A digitális valuták használatának elterjedtsége Spanyolországban

A pénzügyek folyamatosan fejlődő világában a digitális valuták megjelenése volt az egyik legnagyobb esemény, amely teljesen átalakította az emberek pénzről alkotott szemléletét. Ezek az elektronikus valuták a hagyományos fiat pénzekkel ellentétben ugyanis kizárólag elektronikus formában léteznek és kerülnek felhasználásra. Persze a digitális valutáknak több típusai is létezik, amelyek közül a kriptovaluták alkalmazása terjedt el a leginkább világszerte. De elvétve azért néhány országban még digitális jegybankpénzzel, azaz e-pénzzel is találkozhatunk.

Spanyolországban ugyan még nincs digitális euró, de több helyen lehet már kriptovalutákkal is fizetni. Az alábbiakban áttekintjük, hogy hogyan fogadták a spanyolok a digitális valuták megjelenését, valamint az is kiderül mennyire elterjedt az országban a használatuk.

A digitális valuták megjelenése és fejlődése Spanyolországban

Spanyolországban a digitális valuták megjelenése a globális fejlődési pályát tükrözi. Elsőként a decentralizált digitális fizetőeszközök közül a nyílt forráskódú Bitcoin jelent meg a piacon 2009-ben, amely lehetővé tette az azonnali fizetések végrehajtását bárki számára, méghozzá bárhonnan. Majd ezt követően sorra jöttek létre az újabbnál újabb digitális térben működő valuták. Mára már több ezer van belőlük!

A spanyolok alapvetően pozitívan fogadták ezen pénzeszközök megjelenését, mivel decentralizált jellegüknek köszönhetően a felhasználók számára nagyobb pénzügyi függetlenséget és anonimitást biztosítottak, mint hagyományos társaik. Az évek során a digitális valuták nem csak nagyban megkönnyítették a pénzügyi tranzakciók lebonyolítását az állampolgárok számára, de arra ösztönözték a különböző iparágakat is, hogy átvegyék a blokklánc technológia alkalmazását.

Ennek a mozgalomnak az egyik zászlóshajója kétségkívül az online szerencsejáték-ipar. Napjainkban már számos online kaszinó, köztük valódi pénzes kaszinók is támogatják a kriptovaluták használatát. Így ezeken a platformokon minden további nélkül lehet kriptóval fizetni. De a szerencsejáték-ipar mellett az ingatlanpiacon és a luxusiparban is előszeretettel alkalmazzák a blokklánc technológiát.

A kriptovaluták állampolgárok általi használata

Spanyolországban becslések szerint 2028-ra el fogja érni a kriptovalutát használók száma a 11.48 milliót. Ez azt jelenti, hogy az emberek több, mint 24%-a fog kriptóval fizetni vásárlásai során. Ha azt nézzük, hogy a globális átlag épp csak a 12%-t fogja elérni akkorra, ez nem is rossz teljesítmény a spanyoloktól.

A demográfiai megoszlás tekintetében azt láthatjuk, hogy főként a fiatalabb generációk használnak kriptovalutákat. A Z generáció és a millenáris generáció tagjai ugyanis jóval befogadóbbnak mutatkoznak az új technológiák tekintetében, mint az idősebb generációk. A fiatalok az ezen pénzeszközök használatával járó kényelmet, továbbá az általuk nyújtott további technológiai előnyöket tartják vonzónak.

A digitális valutákkal történő fizetések vállalatok általi támogatottsága

A digitális valuták használatának átlagon felüli arányához az is hozzátartozik, hogy a kriptovalutás fizetések elfogadása terén az országban már évek óta növekvő tendencia figyelhető meg. Mindez azért van, mert több vállalat is – különösen azok, amelyek a technológiai és turisztikai szektorban tevékenykednek – felismerte a digitális pénzeszközök használatának előnyeit. Így egyre több startup és cég döntött úgy az elmúlt években, hogy lehetővé teszi vásárlóik számára, hogy kriptovalutákkal pl. Bitcoinnal, Ethereummal, Dogecoinnal vagy Tetherrel is fizethessenek.

Szerencsére a kriptovalutás fizetést elfogadni kívánó cégeknek nem kell egy speciális engedélyezési folyamaton átesniük Spanyolországban. Mindössze működésük során az EU-ban jól ismert pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemre vonatkozó szabályoknak kell megfelelniük. Például be kell tartaniuk az ügyfelek átvilágítására vonatkozó előírásokat.

