Sevilla: Az andalúziai szenvedély és kulturális gazdagság városa

sevilla

Ahogyan a nap sugarai újból és újból megvilágítják Sevilla-t, életre kel a város a szenvedély és a gazdag történelem köntösébe öltözve.

Sevilla dél-Spanyolországban, a Guadalquivir folyó partján fekszik és Európa egyik legrégebbi települése. Körülbelül 2200 éves múltra tekint vissza – a monda szerint Héraklésznek köszönheti alapítását. A történelem során uralkodtak itt föníciaiak, tartesszosziak, germán vandálok, szvébek, vizigótok, vikingek, rómaiak és arabok.

Ezen felhalmozódott történelmi rétegeinek köszönhetően, Sevilla látnivalókban Európa egyik leggazdagabb településének számít, temérdek gasztronómiai élménnyel, élénk éjszakai élettel, szenvedélyes sport kultúrával, kedves helyi lakosokkal és nagyon sok nevezetességgel.

Ebben a cikkben vendégszakertőnk, Kollár Aladár segítségével, felfedjük Sevilla titkait, bemutatjuk a legérdekesebb látnivalókat és további hasznos tippeket adunk ahhoz, hogy ha a sors a flamenco szülőhelyére vinne el minket, akkor a legtöbbet tudjuk ebből kihozni.

Alapadatok:

 • Lakosság száma: közigazgatási területen 684,234; agglomerációban 1,519,639
 • Éghajlat: mediterrán
 • Terület: 141 km2
 • Időzóna: közép-európai

Sevillai látnivalók – a legfontosabbak

Kezdjük néhány példával, a sevillai kulturális látnivalók közül. Igazából szinte minden sarkon lehet találni valami érdekeset és lenyűgözőt, de az alábbiakat semmiképp sem szabad kihagyni.

 • Sevillai katedrális: a világ legnagyobb gótikus katedrálisa, amely a város egyik legismertebb jelképe. Itt található Kolumbusz Kristóf sírja.
 • Alcázar palota: ez a lenyűgöző mór stílusú palota az UNESCO Világörökség része és számos gyönyörű belső udvarral és kerttel büszkélkedik.

sevilla alcazar palota

 • Flamenco Táncmúzeum: a flamenco szülőotthonában illik legalább egy előadásra elmenni. Ebben a múzeumban az interaktív kiállítások és fellépések mellett a flamenco eredetét és történetét is segítenek megismerni.
 • Plaza de España: ez a csodálatos tér neoreneszánsz stílusú épületeivel a városközpontban található és környéke ideális a sétára és pihenésre.
 • Barrio Santa Cruz: ez a festői negyed Sevilla óvárosában található – szűk utcácskái, kis terecskéi és történelmi épületei miatt tökéletes a hosszas barangoláshoz.
 • Archivo General de Indias: ez a világörökségi helyszín több millió történelmi dokumentumot őriz, amelyek a spanyol gyarmatosítás korából származnak.
 • Metropol Parasol: ismertebb nevén „Las Setas” avagy „Gombák”. Ez a modern építmény, amely a világ legnagyobb, fából készült struktúrája, egyben turisztikai látványosság, másrészt pedig egy különleges módja az alatta lévő tér árnyékolásának, ahol piac és múzeum is működik.

sevilla metropol parasol

Ramón Sánchez Pizjuán: a szenvedély temploma

Külön figyelmet érdemel a Sevilla FC otthona, a „Ramón Sánchez Pizjuán” stadion, amely 1958-ban nyitotta meg a kapuit és a klub legendás elnökének a nevét viseli. Az itteni meccsek hangulata páratlan és a helyi szurkolóknak köszönhetően egy külön élmény a stadion környékén tartózkodni ha éppen a hazaiak játszanak. Természetesen, ha szerencsénk van és sikerül még jegyet is szerezni és bejutunk a legendás arénába akkor lesz igazán kerek a történet.

