Hogyan Lehetsz Sikeres Menedzser?

Ahhoz, hogy jó menedzser legyél számtalan szempontnak kell megfelelned. Ne feledd, hogy a vezetői kinevezés nem csak előnyökkel, hanem kötelezettségekkel is jár! Ha nem fektetsz ezekre elegendő figyelmet, akkor nem sokáig maradsz majd menedzser. Az https://icecasino.hu.net/ oldalnál mi pontosan tudjuk, hogy milyen nehéz lehet hatékonyan irányítani egy csapatot, ezért most összeírtuk neked a 8 legfontosabb szempontot, amelyet követned kell, ha sikeres vezetővé akarsz válni. Olvass tovább és tudd meg, hogy mi kell ahhoz, hogy egyre feljebb juthass a ranglétrán a cégen belül.

Ne főnök legyél, hanem vezető

A főnök és a vezető közötti legfontosabb különbség, hogy a főnök utasításait sokszor csak azért hajtják végre, mert muszáj, míg a vezetőt a csapata szívesen követi, mivel hisznek abban, hogy az utasításait követve sikert fognak elérni. Fontos, hogy mindig megértesd a csapatoddal, hogy mit miért csinálnak és ne ossz rájuk értelmetlen feladatokat. Ne felejtsd el továbbá, hogy a jó vezető egyben jó mentor is. Ennek megfelelően a beosztottjaira nem csupán feladatelvégző biorobotokként , hanem hús vér emberekként tekint, akik maguk is szeretnének fejlődni és építgetni a saját karrierjüket.

Mindig hallgasd meg a beosztottjaidat

Hallgasd meg a beosztottjaidat, akkor is, ha tudod, hogy nagy valószínűséggel el kell utasítanod a kérésüket. Fontos, hogy a döntéseidet egyértelmen megindokold, valamint a beosztottjaid kérdéseire is válaszokat adjál. Ha a beosztottjaid úgy érzik, hogy nem fordulhatnak hozzád a problémáikkal, észrevételeikkel, vagy kérdéseikkel, az nagyon hamar toxikus légkört teremt. Ez pedig az egész csapat teljesítményét negatívan befolyásolja. Tekints úgy a csapatodra, mint egy forma 1-es autóra, azzal is van, aki 4 perces és van, aki 2 perces köridőt tud menni.

Hozz határozott döntéseket

Mindig gondoskodj róla, hogy a fontos döntések meghozatalára elegendő idő jusson. Amikor azonban időszűkében vagy, vagy valami más miatt nagyon nehezen tudsz dönteni, akkor mindig emlékezz rá, hogy sok esetben még egy rossz döntés is jobb annál, mintha nem lenne semmilyen döntés. Vezetőként az egyik legfontosabb jogosultságod a döntési jogosultság. Ha a csapatod tagjai azt látják, hogy nem tudsz ezzel jól élni, vagy kerülöd az egyértelmű döntéshozatalt, az alapjaiban kérdőjelezi meg azt, hogy miért is te vagy a vezető.

Bízz a csapatodban

Nem végezhetsz el minden munkát te és nem is ellenőrízheted folyamatosan mindenkinek a munkáját. Egy ponton túl feltételzened kell, hogy a csapatod tagjai bizonyos részfeladatokat helyesen végeztek el és erre alapozva kell dolgoznod. A vékony határvonal megtalálása a bizalom és az ellenőrzés hiánya között az egyik legnehezebb és egyben az egyik legfontosabb vezetői feladat. Ehhez persze az is kell, hogy olyanok legyenek a csapatodban akik érdemesek a bizalomra, így a nemtörődöm és a folyamatosan hibát hibára halmozó munkatársaktól előbb utóbb meg kell majd válnod.

Mindig mutass példát

Az nem fog menni, hogy megkéred a csapatodat, hogy egy fontos projekt miatt túlórázzanak, te pedig közben hazamész. Legyen szó akármiről, neked vezetőként mindig példát kell mutatnod. A csapatod lehetetlennek vél egy feladatot? Mutasd meg nekik te, hogy igenis meg lehet oldani! Egy rossz fizetésemelés vagy más negatív hír után gyenge a munkamorál? Mutass te példát munkamorálból úgy, hogy a munkát ezután is ugyanolyan jól fogod elvégezni. A csapatod tagjai közül többen lebetegedtek és a többiek alig győzik a munkát? Segítsd te is pótolni a hiányzó csapattagokat, mutasd meg mindenkinek, hogy nem csupán felettük állsz, hanem ha a helyzet úgy kívánja, akkor te is a csapat tagja tudsz lenni.

Védd meg a csapatodat

Vezetőként kötelességed megvédeni a csapatod érdekeit, még akkor is, ha ezzel a saját érdekeidet kockáztatod. Soha ne hagyd, hogy valaki a csapatodat hibáztassa olyan dolgokért, amelyekről nem tehetnek, főleg nem a csapatod füle hallatára. Ezt akkor is meg kell akadályoznod, ha emiatt konfliktusba keveredhetsz más vezetőkkel. Ha a beosztottjaid azt látják, hogy hiába dolgoznak keményen, te simán hagyod, hogy jogtalanul rájuk kenje valaki a problémákat, azért, hogy ne kelljen konfliktusba kerülnöd, vagy a saját megítélésed próbáld menteni, akkor azonnal meg fog szűnni a csapatmorál és szétesik a csapatod.

Alakíts ki prioritásokat

Nagyon fontos, hogy megfelelően kezeld a különböző prioritással rendelkező feladatokat. Vannak fontosabb és kevésbé fontos határidők. Amíg a fontos határidők mindig tartva vannak, addig nem érdemes túlságosan szigorúnak lenned, ha a csapat néha megcsúszik egy-két alacsony prioritással rendelkező feladattal. Emlékezz rá, hogy ők is csak emberek, nekik is lehet rossz napjuk, és lehetnek olyan problémáik, amelyekről fogalmad sincsen. Ha feleslegesen szigorú vagy, az mindig kontraproduktív, ez nem az elvekről, hanem a realitásokról szól. Soha nem lesz senki tökéletes.

Ne felejtsd el, hogy te vagy a főnök

Fontos, hogy partnernek mutasd magad és a beosztottjaid bizalommal fordulhassanak hozzád, de ne felejtsd el, hogy a nap végén te vagy a főnök. A végső döntéseket neked kell meghoznod és neked is kell utána ezekért a felelősséget viselned. Ha valaki ezt nem akarná elfogadni, akkor nyugodtan emlékeztesd rá, hogy te vagy a főnök, téged bíztak meg az irányítással, te fogsz felelni azért, ami történik, és minden jogod megvan rá, hogy végső soron te add ki az utasításokat.

Ez is érdekelhet