Kizárólag a kriptotőzsdéknek és azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatóknak kell regisztrációt végrehajtaniuk a Spanyol Királyság központi bankjánál, a Banco de España-nál, a Nemzeti Értékpapír-piaci Hatóságnál (CNMV) vagy egy országos számviteli intézetnél. Ezenkívül a kriptovalutákra vonatkozó jogszabályi környezet hiányosságai miatt más teendőjük a vállalatoknak nincsen.

A digitális valutákkal történő fizetések elfogadásához a spanyol cégek többféle fizetési szolgáltatás (fizetési átjáró) közül is választhatnak, amelyek lehetővé teszik a tranzakció gyors és hatékony lebonyolítását a vásárló és az üzlet között. Ilyen fizetési átjáró például a Switchere és a Paylands is.

Mit lehet digitális valutával vásárolni Spanyolországban?

(Fotó forrása)

Spanyolországban egyre több helyen fizethetünk már digitális valutával. Azonban attól még elég messze vagyunk, hogy a nyaralás alatt Bitcoinnal vagy más kriptovalutával fizessünk mindenért. Íme néhány példa arra, hogy mit vásárolhatsz kriptovalutával:

  • Ha esetleg ingatlanvásárlásra adnánk a fejünket Spanyolországban, gyönyörű házakat és villákat vehetünk Bitcoin vagy más kriptovaluta használatával a Spain Homes-nál.
  • Repülőjegy, szállás. Ha Spanyolországba tartunk, a travala.com-on ma már kriptóval is fizethetünk a repülőjegyekért és a szállásért.
  • Ételek-italok. Sajnos még nem sok helyen fogadnak el az éttermekben digitális valutát. Azonban szerte az országban, így például Madridban is rengeteg Bitcoin ATM-et találunk. Ezáltal, még ha közvetve is, de az étkezésért is fizethetünk kriptóval.
  • Kaszinójátékok. A legjobb online Bitcoin kaszinóknak köszönhetően a nyaralás alatt kedvenc kaszinójátékainkról sem kell lemondanunk. Ezek a kaszinóoldalak támogatják a kriptovalutás fizetéseket is.

A fentieken túl, a spanyolok leleményességének köszönhetően még sok más dolgot is vehetünk digitális fizetőeszköz használatával. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy kriptóval ajándékutalványt veszünk az adott üzlethez, ahol vásárolni szeretnénk. A Cryptorefills oldalán például Bitcoinnal ajándékutalványt vehetünk a Primarkhoz, Media Markthoz és sok más üzlethez is. Ezt követően az utalvány felhasználásával könnyedén leadhatjuk rendelésünket az adott cég webáruházában, vagy vásárolhatunk annak Spanyolországban található üzletében.

A digitális euró fogadtatása az országban

A digitális euró bevezetésével kapcsolatban a spanyol központi bank nagyon pozitívan vélekedik. A bank által 2023 októberében kiadott közlemény szerint ugyanis a digitális jegybankpénz bevezetése számos előnnyel járna az országban. Ez legfőképp azért van, mert a fizikai készpénzformátum önmagában a központi bank szakértői szerint nem teszi lehetővé a digitalizáció által nyújtott összes előny kihasználását.

Ezzel szemben azonban úgy tűnik, hogy a spanyolok már kevésbé örülnének a digitális euró bevezetésének. A bank felmérése alapján a megkérdezettek 65%-a elégedett a jelenlegi hagyományos fizetőeszközökkel, ezért nem használnák az új valutát. A fiatalok közül a 18-24 év közötti korosztály nyitott leginkább az új technológiára. Az ebbe a korosztályba tartozó személyek 36%-a próbálná ki a digitális eurót.

Összegzés

Spanyolországban a digitális valuták használatának elterjedése alapvetően a globális helyzetet tükrözi. Évről évre egyre többen használják ezeket a fizetőeszközöket, valamint egyre több spanyol cég fogad el kriptovalutás fizetéseket. A digitális valuták használatában egyértelműen élen járnak a szerencsejáték-ipar szereplői, így a Bitcoin kaszinók is.

Ami viszont a digitális euró bevezetését illeti, a spanyolok többsége nem igazán rajong az ötletért.

 

Ez is érdekelhet