Metropol Parasol

Metropol Parasol

A Metropol Parasol nemcsak egy különleges látványosság Sevillában, hanem egy mérnöki bravúr is egyben, hiszen a világ legnagyobb valaha épített faszerkezete. A megvalósítása 7 évig tartott, és az egykor elszigetelt piacteret Sevilla új negyedévé varázsolta. A tér fölé emelkedő gomba esernyőkről az egyik legjobb kilátás nyílik a városra, különösen naplementekor gyönyörű.

Érdekességek a Metropol Parasolról

Az ikonikus Metropol Parasolra a legek a jellemzőek: egyrészt a legnagyobb faszerkezet a világon, másrészt Sevilla legdrágább, legambiciózusabb, és legvitatottabb projektje az 1992-es Expo óta. A bámulatos faépítmény a város központjában a Plaza de la Encarnación-on található, a Santa Justa pályaudvartól egy húsz perces sétával érhető el. Északról a Calle Feria, keletről a Plaza Ponce de Leon, nyugatról a Plaza del Duque, délről pedig a fő bevásárlónegyed határolja. Igen népszerű mind a helyiek, mind a turisták körében, akik az új köztér hangulatát élvezik, miközben a friss levegőn az árnyékban pihennek.

A Metropol Parasol  építése

A Metropol Parasol  megvalósítása 7 évig tartott, 2011-ben nyílt meg, a tervezője Jurgen Mayer H német építész. A többcélú projekt célkitűzése az volt, hogy a Frank Gehry kanadai-amerikai építész által tervezett Bilbaói Guggenheim Múzeum épületének stílusához hasonlót alkossanak, amely a legcsodálatosabb példája 20. századi kortárs építészetének.

A helyi nevén Las Setas-nak, gombáknak nevezett építmény hat egymáshoz kapcsolódó nagy gomba napernyőkből áll. A farácsba épített ernyők keretezik a szerkezetet, és folyamatosan mozgó árnyékot hoznak létre. Egyrészt árnyékot biztosítanak a térre, és az Antiquarium régészeti lelőhelyre is. Az összesen 150 x 70 méteres napernyők építése hat évig tartott, és az ára 123 millió euró volt. A faszerkezet speciális mikrolaminált fából készült, a teljes hosszúsága 150 m, és a magassága 28 m.

Metropol Parasol

 A Metropol Parasol látnivalói

Maga a szerkezet négy egymásba fonódó átjárható szinttel rendelkezik. Az alagsorban a régészeti lelőhely megtekintésére szolgáló platform található. A földszinten több mint kétezer m2-es piactér, és éttermek találhatók. Az emeleti szinten árnyékolt szabadtéri koncerttér található, ahol előadásokat és különböző bemutatókat tartanak. A második és harmadik emeleten további éttermek és sétány található. A létesítmény tetején lévő nyilvános kilátóból Sevilla óvárosára nyílik panorámás kilátás.

Nyitvatartás

A Setas nyitvatartása naponta áprilistól októberig 09:30- 00:00, november március között 09:30-24:00.

Belépőjegy

A Mirador belépőjegy ára 5 €, a naplementés jegy ára 8 €. A részletes jegyárak a Setas oldalán a https://setasdesevilla.com/tarifas-y-horarios alatt található meg.

Las Setas

Antiquarium régészeti lelőhely – Museo Arqueologico Antiquarium

A régészeti lelőhelyet 2003-ban fedezték fel, amikor a parkoló építése miatt a terület feltárták, és úgy döntöttek, hogy beépítik az új Metropol Parasol fejlesztésébe. A feltárt római és az Almohad-korszak maradványok i.e. első századtól egészen a 12. századból származnak. A múzeum a Plaza lépcsőin keresztül érhető el, amely összesen 11 maradványterületet foglal magába. Különböző utcák, hét mozaikpadlós ház oszlopokkal és kúttal, valamint egy márványtalapzattal és oszlopokkal rendelkező nagy ház látható. Az Antiquarium szimbóluma a csókolózó madarak a múzeum falán rekonstruált mozaik közepén látható. Ezenkívül láthatunk első századi halsózó kádakat is.

A múzeum kedd-szombat 10:00-20:00, vasárnap 10:00-14:00 óra között tart nyitva. A belépőjegy ára 2 €, diákok, nyugdíjasok, fogyatékkal élők és a sevillai lakosok számára ingyenes.

Metropol Parasol megközelítése

Plaza de la Encarnación s/n

41003 Sevilla

Ez is érdekelhet