Filmes remekművek: Az évtized legjobb filmjei

mozi

A filmművészet egy folyamatosan fejlődő táj, akárcsak a crazy time free play, amely minden egyes pörgetéssel meglep és lenyűgöz minket. Ha visszagondolunk az elmúlt évtizedre, bizonyos filmek nem csupán szórakoztatásként, hanem kulturális jelenségként, a filmkészítés művészetének bizonyítékaként és az emberi tapasztalat krónikájaként is megjelentek. A meghitt indie filmektől a grandiózus blockbusterekig íme néhány filmes remekmű, amely meghatározta az évtizedet.

Parazita (2019) – Rendező: Bong Joon-ho

Ez a dél-koreai film történelmet írt azzal, hogy az első nem angol nyelvű film volt, amely elnyerte a legjobb film Oscar díját. Bong Joon-ho maró társadalmi kommentárja a sötét komédia és a feszültség köntösébe burkolózva tanúskodik az osztályharcok és az emberi állapot egyetemességéről.

Holdfény (2016) – Rendező: Barry Jenkins

A Holdfény egy fiatal fekete férfi önfelfedező útjának intim ábrázolása, amely megkérdőjelezi a férfiassággal, szexualitással és identitással kapcsolatos hagyományos narratívákat. Ez egy költői, gyönyörűen fényképezett elbeszélés, amely mélyen rezonált a közönségre világszerte.

Mad Max: Fury Road (2015) – Rendező: George Miller

Az elejétől a végéig adrenalin pumpáló utazás, ez a poszt-apokaliptikus saga nem csak egy akció látványosság, hanem egy feminista himnusz is. George Miller főműve lenyűgöző gyakorlati effektjeivel és megrendítő témáival a tartalom és a stílus mámorító házassága.

Roma (2018) – Rendező: Alfonso Cuarón

Az 1970-es évek Mexikójának politikai zűrzavaros hátterében játszódó Roma egy szerelmes levél a Cuarónt felnevelő nőkhöz. A világító fekete-fehérben forgatott film mélyen személyes és felidéző ábrázolása a családnak és a társadalmi változásoknak.

La La Land (2016) – Rendező: Damien Chazelle

A klasszikus hollywoodi musicalek előtti vibráló tisztelgés, miközben dekonstruálja is őket, a „La La La Land” az álmok követésének örömét és szív fájdalmát ragadja meg. Emma Stone és Ryan Gosling magával ragadó alakításával a film egyszerre varázslatos és keserédes.

The Shape of Water (2017) – Rendező: Guillermo del Toro

Del Toro felnőtteknek szóló meséje egy néma nő és egy titokzatos vízi lény szerelmi története. Vizuális remekmű, amely mélyen belemerül a szerelem, a magány és a „másság” témáiba, és abba, hogy mit jelent a társadalomban „másnak” lenni.

Get Out (2017) – Rendező: Jordan Peele

Az úttörő horrorfilm, amely egyben éles kommentár is az amerikai faji helyzetről. Hátborzongató, szatirikus pillantást vet a rasszizmus finom és nyílt formáira, egy magával ragadó thriller narratívába csomagolva.

A visszatérő (2015) – Rendező: Alejandro González Iñárritu

A túlélésről és bosszúról szóló brutális történet, a „The Revenant” Oscar díjas Leonardo DiCaprio főszereplésével. Lélegzetelállító operatőri munkáival és megrázó alakításaival nyers, zsigeri élményt nyújt, amely a filmes történetmesélés határait feszegeti.

Lady Bird (2017) – Rendező: Greta Gerwig

A Lady Bird egy megható és átélhető felnőtté válásról szóló történet, egy gyönyörűen kidolgozott mese részeként, egy fiatal nőről és az édesanyja kapcsolatáról, valamint arról az útjáról, hogy megtalálja a helyét a világban. Saoirse Ronan és Laurie Metcalf kiemelkedő alakítást nyújt ebben a szívhez szóló filmben.

Inception (2010) – Rendező: Christopher Nolan

Nolan észbontó rablófilmje legalább annyira intellektuálisan stimuláló, mint amennyire vizuálisan látványos. Az álmok birodalmában játszódó Inception a tudatosság, a valóság és az emberi psziché komplex feltárása.

Az elmúlt évtized tehát a filmművészetben a történetmesélés aranykorszaka volt, hiszen a filmkészítők a médiumban lehetséges határokat feszegetik.

Ez is érdekelhet