Két gyakori tévedés a teljesítmény alapú sportfogadásban

A sportfogadás a világ számos táján elterjedt az elmúlt évtizedekben, ez alól a magyar piac sem képez kivételt. Hazánkban is számos játékos használja az online bukmékerek szolgáltatásait. Minden sportfogadó számára, bármilyen típusú vagy stílusú fogadással játszik is, elsődleges célja egy erős, képességeken alapuló fogadási stratégia kifejlesztése. Minden fogadásnál ezt a célt tűzik maguk elé, annak a reményében, hogy minél hatékonyabban szerepeljenek a ház, azaz a fogadóiroda ellen.

A ház, vagyis a fogadóirodák számára az a fő cél, hogy minél több profitot generáljon, kihasználva a bevételi lehetőségeket, valamint kihasználva a fogadók gyengeségét, és azokat bevételi forrásokká alakítsa át. Minden platform, amely sportfogadási lehetőséget kínál – avagy tulajdonképpen az összes fogadóiroda a világon, beleértve a magyar online sportfogadási oldalakat is – egyre gazdagabbá válik két jelentős hibának köszönhetően, amelyeket a fogadók elkövetnek.

Szerencsére ezek a hibák nem elkerülhetetlenek, tudatossággal és gyakorlással a fogadók könnyen elhagyhatják ezeket a rossz szokásokat. Most két ilyen gyakori hibát – mondhatjuk: téves következtetést –  fogunk megvizsgálni, melyek felismerése és megértése segít a fogadóknak hatékonyabbá válni a fogadási folyamatban, és bebiztosítani a stratégiájukat a versenyben a ház ellen.

A szerencsejátékos tévedése

Lehet, hogy néhányan hallottak már arról a jelenségről, amelyet a szerencsejátékos tévedésének nevezhetünk. Ha nem is ismerős a fogalom, talán nem nehéz kitalálni mit takar a terminus. A szerencsejátékos tévedése egyfajta téves következtetés, amely szerint az emberek úgy hiszik, hogy bizonyos események be fognak következni, csupán azért, mert a múltbéli események sorából valamiféle visszatérő mintát vélnek felfedezni. Egyszerűen fogalmazva, az emberek a múltbeli minták alapján próbálnak megjósolni jövőbeli eseteket, és azt hiszik, hogy a múltbeli történések valamiféle előrejelző erővel rendelkeznek.

Ahelyett, hogy minden eseményt különálló esetként kezelnének, az emberek valamilyen mintát keresnek, amely, azt remélik, előrejelzi és sejteti, mi fog történni a jövőben.

A fent említettek tekintetében elmondhatjuk, hogy ez a gondolkodásmód rendkívül téves következtetésekhez vezethet. Ha a fogadók döntéseiket ilyen alapokra fektetik, nagy valószínűséggel veszteséggel fog zárulni a sportfogadási karrierjük és kevésbé szívesen fognak újra bukmékerekhez fordulni. Ha úgy döntenek a játékosok, hogy a múltbéli eseményekre támaszkodva fogadnak, akkor biztosan veszíteni fognak, mert az eddig történtek valójában nem jelentenek semmit arra vonatkozóan, hogy a következőkben milyen kimenetele lesz egy játéknak.

Ennek az egész jelenségnek a megértéséhez nézzünk meg egy példát, amely jól mutatja, hogy nem érdemes kizárólag a múltbéli eseményekre támaszkodva fogadni. Vegyük például egy futballrajongó esetét, aki úgy gondolja, hogy pusztán azért, mert egy focicsapat győzelmi sorozatban van, a következő alkalommal akkor biztosan veszíteni fog. Ez a téves feltételezés abból fakad, hogy az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy az esélyek egyensúlyba kerülnek a nagyobb összképben, mert ez a dolgok természete. Tehát ha valaki úgy véli, hogy a csapat már sok meccset nyert, akkor inkább az ellenfél mellett fog fogadni, mert azt hiszi, hogy nagy az esély az adott csapat vesztésére.

Azonban a múltbéli események nem határozzák meg azt, hogy mi fog a jövőben történni. Természetesen egy klub legutóbbi teljesítménye valamelyest jelzi, hogy valószínűleg hogyan fognak játszani a következő mérkőzésen, de az, hogy eddig nyertek, nem jelenti azt, hogy most veszíteni fognak csak azért, mert az univerzum egyensúlyra és harmóniára törekszik.

