Flamenco

flamenco

Andalúziában járva egy flamenco show a kihagyhatatlan tevékenységek közé tartozik. A flamenco az évszázadok alatt a különböző civilizációkból különböző elemeket vett át, az andalúz folklór eredete, ugyanakkor számos fajtája van, területenként különböző, így például Málagában és a Costa del Solon a Verdiales. Sevillában történelmileg a Triana negyed a flamenco egyik központja.

Mi a flamenco?

A flamenco Andalúzia egyik legismertebb hagyománya, az emberiség szellemi kulturális öröksége, egy művészi kifejezési módja az érzelmek kifejezésének, amely a táncon, a zenén és az éneken keresztül valósul meg. Egyes felfogások szerint a flamenco egy olyan gyakorlat, amely szellemi és fizikai fejlődést indít be, és egy olyan tánc, amely az érzelmeket és a különböző érzéseket fejezi ki. Különböző formái vannak, amelyek hatással vannak az énekre és táncra, egyedivé téve a különböző formációkat.

Milyen fajta flamenco létezik?

A flamencóra a származási földrajzi területtől, és egyéb tényezőktől függően különböző néven hivatkoznak – például andalúz copla, fandango, malagueña, verdiales, sevillana, tango és mindegyikre egyéni sajátosságok jellemzők. A legnépszerűbbek közé tartozik az andalúz copla, vagy a verdiales. Ezenkívül mindegyikben fajtán belül egyéb stílusok is előfordulhatnak, így látható, hogy a flamenco milyen sokszínű műfaj és a fejlődése a mai napig tart.

flamenco

A flamenco és az andalúz folklór eredete

Egyesek a flamencót (is) az Andalúziában élt móroknak tulajdonítják, de a gyökerei ennél régebbiek: valószínűleg az indiai szubkontinensről – a cigányság eredeti élőhelyéről származik, és különböző évszázadokon átívelő kultúrák fúziójaként kell értelmezni. A flamencót a cigány etnikum őrizte meg, így nem a saját alkotásuk, hanem az andalúz folklórt alakították át. Egykor Sevilla (Triana negyede) testesítette meg a flamencót, bár a hagyományos flamenco életmód jelentős része mára eltűnt , csak az átlagos turistaútvonalaktól távol eső települések – pl. Utrera, Lebrija városok azok ahol még ma is virágzik a hagyományos cigány flamenco folklór, és nagy szerepük volt a flamenco evolúciójában.

Mi a Verdiales?

Malagában, vagy Torremolinoson hagyománya van a Verdiales-napoknak, amely igen népszerű rendezvény mind a helyiek, mind a turisták körében. Maga a Verdiales egy tipikus malagai tánc, amelynek gyökerei Kréta minószi civilizációjáig, valamint a görög, római civilizációig nyúlik vissza. A termékenység tisztelete, a virágkalapos táncok, a jellegzetes hangszerek (pl. tambura) a mai napig élnek a malagai folklórban. Ebből szökkent szárba évszázadok múlva az andalúz folklór gyümölcse a Verdiales.

Folklór előadások és rendezvények Malagában és a környékén

A Verdiales fő fesztivált december 28-án Santos Inocentes előestéjén rendezik Puerto de La Torréban.

flamenco

Fotó: Wikimedia

Ez is érdekelhet