Costa del Sol közlekedés

Costa del Sol közlekedés

A Costa del Sol egyik nagy előnye, hogy a környező üdülőtelepülések a malagai repülőtérről könnyedén megközelíthetők. Sok látogató dönt úgy, hogy a repülőtérről tömegközlekedéssel jut be Malaga belvárosába, ahonnan elővárosi vonattal megy a szálláshoz legközelebbi állomásra, illetve a tengerpart mentén közlekedő autóbuszt használja.

A Costa del Sol közlekedése kiváló, Malaga központja a repülőtérről gyorsan, olcsón közelíthető meg (C-1 vonattal, ”A” repülőtéri busszal). A repülőtéri transzfer árán – illetve a Costa del Solon való utazáson rengeteg pénz takarítható meg, amennyiben a család a busz, vagy a vasútvonalon lévő üdülőhelyek valamelyikén száll meg.

Costa del Sol közlekedés

Hasznos tippek a Costa del Sol felfedezéséhez

Malagához legközelebb Torremolinos fekszik, öt vasútállomással rendelkezik, ahová a C-1 vonattal lehet a repülőtérről és a malagai María Zambrano pályaudvarról könnyen el lehet jutni az elővárosi vonatokkal, és a buszokkal. A María Zambrano pályaudvar közvetlen a malagai buszpályaudvar mellett található (Paseo de los Tilos). Ideális a megközelítése a Torremolinos melletti Benalmadenának is, az üdülőtelepülésen rengeteg buszmegálló található a nagy neves hotelek környezetében, ezenkívül rajta van a vasútvonalon, az állomás Arroyo de la Miel városrészben található. Illetve Fuengirolának, ahová vonattal és busszal lehet közlekedni. A vasúti menetjegy ára a belépő zónáktól függ, de a taxival, transzferrel összehasonlítva lényegesen barátibb az ára. Bár Marbella, Estepona, és Mijas sincs túl távol Malagától – vasúti összeköttetés híján  -tömegközlekedéssel csak busszal tudunk a településekre eljutni. Gibraltár népszerű egynapos kiruccanásra. A brit tengeren túli terület vonattal nem, csak autóbusszal közelíthető meg Malagából, és a Costa del Sol településeiről.

C-1-vonattal

A C-1 vonat Fuengirola-Benalmadena-Torremolinos-Malaga között 20 percenként közlekedik, gyors, és olcsó közlekedést biztosít. Egyetlen hátrány, hogy a vasúti megállók túlnyomó többsége nem a partvonalon, hanem attól távol található. A menetjegy ára zónafüggő, Malagától Fuengiroláig összesen  4 zóna van. A María Zambrano pályaudvaron a C-1 vonal külön peronnal rendelkezik. A malagai repülőtéren a termináltól 50 m-re 2 peron található, az egyik Malaga irányába, míg a másik Fuengirola irányába visz. Az első járat 05:31-kor indul Aeropuerto de Málaga irányából, a menetidő kb. 20 perc. Torremolinos vasútállomásai a vízparttól távol találhatók, Malaga, Benalmádena irányába a következők:

  • Los Alamos
  • La Colina
  • Torremolinos
  • Montemar Alto
  • El Pinillo

Costa del Sol közlekedés

Buszokkal

Malaga fő buszpályaudvara a María Zambrano pályaudvar mellett található (Paseo de los Tilos), ahonnan például Madridba indulnak járatok, illetve Andalúzia más népszerű úti céljaiba (például Granada, Córdoba, Ronda, és Sevilla) lehet közvetlenül eljutni.

Másik buszmegálló a kikötő mellett a Muelle Heredia buszpályaudvar, ahová a környező településekre akár keleti irányba Nerja felé, vagy a nyugati irányba a Costa del Solon lehet közlekedni. A legtöbb üdülőtelepülés rendelkezik buszpályaudvarral, és/vagy buszmegállóval, jegypénztárral.

Népszerű buszjáratok

M-110: Malaga-Torremolinos-Benalmadena Costa között

M-112:Malaga-Mijas (Mijas Pueblo az egyik legszebb andalúz fehér falu)

M-120: Torremolinos-Fuengirola között

M-121:Fuengirola-Mijas között

M-126: Torremolinos-Benalmadena (a járattal olyan attrakciók közelíthetők meg, mint a Cable Car, Tivoli, Tibeti Sztupa, Selwo Marina)

M-103:Urbano de Benalmadena-Torrequebrada között (a járattal olyan attrakciók közelíthetők meg, mint a Cable Car(Teleférico), Tibeti Sztupa, plaza del Toros.

M-320: Malaga-Marbella között

M-362:Malaga-Nerja

L-304:Malaga-Ronda

Tipp:

Torremolinosból busszal Sevillába

Az Avanza járatai közül az L 525- ös járat Torremolinos -Ronda – Sevilla útvonalon közlekedik.

Malagából Gibraltárra

Gibraltárba való utazáshoz jó megoldás a Malaga-Marbella-Algericas útvonal (L-526), amely a Costa del Sol települései mentén közlekedik, és a busz La Línea de la Concepción buszpályaudvarára érkezik meg, és ahonnan a spanyol oldalról a határon gyalogosan lehet átsétálni Gibraltárra.

Ha többet szeretne a tömegközlekedésről megtudni, akkor érdemes a https://siu.ctmam.ctan.es/en/lineas.php, az https://malaga.avanzagrupo.com/en/routes-and-timetables/bus-lines illetve www.omio.com weboldalokon tájékozódni.

Fotók: Pinterest, YouTube

Ez is érdekelhet