Nem nehéz átgondolni, hogy ez nem vezet semmilyen fogadót okos döntéshez. Amikor az ember ilyen elfogultsággal próbálja megjósolni az eseményeket, nagyobb az esélye annak, hogy rosszul dönt és az online fogadóirodák zsebében landol a pénzük. Ezért is fontos, hogy képesek legyünk felismerni és kiszűrni az elfogultságokból adódó téves következtetéseket. Ha sikerül elszigetelnünk ezeket az elfogultságokból eredő téves előfeltevéseket, akkor sokkal több lehetőségünk nyílik arra, hogy tájékozott és racionális döntéseket hozzunk.

Forró kéz tévedés

A szerencsejátékos tévedésével ellentétben a “hot hand” (forró kéz) tévedés az az előfeltevés, hogy amikor egy fogadó győzelmi sorozatban van, akkor valószínűleg ki kellene használnia ezt és előnyt kellene kovácsolnia ebből a diadal sorozatból a még nagyobb profit reményében.

A forró kéz tévedés tulajdonképpen a szöges ellentéte a szerencsejátékos tévedésének. Ahelyett, hogy azt hinnénk, hogy az eseményekben fordulat következik be (például a pénzfeldobásnál, a fogadói tévedés azt sugallja, hogy miután sokszor fej jött ki, akkor a következőkben biztosan írás fog jönni), a forró kéz tévedés azt jelenti, hogy az emberek éppen hogy abban hisznek, hogy bizonyos események változatlanul maradnak.

Itt a fogadók azt hiszik, hogy ha győzelmi sorozatban vannak, akkor az hosszú ideig folytatódni fog. Ez a gondolat pedig arra biztatja a játékosokat, hogy továbbra is látogassák a legjobb fogadóirodák platformjait és még több fogadást bonyolítsanak le, nehogy megtörjék ezt a sikersorozatot. Ez a gondolkodásmód az, amely könnyen szerencsejáték-függőséghez vezethet.

A hot hand tévedés rossz döntéseket eredményezhet a sportfogadásoknál, ami kockázatos lehet a fogadók számára. Ebben az esetben a fogadók már meglévő események alapján téves döntéseket hozhatnak, mert azt hiszik, hogy ezek a sikersorozatuk tovább fog majd folytatódni. Ha például egy sorozatban győznek az utolsó fogadásaikon, úgy vélik, hogy lendületben vannak, és ezt a lendületet ki kellene használniuk.

A forró kéz tévedés hibás előfeltevésekhez vezet, és ez torzítja a fogadók racionális döntéshozatalát. Talán egyáltalán nem fogadnának egy sorozatnyi győzelem után, ha nem lenne ez a befolyásoltság, de úgy érzik, „kénytelen” fogadni. Különösen azért, mert úgy hiszik, hogy ezt kell tenniük, hogy megtartsák a lendületet.

Mindkét tévedés, amelyek a leggyakoribb fogadói elfogultságok közé tartoznak, befolyásolják a fogadók döntéshozatalát, és kényszerítik a fogadókat arra, hogy téves előfeltevéseket és hibás lépéseket tegyenek. Nagyon fontos ezek felismerése, mert ez lehetőséget ad arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk azokat, és kikerüljük a veszteség kockázatát. Fogadási döntéseinknek adatokkal és elemzésekkel kell alátámasztottnak lenniük, és nem szabad, hogy az elfogultságok befolyásolják azokat.

Mindkét előbb tárgyalt tévedés a leggyakoribb fogadói elfogultságok közé tartoznak. Ezek a tévedések befolyásolják a fogadók döntéshozatalát, és arra késztetik őket, hogy téves előfeltevéseket hozzanak és hibás lépéseket tegyenek. Nagyon fontos ezen előfeltevések felismerése, mert ez lehetőséget ad arra, hogy tudatosítsuk magunkban azt, hogy ezek bizony hibás következtetések, és ezzel elkerüljük az ebből adódó veszteséget. Fogadási döntéseinknek adatokkal és elemzésekkel kell alátámasztottnak lenniük, és nem szabad, hogy az elfogultságaink befolyásolják azokat.

Ez is érdekelhet