a test és lélek megtisztítására, mielőtt beléptek volna a mecsetbe. A mór időkben a rondai Medina főbejárata a Baños Arabes mellett volt, akkoriban a fürdők a város falain kívül voltak. Állt egykor itt egy magas kőfal is, amelynek az alapkövei a hídról is látszanak. A fürdőbe a városfalakba épített ajtón keresztül lehetett bejutni, amelyek közvetlenül kapcsolódtak a fürdőhöz vezető átjáróhoz. A fürdőket részben a föld alá építették, a tökéletes hőszabályozás céljából. A fürdőkben több órát töltöttek, és váltakozva használták a különböző hőmérsékletű – hideg, meleg és forró szobákat.

Középkori falak

A várost körülölelő arab falak számos kapuval, iszlám boltívekkel, magas védelmi tornyokkal, és hosszú bevehetetlen kőfalakkal rendelkeztek. A szurdok, a Guadalevin folyó és a városfalak együttesen biztosították a város bevehetetlenségét egészen az ágyúk koráig. A város falai eredetileg különálló részekből állt, amely a város terjeszkedésével is összefüggött, nagyjából egy óra alatt járható be. A legizgalmasabb részei a Tajo-szurdok romos malmai közelében és Almocabar-nál tekinthető meg, amely a legvédettebb részként szolgált: egy nyolcszögletű erődöt építettek, amely 360 fokos rálátást biztosított a fal mindkét oldalára. Nem véletlenül, hiszen az utazók a part felöl- Gibraltár és Algericas irányából Almocabar kapuján érkeztek a városba.

Ronda vízbányája a Casa del Rey Moro alatt

Az El Tajo-szurdok szikláiba faragott bánya és erőd a mór uralom idejére tehető, amikor az Al-Andalusban a folytonos háborúk megkövetelték az emberek védelmét és vízellátását. A 14. század elején épült bányán belül a sziklába 231 lépcsőt faragtak, amely a folyóhoz vezet, de egy bevehetetlen erődöt is tartalmaz, amely a lakosság vízkészletét biztosította. Az erőd a középkori iszlám technika csodája, amely egész Spanyolországban egyedülálló. A rabszolgákat a lépcsőkhöz láncolták, akik bőrzsákokban juttatták el a vizet felfelé a város fölé. Közvetlenül az erőd felett a folyó felett 25 méterrel található a Honfoglalás Terasza, amelyről a keresztény, és mór hódítók figyelhették az esetleges betolakodók közeledését.

 
Ronda szervezett programok


 

 

Ez is érdekelhet