Jó hely-e Magyarország a digitális pénztárcák használatára?

Az elmúlt 5-10 éves időszakban a szélessávú internet elterjedése számos változást hozott, amelyek fokozatosan a mindennapjainkba is megjelentek. Ezek között mindenképp dobogós helyen érdemes említeni a pénzügyeket, a fizetési módok fejlődését. Számos új fizetési mód jelent meg, amelyek forradalmasították a pénzügyeket, ezek közül is érdemes külön megemlíteni a digitális pénztárcákat.

A stabil és gyors internet megjelenését az okostelefonok fejlődése is kísérte, így egyre többen választják a korábban szinte egyeduralkodónak számító asztali számítógépek helyett a telefonjukat, ha szórakozásról, ügyintézésről, pénzügyekről van szó. Ez érthető is, hiszen ilyen módon lehetőségünk van rá, hogy akár mozgás közben is, néhány gombnyomással befizessünk egy számlát, vagy éppen mi magunk fogadjunk egy átutalást.

A digitális pénztárcákat számos üzlet, vállalkozás oldalán tudjuk használni, ezek közé tartoznak a különböző szerencsejáték platformok is, amelyek többsége követi ezt a trendet, tehát telefonon keresztül is elérhetők. Az egyik ilyen Magyarországon is használható szerencsejáték platform az Unibet mobile, amely szintén számos digitális pénztárca használatát teszi lehetővé számunkra.

Mi is az a digitális pénztárca?

Még ha első olvasásra valamilyen elvont dolognak is tűnik, a digitális pénztárca korántsem jelent ilyen megfoghatatlanságot. Ez nem más, mint egy mobiltelefonos alkalmazás, amelybe a meglévő bankkártyáinkat tudjuk integrálni és ezáltal egyszerűbbé válik a fizetési is.

Miután a kártyát ehhez az alkalmazáshoz társítottuk, már nincs más dolgunk, mint fizetéskor az alkalmazást megnyitni és ott végrehajtani a tranzakciót. Mivel általában a telefonunkat is egy PIN kóddal, esetleg ujjlenyomattal védelmezzük és ezek az appok is rendelkeznek belépési védelemmel, ezért egy gyors és biztonságos fizetési módról beszélhetünk.

Az egyik első digitális pénztárca, amelyet nagyon sokan használnak, az a PayPal, de ma már korántsem nevezhető egyeduralkodónak. Az évek során a mobilpiac két vezető cége, az Apple és a Google is piacra dobta saját digitális fizetési megoldását.

Magyarországon van egy saját digitális pénztárca is, ez pedig a Simple Pay, amit szintén nagyon sok helyen tudunk fizetésre használni és több bankkártyát is be tudunk integrálni. Ami az itthoni helyzetképet illeti, a 2020-as adatok alapján 800.000 bankkártya volt, amelyet valamely digitális pénztárcába integráltak, illetve a fizetések 14%-át bonyolították ilyen módon. Tehát elmondható, hogy egy felívelő trendről van szó és várhatóan az előttünk álló években folyamatosan növekedni fog azoknak a magyaroknak a száma, akik ezt a fizetési módot részesítik előnyben.

Miért érdemes digitális pénztárcát használni?

A digitális pénztárcák előretörése számos tényezőnek köszönhető. Elmondható, hogy elsősorban a fiatalabbak körében élvez elsőbbséget a használatuk, akik sokkal nyitottabbak és nagyobb bizalommal vannak a korszerű, digitális megoldások felé.

Az elsőszámú előny, amit érdemes megemlíteni az a biztonság és a gyorsaság, amiről már szó volt a cikkünk elején. A digitális pénztárca szolgáltatók a legújabb titkosítási technológiákat használják a tranzakciók lebonyolítása során. Emellett, azonnal észlelik, ha nem a megszokott földrajzi területről, vagy eszközről jelentkezik be valaki és ilyenkor korlátozzák is a hozzáférést, amíg a tulajdonos nem igazolja magát.

A mai globalizált világban a gyorsaság is egy olyan tényező, amit figyelembe kell venni. A banki átutalásoktól eltérően, amelyek egyes esetekben néhány napot is igénybe vehetnek, a digitális átutalás szinte azonnali, a legtöbb esetben a küldött pénz perceken belül ott lesz a fogadónál. Ráadásul ez a szolgáltatás nemzetközi pénzforgalom esetén is igénybe vehető, űrlapok kitöltése, bankban történő sorbanállás és egyebek mellőzésével.

Ki kell emelni a kényelmi faktort is, ha a digitális pénztárcák használatáról van szó. Ilyen módon ugyanis ahhoz, hogy befizessünk egy közüzemi számlát, vagy éppen megvásároljunk egy koncertjegyet, nem kell buszra szállni, elutazni a postára, vagy a jegyirodába, ott sorban állni és fizetni. Annyit kell tennünk, hogy megnyitjuk az adott számlát, vagy szolgáltatói oldalt, a fizetésnél kiválasztjuk az általunk használt digitális pénztárcát és néhány kattintással akár az ágyon fekve, tévézés közben is elvégezhetjük a tranzakciót.

Ejtsünk még szót a különböző jutalmakról is. A digitális pénztárca szolgáltatóknak érdeke, hogy folyamatosan növeljék ügyfeleik számát. Ennek érdekében időnként különböző jutalmakat kínálnak a meglévő klienseknek, ha azok ismerőseiket is meghívják az adott szolgáltatás használatára. Röviden tehát: a digitális pénztárca a jövő fizetési módja, érdemes vele mielőtt megismerkedni.
Fotók: Pixabay

 

Ez is érdekelhet