Ha egy kis izgalmat is szeretnénk párosítani a szenvedélyhez azáltal, hogy fogadunk mérkőzésekre, ráadásul nem csak a Sevilla FC-re, akkor a MightyTips Magyar Szerzői-t érdemes figyelemmel kísérni.

A Mightytips csapata olyan sportfogadási szakértőkből áll, akik napi tippekkel, valós és őszinte bukméker véleményekkel, informatív hírekkel, előrejelzésekkel és fogadási bónuszok feltárásával látják el a látogatókat.

Rejtett sevillai látnivalók – pro tippek

Sevilla számos rejtett gyöngyszemet is bújtat, amelyek felfedezésre várnak azok számára, akik egy kicsit tovább merészkednek a turisták által látogatott tipikus helyszínektől:

 • Hospital de los Venerables: egy 17. századi barokk komplexum, békés időtöltést nyújt lenyűgöző építészetével és meghitt udvaraival.
 • Macarena bazilika: a Macarena negyedben található templom, amelyben a La Esperanza elnevezésű, a torreádorok védőszentjének számító, Szűz Mária síró szobra lelhető fel.
 • Mercado Lonja del Barranco: egy modern piac amely Sevilla kulináris élményei központjának számít. A hagyományos tapas és más regionális specialitások modernizált változatai mellett, több mint 20 standon mindenféle egyéb élelmiszert kínálnak, a legjobb andalúz sajtoktól és finom iberico-sonkáktól, a frissítő fagylaltig és a fantasztikus spanyol borokig.
 • El Rinconcillo: ez Sevilla legrégebbi bárja amely 1670 óta működik. Az italok mellé, spanyol mód szerint tapas-t is kínálnak a vendégeknek.
 • Casa de Pilatos: az egyik legszebb épület Sevillában. A palotát 1483 körül kezdték építeni reneszánsz és a spanyol mudejar stílus kombinációjában. Különleges mivoltának köszönhetően nagyon sok filmforgatásnak volt a helyszíne.
 • Mercado de Triana: ebben az autentikus vásárcsarnokban sok különböző stand található friss és ízletes ételekkel. A területén bárok és éttermek is vannak.

Záró gondolatok: ​​Sevillai utazás

Sevilla valóban különleges hely, ahol a szenvedély, a kultúra és a történelem összeolvadnak.

Viszont, mivel nincs tengerpartja, sokan kihagyják, ha Spanyolországban gondolkodnak, mint úticél, pedig nagy hiba, mert az egyik legérdekesebb és legtöbbet nyújtó város az Ibériai félszigeten.

A különleges atmoszféra részben annak is köszönhető, hogy a történelem nagyszabású mozzanatainak sokasága fűződik ehhez a településhez. Például, a nagy spanyol felfedezések többsége ebből a városból indult. Innen keltek útra a konkvisztádorok meghódítani az új világot és ide érkeztek vissza a kincsekkel. Az arab hódítás alatt is fontos helyszínnek számitott, mivel az andalúz régió volt a muzulmánok központja. A város jelképe, a Sevillai katedrális is nekik köszönhető, mivelhogy eredetileg egy mecset volt amit később a kasztíliai uralkodók keresztény templommá alakították át.

Ami még a kultúrát illeti, sokan nem tudják, de Sevilla az operákban leggyakrabban szereplő város, amely összesen 153-szor jelenik meg mint főszíntér és olyan zeneszerzők voltak rajongói mint Beethoven, Mozart, Rossini, Donizetti és Bizet. Ha őszinték vagyunk és mindent mérlegre rakunk, az Andalúzia gyöngyszemét jelentő város iránti effajta odaadás nem is csoda. Egy sevillai utazás élmények garmadával ajándékoz meg bennünket. Vágjunk bele bátran, nem fogunk csalódni!

Fotók: unsplash

Ez is érdekelhet